9 μύθοι και 9 αλήθειες για τα εμβόλια!

Όλες οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι στη χώρα μας λόγω της υπερκατανάλωσης αντιβιώσεων και τις περισσότερες φορές χωρίς σοβαρό λόγο, θα έρθει σύντομα η μέρα που δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ούτε τις κοινές αρρώστιες καθώς τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά στις αντιβιώσεις. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε ανακοινώσεις προωθώντας το μήνυμα λιγότερα αντιβιοτικά – περισσότερα εμβόλια για τον Έλληνα πολίτη και η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής ερωτηματολόγιο και απαντήσεις για να ξεκαθαριστούν οι μύθοι και να προωθηθούν οι αλήθειες για τα εμβόλια.

H Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής δημιούργησε ένα φυλλάδιο με τίτλο “Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια”. Ο παιδίατρος Δρ Σπύρος Μαζάνης παραθέτει το περιεχόμενο του φυλλαδίου αυτού σε μια προσπάθεια να ενημερωθούν οι γονείς για το τι τελικά ισχύει και τι όχι για τα παιδικά εμβόλια.

1. Γιατί πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου;

Για να το προστατεύσετε! Πρέπει όμως να καταλάβετε ότι η απόφαση να εμβολιάσετε το παιδί σας προστατεύει την υγεία και των άλλων παιδιών. Αν επομένως είστε από τους γονείς που σκέφτονται να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό ή να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους σκεφτείτε την επίδραση που η απόφαση αυτή θα έχει και στα άλλα παιδιά. Αν περισσότεροι από το 10% των γονιών αποφασίσουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους θα δούμε τα ξεχασμένα, φρικτά νοσήματα να επιστρέφουν. Ευτυχώς, πολύ λίγοι γονείς αποφασίζουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

2. Μπορώ να καθυστερήσω τον εμβολιασμό μέχρι να πάει το παιδί μου στο σχολείο;

Μέχρι τα παιδιά να πάνε στο σχολείο μπορεί να έρθουν σε επαφή και να κολλήσουν διάφορες σοβαρές ασθένειες από τους γονείς, άλλους ενήλικες, τα αδέλφια τους, τα καταστήματα και στον παιδικό σταθμό. Τα παιδιά που είναι μικρότερα των 5 ετών είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα να κολλήσουν επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί και δεν διαθέτουν καλή άμυνα εναντίον των μικροοργανισμών. Μην αναβάλλετε ή καθυστερείτε τους εμβολιασμούς των παιδιών σας και βάζετε και κίνδυνο την υγεία τους όταν η προστασία που πρέπει να τους δώσετε είναι σε μικρότερες ηλικίες. Εμβολιάστε τα παιδιά σας σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

3. Έχω ακούσει ότι το εμβόλιο για την ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα προκαλεί αυτισμό. Είναι αλήθεια ή μύθος;

Όλα άρχισαν όταν μία ερευνητική ομάδα έδωσε στη δημοσιότητα ένα άρθρο ισχυριζόμενο ότι το εμβόλιο αυτό προκαλούσε αυτισμό, με βάση μία μόνο μελέτη που αφορούσε 8 παιδιά. Αργότερα ένα πρώην μέλος της ομάδας αυτής αποκάλυψε ότι τα στοιχεία που έδωσαν ήταν ανακριβή και ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είχε χρηματοδοτηθεί από τρίτους. Το αγγλικό κράτος στέρησε από το συγγραφέα του άρθρου την άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος και τον κατηγόρησε για απάτη. Δυστυχώς, κάποιοι θορυβημένοι γονείς επέλεξαν να μην κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους με αποτέλεσμα να προκύψουν επιδημίες ιλαράς στην Αγγλία, στην Αμερική και αλλού. Σήμερα έχει αποδειχθεί μετά από πολλές μελέτες χιλιάδων παιδιών ότι ο αυτισμός έχει την ίδια συχνότητα μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων παιδιών. Η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της καλύτερης διάγνωσης για τη νόσο αυτή.

