5 διαδεδομένοι μύθοι γύρω από την εγκυμοσύνη που τελικά δεν ισχύουν

Από τη στιγμή που ο γυναικολόγος σου επιβεβαιώνει την διαίσθηση σου ότι είσαι έγκυος μέχρι τη στιγμή που το ανακοινώνεις στο σύντροφο σου, τους γονείς και τους φίλους σου, τι μεσολαβεί; Εντάξει, μεσολαβούν μερικοί μήνες εγκυμοσύνης, αλλά και πολλές (πολλές!) απόψεις, ιδέες, γνώμες και θεωρίες γύρω από αυτή την “ενδιαφέρουσα” κατάσταση! Ρωτάς τη μαμά σου, ψάχνεις στο διαδίκτυο, ακούς τη γνώμη των συγγενών σου που ήδη έχουν μητέρες και εσύ μαζεύεις πληροφορίες. Όμως, τι από αυτά ισχύει και τι όχι; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες φήμες γύρω από την εγκυμοσύνη;

Εγκυμοσύνη και γυμναστική δεν πάνε μαζί
Πολλοί θα σου πουν ότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σου δεν πρέπει να γυμνάζεσαι καθόλου, γιατί πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική και να προσέχεις το έμβρυο. Φυσικά, και πρέπει να είσαι λίγο πιο προσεκτική, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρέσεις εντελώς την άθληση από τη ζωή σου. Μπορείς να φορέσεις τη μάσκα σου, να στείλεις το κατάλληλο sms και να περπατήσεις, χωρίς συνωστισμό και πίεση χρόνου ή να βρεις ασκήσεις που επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να τις επαναλάβεις προσεκτικά. Κυρίως, όμως, μπορείς να μιλήσεις στον μαιευτήρα-γυναικολόγο σου για αυτό και να ακολουθήσεις τις δικές του, εμπεριστατωμένες συμβουλές που είναι σύμφωνες με το κατάδικο σου προσωπικό ιατρικό ιστορικό.

Η ναυτία είναι συνήθεια πρωινή
Μπορεί στο διαδίκτυο να βρήκες ότι οι ναυτίες θα σε ταλαιπωρούν τη στιγμή που ξυπνάς, όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι επιστημονικά ορθό. Βλέπεις, αυτά τα συμπτώματα δεν “χτυπούν” μόνο το πρωί, αλλά μπορεί να προκύπτουν μόνο το βράδυ ή και το πρωί και το βράδυ ή και όλη την ημέρα, ανάλογα με την κάθε γυναίκα και τον οργανισμό της. Καλό θα ήταν, λοιπόν, μην προετοιμάζεις τον εαυτό σου για την μία ή την άλλη περίπτωση, αφού θα βιώσεις την κατάσταση σε εντελώς εξατομικευμένο επίπεδο.

Η στάση του σώματος στον ύπνο επηρεάζει το έμβρυο
Κάθε εγκυμονούσα μπορεί να κοιμάται όπως εκείνη αισθάνεται πιο άνετα. Ιδιαίτερα, όσο πλησιάζει η μεγάλη ημέρα που ο ύπνος γίνεται πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Για αυτό, δεν χρειάζεται να ζορίζεσαι και να δυσκολεύεις την καθημερινότητα σου ακόμα περισσότερα. Ρώτησε τον γυναικολόγο σου και… Sweet Dreams!

Οι υπέρηχοι επηρεάζουν το μωρό
Μπορεί να αποτελεί κοινή αντίληψη, όμως, σύμφωνα με τα ήδη υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός κίνδυνος για το έμβρυο όταν εφαρμόζεται από επαρκώς εκπαιδευμένο προσωπικό ή τον γιατρό. Για αυτό, Don’t Worry!

Στην εγκυμοσύνη τρως για δύο
Μέσα σου μεγαλώνει ένα δεύτερο άτομο. Δεδομένο. Έχει, όμως, τις ίδιες ανάγκες με εσένα; Σκέψου απλά ότι στο τελικό στάδιο της εγκυμοσύνης το μωρό σου θα ζυγίζει περίπου τρία με τέσσερα κιλά και μέχρι τότε το βάρος του θα μετριέται σε λιγοστά γραμμάρια κάθε μήνα! Επομένως, όχι, δεν τρως για δύο άτομα, αλλά όσο ακριβώς χρειάζεται για να έχεις μια καλή εγκυμοσύνη, με ισορροπημένο διατροφικό μοτίβο που βοηθά την σωστή ανάπτυξη του μωρού και ικανοποιεί τις δικές σου ανάγκες συνάμα.

 

Read More

And More