Μαρίνα Γιώτη – Μάντη Περσάκη: Ενώνουν τις δυνάμεις τους και μιλούν στο TLIFE για τη συνεργασία τους!

«Γυναικεία υπόθεση» είναι η ολοκαίνουργια συνεργασία της Μαρίνας Γιώτη με την Μάντη Περσάκη με γνώμονα τα παιδιά. Και οι δυο είναι μανούλες, επιτυχημένες στον τομέα τους και έτοιμες να διδάξουν στους μικρούς τους φίλους  το τρίπτυχο «σώμα – πνεύμα – διατροφή» μέσα από μια ξεχωριστή συνεργασία.

Πρόκειται για το νέο project που ετοίμασαν η γνωστή συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μαρίνα Γιώτη και η γυμνάστρια Μάντη Περσάκη, ώστε να διδάξουν τα παιδιά τους κανόνες του… «ευ ζην», μέσα από την άθληση, το παιχνίδι και τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών.  Έτσι, το Sunny Sports Club στα βόρεια προάστια μετατρέπεται σε έναν ΕΥ χώρο για οικογένειες, όπου το σώμα, το πνεύμα και η διατροφή θα συνυπάρχουν αρμονικά και θα αναπτύσσονται παράλληλα.

Το TLIFE συνάντησε την Μαρίνα και την Μάντη και έμαθε τα πάντα για τη γλυκιά τους συνύπαρξη, αλλά και τα σχέδιά τους!

Πώς προέκυψε αυτή η γλυκιά συνύπαρξη και η δημιουργία μιας τόσο ξεχωριστής συνεργασίας με γνώμονα τα παιδιά;

Μαρίνα Γιώτη: Από «συνοικέσιο»! Μια αγαπημένη φίλη και συνεργάτιδα που γνώριζε τη Μάντη από το Πανεπιστήμιο μου πρότεινε την συνεργασία. Ήξερε για τα τρία πολύ πετυχημένα γυμναστήριά της Μάντη στα Νότια Προάστια και σκέφτηκε ότι η φιλοσοφία του «by Mandy Pilates and more» θα ταίριαζε πολύ στο Sunny Sports Club.  Όταν βρεθήκαμε με τη Μάντη, δέσαμε από την πρώτη στιγμή. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα είναι πολύ κοντά. Η Μάντη, πέρα από τις σημαντικές της γνώσεις πάνω στο pilates και την εκγύμναση γενικότερα, αντιλήφθηκε αμέσως και πρόσθεσε περισσότερα στο όραμα που είχαμε για έναν χώρο με 30 χρόνια εξειδίκευση στην άθληση παιδιών και γονέων. Μαζί με την Μάντη και το τρίτο μέλος της παρέας, τον Μάκη Γιαννάκο, ονειρευτήκαμε να εξελίξουμε το Sunny ως έναν ΕΥ χώρο για οικογένειες, όπου το σώμα, το πνεύμα και η διατροφή θα συνυπάρχουν αρμονικά και θα αναπτύσσονται παράλληλα.

Μάντη Περσάκη: Γενικά, είμαι ένας άνθρωπος που υπήρξα αθλήτρια και αγαπάω τον αθλητισμό από πολύ μικρή ηλικία , η ιδέα του αθλητισμού μέσα σε μεγάλα γυμναστήρια δεν με συγκίνησε ποτέ καθώς από μικρή ηλικία έχω μάθει σε ένα πιο προσωποκεντρικό τρόπο προσέγγισης προπονητή – αθλητή. Όταν επισκέφθηκα για πρώτη φορά το Sunny Sports Club, σκέφτηκα  πως μπορεί να γίνει ένα πολύ όμορφο σπίτι για το pilates by Mandy στα βόρεια προάστια. Την Μαρίνα την γνώρισα από μια κοινή μας φίλη και οι ιδέες  μας συμπίπτανε από την αρχή. Το pilates by Mandy φυσικά και έχει στόχο το απαιτητικό κοινό των παιδιών αλλά έχει βάλει και στόχο τους γονείς των παιδιών του club και όχι μόνο, όπου σίγουρα θέλουμε να είναι απαιτητικοί για να εκτιμήσουν την προσπάθεια μας. Ένα οικογενειακό κλίμα, ένα ζεστό περιβάλλον και προπονητές άκρως εξειδικευμένοι και πτυχιούχοι, είναι κάποια από τα στοιχεία που θα βρείτε αν μας επισκεφτείτε.

