Swarovski Manufaktur: Το εμβληματικό κτίριο του οίκου κοσμημάτων που σχεδιάστηκε από την Snøhetta

Swarovski Manufaktur: Το εμβληματικό κτίριο του οίκου κοσμημάτων που σχεδιάστηκε από την Snøhetta | tlife.gr

Το στυλ και την αισθητική ανωτερότητα του νορβηγικού αρχιτεκτονικού γραφείου Snøhetta την γνωρίζουμε ήδη χάρη στις εκπληκτικές δημιουργίες που μας έχει χαρίσει στο παρελθόν. Το ίδιο, όμως, γνωστή είναι και η εκλεπτυσμένη πολυτέλεια της κορυφαίας εταιρίας κοσμημάτων, Swarovski. Τι θα έλεγες, λοιπόν, αν οι δυο “κολοσσοί” ένωναν τις δυνάμεις τους σε έναν iconic χώρο; Και όμως, η Snøhetta ανέλαβε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τα νέα headquarters Swarovski Manufaktur του αυστριακού οίκου κοσμημάτων στην Βάτενς της Αυστρίας και το αποτέλεσμα είναι ικανό να εντυπωσιάσει ακόμα και τους πιο δύσκολους κριτές!

Το ολοκαίνουριο κτίριο της Swarovski ενώνει κάτω από την ίδια στέγη τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη των προϊόντων και την παραγωγή, επιτρέποντας έτσι στην εταιρία να “ευθυγραμμίσει τις εμπνευσμένες δημιουργικές διαδικασίες της με τις τεχνικές παραγωγικές προδιαγραφές”. Μάλιστα, οι νέες εγκαταστάσεις έχουν πάρει τον τίτλο “Crystal Workshop for the 21st Century” έχουν στόχο να εμπνεύσουν την δημιουργική ομάδα της εταιρίας, αλλά και να τους διευκολύνει στην γρήγορη παραγωγή πρωτοτύπων και στην παρουσίαση των συλλογών τους.

“Προσπαθήσαμε να μην μεταφράσουμε τις φυσικές ιδιότητες των κρυστάλλων στην γεωμετρία του κτιρίου μας. Αντ’ αυτού προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που κάνει τον κρύσταλλο τόσο ιδιαίτερο και γοητευτικό και να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις εφήμερες αξίες για να δημιουργήσουμε μία συγκεκριμένη ατμόσφαιρα. Ο χώρος λαμβάνει απίστευτες ποσότητες φυσικού φωτός, το οποίο πιστεύουμε ότι είναι ασυναγώνιστο στην τυπική διαδικασία παραγωγής. Οι κρύσταλλοι ‘ζωντανεύουν’ όταν έρχονται στο φως, επομένως για εμάς είναι αυτή η έντονη παρουσία του ηλιακού φωτός που παρέχει το πιο σημαντικό αισθητικό στοιχείο στο κτίριο” εξηγεί ο managing director του studio Snøhetta, Patrick Lüth.

Έτσι, το φυσικό φως εισέρχεται και διαχέεται στον χώρο μέσα από τα 135 ανοίγματα της οροφής, που έχουν επενδυθεί με ειδικό υλικό το οποίο επιτρέπει μεν την είσοδο του φωτός, χωρίς να είναι εκτυφλωτικό για τους εργαζόμενους. Οι τοίχοι έχουν χρωματιστεί σε λευκή απόχρωση, ενώ τα δάπεδα έχουν επενδυθεί με ξύλο. Μία υπερμεγέθης ανοιχτή σκάλα κυριαρχεί στον χώρο, οδηγώντας προς τον κεντρικό όροφο εργασίας, ενώ παράλληλα χρησιμεύει και ως “αμφιθέατρο” για meetings και διαλείμματα. Στο δεύτερο επίπεδο, που τοποθετήθηκε εντός μιας πρωτότυπης ξύλινης δομής που θυμίζει γλυπτό και γκαλερί, βρίσκονται τα γραφεία, τα showroom και οι χώροι παρουσιάσεων. Εκεί, το γυαλί, το ξύλο, ο μπρούτζος και οι φίνες υφές παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

“Το Swarovski Manufaktur θέτει νέα στάνταρ στις παραγωγικές υπηρεσίες της, φέρνοντας τους πελάτες, τους σχεδιαστές, τους καλλιτέχνες, τους ερευνητές, τους χειριστές μηχανημάτων, τους τεχνικούς και το κοινό σε έναν χώρο, κάτω από την ίδια στέγη, και αυτό θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε αυτές τις σχέσεις στο μέλλον” λέει για το νέο κτίριο της εταιρίας ο ιδρυτής της Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen.

READ more