7 λόγοι να πάτε μαζί στο θέατρο

Θα πάνε με το σχολείο τους υποστηρίζουν οι περισσότεροι γονείς. Έτσι, με αυτό τον πολύ εύκολο τρόπο, πετάνε το μπαλάκι στους δασκάλους του. Ταυτόχρονα, απενοχοποιούν τον εαυτό τους, που δεν μπορούν να διαθέσουν ούτε ένα απόγευμα του Σαββάτου, για να δουν μία σύντομη θεατρική παράσταση με το παιδάκι τους. Σου λέει: γιατί να πάω εγώ μαζί του, ενώ μπορεί κάλλιστα να πάει με τους συμμαθητές του στο πλαίσιο μίας σχολικής εκδρομής; Κοινώς, δε θέλουμε να κάνουμε κάτι και βρίσκουμε πολλές αφορμές. Μήπως, σε αυτές τις προτάσεις βλέπεις τον εαυτό σου;

Ναι, θα πάει θέατρο με το σχολείο. Μία φορά το χρόνο. Όμως, για να μην είμαι άδικος, υπάρχουν δάσκαλοι, οι οποίοι αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο, για να “ανεβάσουν” με τους μαθητές τους ένα θεατρικό έργο. Έτσι, οι μικροί πρωταγωνιστές αντιμετωπίζουν το θέατρο ως παιχνίδι. Παράλληλα, όμως, μαθαίνουν. Μαθαίνουν την έννοια της συνεργασίας και της πειθαρχίας. Και φυσικά αποκτούν αναμνήσεις, οι οποίες θα τους μείνουν βαθιά χαραγμένες. Ωραία συναισθήματα, ε;

Πέρα, όμως, από τη συμμετοχή, έρευνες έχουν δείξει ακόμα και το να πηγαίνει απλά στο θέατρο, είναι μία μοναδική εμπειρία για το μικρό σου.

– Αποκτά αισθητικό κριτήριο. Νομίζω ότι η εμπειρία σου στον πλανήτη Γη σε βοηθά να καταλάβεις ότι αρκετοί γύρω σου δεν έχουν αναπτύξει το αισθητικό κριτήριο αρκετά. Η αισθητική, τη σύγχρονη εποχή, αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία. Με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η αισθητική αναπτύσσεται από την νηπιακή ηλικία, το θέατρο κουμπώνει εκπληκτικά στις απαιτήσεις και τα “θέλω” του (σου).

– Γεμίζει θετικά συναισθήματα και μαθαίνει να τα εκφράζει. Χαρά, ενθουσιασμός, γέλιο, αισιοδοξία. Και σαν μην έφθανε αυτό, παρατηρεί πόσο όμορφο και λυτρωτικό είναι να εκφράζει τα συναισθήματα του.

– Αναπτύσσει τη φαντασία του. Μπροστά του ξετυλίγεται ένα παραμύθι, ένας φανταστικός κόσμος. Με νεράιδες, πρίγκιπες, ιππότες και βασίλισσες. Στη σκηνή, ο κακός δράκος χάνει. Στο κοινό, το η φαντασία του παιδιού κερδίζει.

– Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα πράγματα. Λίγο πιο λογοτεχνικά, πιο ανέμελα, πιο αθώα, πιο γλυκά.

– Αποκτά παιδεία. Η εκμάθηση του να έχει καλούς τρόπους, φυσικά, και δε σταματά μετά το τέλος του μαθήματος. Μέσα από τη μουσική, τις τέχνες και το θέατρο το παιδί καλλιεργεί το χαρακτήρα του και το ταλέντο του. Με εσένα στο διπλανό κάθισμα, το παιδί μαθαίνει καλύτερα. Άλλωστε, δε θέλω να ξεχνάς ότι πρωτίστως υπεύθυνη για την καλλιέργεια του είσαι εσύ.

– Μαθαίνει να σέβεται. Τα υπόλοιπα παιδάκια (και όχι μόνο) στη αίθουσα. Το επάγγελμα του ηθοποιού. Τους πρωταγωνιστές πάνω στη σκηνή, το θέατρο ως δεύτερο σχολείο.

– Καθαρίζει το μυαλό του. Αν ειδικά είναι πρωτάκι, το σχολείο ακόμα θα του πέφτει βαρύ. Για μία ωρίτσα, το παιδάκι σου θα ταξιδέψει νοητά κάπου αλλού και το πνεύμα του θα ηρεμήσει.

Μη το σκέφτεσαι! Κλείσε το εισιτήριο σας τώρα!

 

Read More

And More