Πώς μπορούμε τελικά, να μάθουμε στα παιδιά το τρίπτυχο «σώμα – πνεύμα – διατροφή»;

Μαρίνα Γιώτη: Από πολύ μικρή ηλικία μπορούμε να τους μιλάμε γι’ αυτά τα θέματα, να τους δίνουμε επιλογές στον τρόπο ζωής τους που να αγκαλιάζουν έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής και φυσικά να είμαστε το παράδειγμά τους. Αν βλέπουν εμάς να αθλούμαστε, να προσέχουμε τη διατροφή μας και αν βελτιωνόμαστε συνεχώς τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα, θα θελήσουν στη ζωή τους να μας μιμηθούν. Άλλωστε οι πράξεις μιλάνε πολύ πιο δυνατά από τις λέξεις.

Μάντη Περσάκη: Ο μόνος τρόπος για να διδάξουμε τα παιδιά μας  θεωρώ πως είναι να βλέπουν εμάς τους ίδιους  να κάνουμε αυτά τα οποία ζητάμε από εκείνα να κάνουν. Αυτή είναι και η προσέγγιση μου, γονείς πρότυπα που αγαπάνε, φροντίζουν τον εαυτό τους , την σωματική και πνευματική τους υγεία καθώς η άσκηση έχει οφέλη και στα δύο όπως επίσης και την διατροφή τους.

Πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά και τους γονείς να μάθουν με δημιουργικό τρόπο το «ευ ζην» και την εφαρμογή του στην καθημερινότητά τους; Ποιες δραστηριότητες θα τους μυήσουν σε αυτόν τον τρόπο σκέψης;

Μαρίνα Γιώτη: Οι γονείς είναι πλέον πιο συνειδητοποιημένοι και πολλά σχολεία κάνουν προσπάθειες στο να μάθουν τα παιδιά σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής από μικρή ηλικία. Αλλά οι πειρασμοί εκτός σπιτιού είναι πολλοί και πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας ότι η άθληση και η ισορροπημένη διατροφή είναι τρόπος ζωής και μπορούν να αντλούν ευχαρίστηση από αυτό. Δεν χρειάζεται να είναι αγγαρεία.

Όταν λοιπόν, για παράδειγμα, κάνουν ένα άθλημα όπως το τένις που τα ευχαριστεί, δεν θα θέλαμε να ανεβαίνουν στο club house μετά από την προπόνηση και να τρώνε κάτι που να είναι μέσα στη ζάχαρη. Θέλουμε να τους έχουμε καλύτερες επιλογές σε σνακ ή να πιούν ένα χυμό από το μεγάλο juice bar, να τους μάθουμε να πίνουν συστηματικά νερό. Παράλληλα θέλουμε να δουλεύουν το μυαλό τους εκτός από το σώμα τους μέσα στο γήπεδα. Το τένις είναι ένα στρατηγικό άθλημα. Κερδίζεις τον αντίπαλο πρώτα με τη δύναμη του μυαλού σου. Ο τρόπος λοιπόν που θα διδάξουμε τα παιδιά μέσα στο γήπεδα είναι πολυεπίπεδος. Πρέπει να δουλέψουμε και τα σημεία του χαρακτήρα τους που θα τους κάνει στο μέλλον να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, να μαθαίνουν από τις ήττες και τις νίκες τους, να βελτιώνονται συνεχώς, να μην απογοητεύονται. Γι’ αυτό και στις ακαδημίες μας έχουμε επιστημονικούς συνεργάτες όπως τη σύμβουλο ψυχικής υγείας Σοφία Λίναρη, διατροφολόγους και φυσιοθεραπευτές.

