Tα sos tips για να κάνεις το παιδί σου θαρραλέο

Το θάρρος είναι δύναμη. Θυμάσαι εκείνη τη φωνή της μαμάς σου που σου έλεγε, πολλές φορές μέσα στο μήνα, ότι πρέπει να αφήσεις το ντροπαλό σου χαρακτήρα στην άκρη και τη θέση του να πάρει το θάρρος;. Άλλωστε, το να είσαι θαρραλέα βοηθάει πολύ να εκπληρώσεις τους στόχους σου και να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα. Αυτό δε θέλουμε όλοι μας;

Μπορεί, λοιπόν, να πιστεύεις ότι δεν πρέπει να το πιέζεις να αλλάξει το χαρακτήρα του, όμως, το να το οπλίσεις με αυτοπεποίθηση μόνο καλό θα του κάνει. Εξάλλου, το όνειρο κάθε γονέα είναι να μεγαλώσει ένα παιδί με αξίες και ιδανικά, το οποίο δε θα φοβάται να τα υπερασπιστεί και να εκφράσει τα επιχειρήματα του απέναντι σε κάτι που διαφωνεί.

Πώς, λοιπόν, θα το βοηθήσεις να γίνει ο επόμενος super ήρωας;

– Ενθάρρυνε το να δοκιμάζει νέες εμπειρίες. Την επόμενη φορά που θα σου πει ότι θέλει να δοκιμάσει ένα νέο σπορ ή να ξεκινήσει ένα νέο hobby, μην το αποθαρρύνεις. Ούτε λεκτικά, ούτε με διάφορες γκριμάτσες που θα κάνει το πρόσωπο σου. Πρόσεξε, όμως, να μην περάσεις τη λεπτή γραμμή του να δοκιμάσει κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο. Χρειάζεται να υπάρχει και ένα μέτρο.

– Μάθε του να επιμένει. Την πρώτη φορά που θα ζητήσει κάτι, το πιο πιθανόν είναι να ακούσει ένα κατηγορηματικό “όχι”. Μπορείς να το αποκαλέσεις και νόμο, αφού συμβαίνει από την ηλικία των 3 μέχρι των 103. Δε χρειάζεται να απογοητευτεί. Δίδαξε του ότι μπορεί να προσπαθήσει και δεύτερη και τρίτη φορά. Τέλος, μη ξεχάσεις να του πεις ότι στο τέλος θα τα καταφέρει.

– Δίδαξε του τι σημαίνει ηθική. Επειδή δεν είναι καθόλου δύσκολο (και σπάνιο) το θάρρος να γίνει θράσος, εξήγησε του τον ηθικό τρόπο που πρέπει να ζητάει κάτι, αλλά και που πρέπει να βάζει stop.

– Εξαφάνισε τον μπαμπούλα που κρύβεται στην ντουλάπα. Είτε έχει δει την ομώνυμη ταινία, είτε όχι, κάθε μικρό παιδάκι φοβάται το άγνωστο που κρύβεται πίσω από τα κλειστά φύλλα της ντουλάπας του, όταν πέφτει το σκοτάδι. Άνοιξε την ντουλάπα και διαβεβαίωσε το ότι μέσα θα βρει μόνο ρουχαλάκια και μικρά πράγματα. Τίποτα άλλο. Τίποτα τρομακτικό. Εκτός αν τα ρούχα είναι ασιδέρωτα (oops).

– Εξήγησε του γιατί πρέπει να λέει πάντα την αλήθεια. Η ειλικρίνεια είναι άμεσα συνδεδεμένη με το θάρρος, αφού χρειάζεται μεγάλη δύναμη για να πεις την αλήθεια σε άλλους και να την αποδεχτεί ο εαυτός σου.

– Πάρε την πρώτη απόφαση μαζί του. Εντάξει, το να ζητάμε από ένα ντροπαλό παιδί να ξυπνήσει μία ημέρα και να είναι ο επόμενος Ηρακλής είναι από μόνο του υπερβολικό. Για αυτό, στην αρχή συζητείστε τι το απασχολεί και τι σκέφτεται να κάνει. Εκεί που θα το δεις να διστάζει, δώσε του τη δύναμη να πάρει την απόφαση που πρέπει.

– Μη του λύνεις κάθε πρόβλημα. Άφησε το να σκεφτεί, να αναρωτηθεί πώς πρέπει να δράσει. Στο τέλος, θα βρει τη λύση και θα σε εκπλήξει (ξανά).

 

Read More

And More