Inhabit Treehouse: Ένα ειδυλλιακό δενδρόσπιτο στη Νέα Υόρκη που “κόβει” την ανάσα

Inhabit Treehouse: Ένα ειδυλλιακό δενδρόσπιτο στη Νέα Υόρκη που “κόβει” την ανάσα | tlife.gr

Ακούγοντας κάποιος τη λέξη δενδρόσπιτο, στο μυαλό του έρχεται μια υποτυπωδώς σχεδιασμένη ξύλινη κατασκευή που θυμίζει αγροτικό σπιτάκι και βρίσκεται πάνω στο γέρικο κορμό ενός δέντρου σε κάποιο απομακρυσμένο κατάφυτο δάσος. Με λίγα λόγια, η εικόνα “ξεπηδάει” συνήθως από κάποιο παραμύθι, με την απαραίτητη ατμόσφαιρα μυστηρίου να συμπληρώνει την αίσθηση. Και όμως, το Inhabit Treehouse δεν βρίσκεται σε ένα απομονωμένο σημείο, αλλά στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και το design του ούτε υποτυπώδες, ούτε πρόχειρο μπορεί να χαρακτηριστεί! Αντιθέτως, διαθέτει μια iconic σχεδιαστική γραμμή, ενώ η πολυτέλεια δεν λείπει από το εσωτερικό του!

Το Inhabit Treehouse είναι μια δουλειά του σχεδιαστή Antony Gibbon, που εμπνεύστηκε το καινοτόμο design του από τις γεωμετρικές φόρμες του περιβάλλοντος. Μάλιστα, παρ’ ό,τι στην προκειμένη περίπτωση εγκαταστάθηκε στην περιοχή Ulster της Νέας Υόρκης, η κατασκευή μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο, είτε πρόκειται για δάσος, βουνό, ποτάμι ή λίμνη, τόσο πάνω σε δέντρο, όσο και στο έδαφος, ενώ ταυτόχρονα διατίθεται σε διάφορα μεγέθη και με διαφορετικούς συνδυασμούς. Εσπίσης, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε αγοραστή, το ξύλινο δενδρόσπιτο μπορεί να διαθέτει έως και δύο υπνοδωμάτια.

Ο Gibson σχεδίασε το εν λόγω σπίτι λίγο έξω από την πόλη του Woodstock, μόλις δύο ώρες από τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τις επιθυμίες του νέου ιδιοκτήτη του. Όπως εξηγεί και ο ίδιος: “Οι ιδιοκτήτες θέλησαν να ενσωματώσω όσο περισσότερο γίνεται το κτίριο στο φυσικό τοπίο που το περιβάλλει”. Γι’ αυτό και η εξωτερική δομή του έχει δημιουργηθεί εξολοκλήρου από πάνελ κέδρου, με στόχο η φθορά του χρόνου να κάνει το ξύλινο κτίσμα ακόμη πιο ταιριαστό στο δάσος που βρίσκεται γύρω του.

Το εντυπωσιακό δενδρόσπιτο μοιάζει σαν ένα ξύλινο περίβλημα που πλαισιώνει τα μεταλλικά κάδρα των παραθύρων. Έχει τοποθετηθεί σε ψηλό σημείο, με τη βοήθεια μεταλλικών θεμελίων, δίνοντας έτσι την αίσθηση πως αιωρείται πάνω από το έδαφος. Τα μεγάλα παράθυρά του έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που να επιτρέπει στο φυσικό φως να εισέρχεται στους χώρους, αλλά και τη θέα να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εσωτερικής διακόσμησης, κάνοντας με αυτό τον τρόπο ακόμη πιο έντονη τη σύνδεση της κατοικίας με το φυσικό περιβάλλον!

Όσο για το interior design, ο πολυγωνικός χαρακτήρας της μονοκατοικίας δίνει την αίσθηση ενός φουτουριστικού κτιρίου, ενώ την ίδια στιγμή ο αφαιρετικός σχεδιασμός της θυμίζει πολύ τη σκανδιναβική μινιμαλιστική γραμμή. Το ξύλο παραμένει σταθερό σημείο αναφοράς και στους εσωτερικούς χώρους, με το σαλόνι και την open-plan κουζίνα να κυριαρχούνται από αυτό, με μοναδικές εξαιρέσεις τις μαύρες μεταλλικές λεπτομέρειες και την “πέτρινη” νησίδα από βιομηχανικό μπετόν. Ο χώρος ολοκληρώνεται με δύο υπνοδωμάτια, ένα εκ των οποίων βρίσκεται στο δεύτερο “ανοιχτό” και lofty επίπεδο, επικοινωνώντας με τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ το δεύτερο έχει τοποθετηθεί στο πίσω τμήμα του κτιρίου.

READ more