Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Δύο μνημόσυνα στη Μεγάλη Βρετανία – Ένα στο κάστρο του Ουίνσδορ, ένα ορθόδοξο

Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη Μεγάλη Βρετανία το ετήσιο μνημόσυνο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου. Όπως έγινε γνωστό από σχετική ανακοίνωση, η τελετή θα γίνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο Ουίνσδορ, παρουσία της Καμίλα και όχι του Βασιλιά Καρόλου.

Όπως αποκάλυψε, όμως, ο δημοσιογράφος Θάνος Βάγιος στο Πρωινό, την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το παραδοσιακό ορθόδοξο μνημόσυνο, στο οποίο θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Νικήτας.

Ο ίδιος μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1, επισημαίνοντας: «Είχα επισκεφθεί την Ελλάδα, είχα μιλήσει και με τον πρίγκιπα Παύλο πριν δύο-τρεις εβδομάδες. Βρεθήκαμε μαζί, πήραμε πρωινό και συζητήσαμε λίγο τις λεπτομέρειες. Ένας ευγενέστατος, καλός άνθρωπος. Με τον πρίγκιπα μιλούσαμε στην ελληνική γλώσσα. Έχει ακόμα μία αρχοντιά πάνω του. 

Ομιλεί με μια ειλικρίνεια, μία ταπεινότητα θα έλεγα κι αφού είναι οικογένεια ορθόδοξη, χριστιανοί κι ο πατέρας του χριστιανός ορθόδοξος έχουμε νομίζω όχι μόνο την θρησκευτική αλλά και την ηθική υποχρέωση να τελέσουμε υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού. Θα γίνει η θεία λειτουργία και μετά θα χοροστατήσω κι εγώ. Δεν είναι κάτι μόνο απλό και ταπεινό. Κι έχουμε στείλει στους ιερωμένους, στους προέδρους εδώ στο Λονδίνο όσοι μπορούν να παρευρεθούν. Ο κόσμος ακόμη εδώ θυμάται τον τέως βασιλέα. Προσεύχεται, όχι μόνο για εκείνον, για  την οικογένειά του». 

«Ο κόσμος εδώ θα έχει ελεύθερη πρόσβαση, εδώ επιτρέπεται. Δεν υπάρχει συζήτηση, ναι μεν το θέλει και ο ίδιος, πιστεύω και η οικογένεια. Δεν υπάρχει συζήτηση είναι ναός, να έρθει όποιος θέλει να προσευχηθεί, να ανάψει κι ένα κεράκι.

Το γεγονός ότι θα τελέσω είναι νομίζω συμβολικό και ιστορικό. Σαν μια ευλογία αν το θεωρήσουμε κι αυτό. Ήμουν στην κηδεία της εδώ Βασίλισσας Ελισάβετ, ήμουν στην στέψη του τωρινού Βασιλέως εδώ της Αγγλίας Καρόλου και τώρα θα τελέσω το μνημόσυνο για τον τέως Βασιλιά Ελλάδος Κωνσταντίνο».

Read More

And More