4. Έχω ακούσει ότι υπάρχει υδράργυρος στα εμβόλια. Είναι αλήθεια;

Δεν κυκλοφορεί κανένα εμβόλιο στη χώρα μας που να έχει υδράργυρο. Ίχνη υδραργύρου είχαν αποτελέσει συστατικό μιας ουσίας με το όνομα “θειομερσάλη” κάποιων εμβολίων. Το 2001 καταργήθηκε για όλα τα εμβόλια που γίνονται σε παιδιά κάτω των 6 μηνών. Παραμένει ακόμα στην Αμερική ή και αλλού σε κάποια από τα αντιγριπικά εμβόλια που διανέμονται σε συσκευασία ενός φιαλιδίου πολλών δόσεων ως συντηρητικό.

5. Υπάρχει αλουμίνιο στα εμβόλια;

Αλουμίνιο υπάρχει παντού, στο χώμα, στο νερό, στον αέρα, στα φρούτα, στα λαχανικά, στα γαλακτοκομικά, στο αλεύρι ακόμα και στο μητρικό γάλα. Στα εμβόλια υπάρχει πολύ λιγότερο από αυτό που θα πάρει το παιδί με το θηλασμό ή με το ξένο γάλα. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα αφού έχασε το επιχείρημα με τον υδράργυρο, επέστρεψε με έναν άλλον “ένοχο”, αυτή τη φορά το αλουμίνιο. Γιατί υπάρχει αλουμίνιο στα εμβόλια: Το αλουμίνιο ενισχύει την ανταπόκριση του οργανισμού του παιδιού στα εμβόλια ώστε να υπάρχει καλύτερο ανοσολογικό αποτέλεσμα. Υπάρχει κίνδυνος υγείας από το αλουμίνιο που περιέχεται στα εμβόλια; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποφανθεί ότι τα εμβόλια που περιέχουν αλουμίνιο είναι απολύτως ασφαλή και δεν προκαλούν αυτισμό.

6. Γιατί υπάρχει φορμαλδεΰδη στα εμβόλια;

Πολύ μικρές ποσότητες φορμαλδεΰδης προστίθενται στα εμβόλια για να σκοτώσουν τους ιούς αλλά και να αδρανοποιήσουν τις τοξίνες κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Η φορμαλδεΰδη αποτελεί φυσικό συστατικό του σώματός μας. Υπάρχει στα σαμπουάν, στις χειροπετσέτες και στα χαλιά. Η πολύ μικρή ποσότητα που υπάρχει στα εμβόλια δεν αποτελεί πρόβλημα για την υγεία των παιδιών.

7. Είναι αλήθεια ή μύθος ότι στα εμβόλια υπάρχει αντιψυκτικό;

Ποτέ δεν υπήρξε αντιψυκτικό ως συστατικό εμβολίων.

8. Υπάρχουν πολλά πρόσθετα στα εμβόλια;

Τα εμβόλια περιέχουν συστατικά που λέγονται αντιγόνα και τα οποία διεγείρουν το σώμα για να αναπτύξει ανοσία. Επίσης περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες από άλλες ουσίες που έχουν μπει στο εμβόλιο ως συντηρητικά. Προλαμβάνουν την επιμόλυνση από μικρόβια ή μύκητες ως ανοσοενισχυτικά. Βελτιώνουν τη δραστικότητα και την ανοσολογική απάντηση του εμβολίου. Ως πρόσθετα, εμποδίζουν την καταστροφή και δεν αφήνουν τα εμβόλια να κολλούν στα τοιχώματα του φιαλιδίου και ως παραμένοντα (ουσίες που παραμένουν μετά από τη διαδικασία της παραγωγής). Όλα είναι ακίνδυνα για την υγεία του παιδιού.

9. Είναι αλήθεια ή μύθος ότι τα πολυδύναμα εμβόλια (εξαπλό, πενταπλό κλπ) κάνουν ζημιά στο ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού;

Κάθε ημέρα το ανοσοποιητικό σύστημα ενός υγιούς παιδιού καταπολεμά με επιτυχία εκατομμύρια μικρόβια και ιούς. Τα εμβόλια έχουν κατασκευαστεί από τα ίδια αυτά μικρόβια και ιούς αφού πρώτα τα έχουμε “σκοτώσει” ή εξασθενήσει, έτσι που να μη μπορούν να κάνουν κακό στον οργανισμό του παιδιού. Ακόμα και όταν κάνουν πολλά εμβόλια μαζί την ίδια μέρα αυτά περιέχουν μία απειροελάχιστη ποσότητα από τα αντιγόνα που τα παιδιά δέχονται καθημερινά στο σώμα τους από το περιβάλλον.

Read More

And More