Μάντη Περσάκη: Θεωρώ πως δεν υπάρχει σημαντικότερο πράγμα από το να ζούμε όλοι με γνώμονα την άσκηση και την διατροφή μας. Είναι ο μοναδικός τρόπος να δυναμώνουμε τον εαυτό μας και να φροντίζουμε για την υγεία του. Η άσκηση και η διατροφή θα πρέπει να είναι αναπόσπαστα κομμάτια της καθημερινότητάς μας και για αυτό είναι σημαντικό προσόν κάθε γυμναστή να μπορεί να κρίνει αντικειμενικά τι ανάγκες έχει ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά. Πιστεύω πως θα πρέπει  να υπάρχουν προσωποκεντρικές σχέσεις μεταξύ των ασκούμενων και των προπονητών – εκπαιδευτών , καθώς μόνο έτσι μπορούμε να μυήσουμε  τους ανθρώπους σε ένα καλύτερο τρόπο ζωής , φτιάχνοντας ένα πρόγραμμα που ταιριάζει στις δικές μας ανάγκες.

 

Και τώρα θέλω να μου πείτε λίγα λόγια για την προσωπική σας πορεία…

Μαρίνα Γιώτη:

Τι νέο υπάρχει στο Sunny Sports Club, όπου ξεκίνησε και η συνεργασία σου με την Μάντη Περσάκη;

Η Μάντη έχει μεγάλη γνώση πάνω στον αθλητισμό. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών του τμήματος της επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα στην κολύμβηση,  κάτοχος μεταπτυχιακού από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η επιστημονική γνώση που φέρνει στο Sunny Sports Club μας βοηθά να φτιάξουμε προγράμματα που να είναι πρωτοποριακά και σε γερή επιστημονική βάση. Το γυμναστήριό μας που προ – υπήρχε, έχει ανανεωθεί και αναβαθμιστεί με τις νέες υπηρεσίες που προσφέρει το «by Mandy Pilates and more». Προσωπικά, η Μάντη μου έμαθε πως το pilates συνδυάζεται με όλους τους τύπους ανθρώπων, ακόμα και τους αθλητές υψηλού επιπέδου, και με ό,τι άλλο κάνεις (ή ακόμα και αν δεν κάνεις) για να έχεις ένα σώμα δυνατό χωρίς προβλήματα.

Επίσης εκτός από το τένις που είναι η ναυαρχίδα μας με μια από τις καλύτερες ακαδημίες στην Ελλάδα και την ρυθμική/ακροβατική γυμναστική που προσφέρουμε για παιδιά 4-18 ετών, έχουμε αναπτύξει πρωτοποριακά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 3-8 ετών, όπου τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία με διασκεδαστικό τρόπο σε ένα ισορροπημένο τρόπο ζωής και αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους. Μαγειρική, άθληση, μπαλονοκατασκευές, χορός και άλλα πολλά.

Όμως δεν σταματάμε εδώ! Κάθε μήνα έχουμε σεμινάρια για γονείς, events και πρωταθλήματα ώστε να περνάει όλη η οικογένεια δημιουργικά και ξέγνοιαστα τον χρόνο της στο χώρο μας.

Τα τελευταία χρόνια και μέσα από την συγγραφή των βιβλίων σου, ασχολείσαι με τα παιδιά. Πόσο απαιτητικό κοινό πιστεύεις ότι είναι;

Το πιο απαιτητικό κοινό, αλλά και το πιο αυθόρμητο. Αν δεν τους αρέσει κάτι θα στο πουν, αλλά αν τους αρέσει θα στο δείξουν με ενθουσιασμό που θα συνεπάρει και εσένα! Γι’ αυτό είναι τόσο ακαταμάχητα.

Στην κόρη σου έχεις κατορθώσει να μεταφέρεις αυτόν τον τρόπο σκέψης;

Το προσπαθώ, όπως όλοι οι γονείς. Κάποιες φορές κερδίζουμε, κάποιες χάνουμε. Θα σου πω σε μερικά χρόνια τι καταφέραμε. Έχει όμως βοηθήσει πολύ το Sunny σε αυτή τη μάχη, καθώς πηγαίνουμε σχεδόν καθημερινά από τότε που ήταν 40 ημερών.

Μάντη Περσάκη

Τα τελευταία χρόνια, ήσουν ένας από τους ανθρώπους που καθιέρωσαν τη γυμναστική pilates για μαμάδες και μωρά. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι και τι απήχηση έχει ένα τέτοιου είδος γυμναστικής στη χώρα μας;

Προσπάθησα, γενικότερα, την τελευταία δεκαετία να καθιερώσω την άσκηση πιλάτες  σε όλους τους χώρους άθλησης καθώς πιστεύω πως είναι μια σημαντική μορφή άσκησης για όλους και για αυτόν τον  λόγο εξέλιξα και τις σπουδές μου ακαδημαϊκά ώστε να το αποδείξω κιόλας πως είναι τεράστια τα οφέλη που μας δίνει ανεξαρτήτως  ηλικίας, φύλου και επιπέδου.

Όσον αφορά τις μαμάδες με τα μικρά τους, οι νέες μανούλες είναι μια κατηγορία πληθυσμού, η οποία δυσκολεύεται να βρει χρόνο  για τον εαυτό της για αυτό σ’ όλους μας τους χώρους είμαστε πολύ ευαίσθητοι με αυτό το θέμα. Βοηθάμε τις μανούλες να μην σταματάνε, κάτι που κάνει καλό στον εαυτό τους  και κατ΄ επέκταση στο παιδί τους και επιτρέπουμε να φέρνουν μαζί τους το παιδάκι κυρίως σε μορφή ιδιαίτερου ή και σε ολιγομελή τμήματα.  Δίνουμε εξειδικευμένο ασκησιολόγιο, το οποίο βοηθάει στο να επανέλθουν  στα κιλά τους, να δυναμώσουν την σπονδυλική τους στήλη και γενικότερα να αποκτήσουν ευεξία.

Ο γιος σου είναι τώρα –αν δεν κάνω λάθος- κοντά στα τρία του χρόνια. Γυμνάζεστε μαζί;

Του αρέσει πάρα πολύ η γυμναστική , από 6 μηνών πηγαίναμε μαζί  κολυμβητήριο, κάνει kick boxing  με τον μπαμπά του και παρ΄ όλη την ηλικία του έχει πλήρη επίγνωση το τι σημαίνει γυμναστική και πως είναι κάτι που υπάρχει στην καθημερινότητά μας. Δεν τον παίρνω ακόμα στα γυμναστήρια γιατί είναι πολύ μικρός και έχει δικό του πρόγραμμα.

Κλείνοντας θέλω να ρωτήσω την κάθεμια ξεχωριστά τι νέο ετοιμάζετε για τη νέα σεζόν…

Μαρίνα Γιώτη: Μόλις κυκλοφόρησε το έβδομο βιβλίο μου και τέταρτο της πολύ επιτυχημένης σειράς «Παραμύθια… αλλιώς!», με τίτλο «Τι τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη;» από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ο αγαπημένος ρεπόρτερ των παιδιών, Φάνης ο Μπούφος, εξερευνεί ακόμη μια διάσημη ιστορία και ανακαλύπτει τη σημασία της πίστης, τη δύναμη της προσφοράς και το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

Είμαι πολύ ενθουσιασμένη γιατί το βιβλίο έχει ήδη ξεκινήσει πολύ δυνατά, με εξαιρετικά σχόλια από εκπαιδευτικούς και κριτικούς, ενώ παράλληλα οργανώνουμε μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Μάντη Περσάκη: Το νέο μας είναι το ξεκίνημα στο  Sunny Sports Club , το οποίο μετράει μόλις ενάμιση με δύο μήνες. Είναι ένα  project  στο οποίο πιστεύω πολύ και πιστεύω πως έχει πολλά να δώσει σε όλους τους ασκούμενους τους οποίους θα μας επιλέξουν. Και φυσικά έχω και το διδακτορικό μου το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος

Συνέντευξη – επιμέλεια: Νατάσσα Στρόβιλα

Read More

And More