Δύσπνοια στην εγκυμοσύνη: 5 τρόποι να την αντιμετωπίσεις

Μία από τις πιο συνηθισμένες δυσκολίες της εγκυμοσύνης είναι η δύσπνοια. Γιατί, μπορεί να έχεις υπομείνει τις ζαλάδες, ανεχτείς τις ναυτίες, καταφέρει να αντισταθείς στις επίμονες λιγούρες, τώρα, όμως, καλείσαι να αντιμετωπίσεις ένα ακόμη πρόβλημα: αυτό της δυσκολίας στην αναπνοή. Στην αρχή, τρομάζεις. Στη συνέχεια, συνειδητοποιείς ότι πρόκειται για κάτι συνηθισμένο και για μία κατάσταση που πρέπει να επιλύσεις. Δες πώς! 

Άλλαξε θέση
Βήμα πρώτο και σημαντικό. Η στάση του σώματος, όπως γνωρίζεις, επηρεάζει την αναπνοή μας, πόσο μάλλον όταν η κοιλιά σου έχει μέσα το μωράκι σου. Προσπάθησε να κρατάς την πλάτη ίσια ή να σηκώνεσαι όρθια κάθε φορά που νιώθεις ότι δεν αναπνέεις με την ίδια ευκολία. 

Κάνε ένα διάλειμμα
Δεν είναι καθόλου απίθανο η δύσπνοια να οφείλεται στην κούραση που νιώθεις. Δεν κάνεις και λίγα. Ακόμα δουλεύεις, ακόμα τρέχεις στο σούπερ μάρκετ, ακόμα γυμνάζεσαι. Και πολύ κάνεις. Take A Break, όμως, για να πάρεις και μία ανάσα. Κυριολεκτικά. 

Μάθε τεχνικές αναπνοών
Μπορεί να πιστεύεις ότι είναι απαραίτητες μόνο όσο ο τοκετός πλησιάζει για να τον απαλύνεις και να τον κάνεις πιο ήπιο, όμως, κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι πρόκειται για μία άκρως αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της δύσπνοιας. 

Κοιμήσου σωστά
Ξέρω. Ο ύπνος δεν είναι και το πιο εύκολο task την περίοδο της εγκυμοσύνης. Είναι, όμως, σίγουρα ευκολότερο σε σύγκριση με τους πρώτους μήνες στο σπίτι με το νεογέννητο. Προσπάθησε, λοιπόν, να βρεις την κατάλληλη στάση ύπνου, προκειμένου οι πνεύμονες σου να μην πιέζονται και Breathe In, Breathe Out. 

Καθάρισε την ατμόσφαιρα
Τα έντονα αρώματα και οι “γεμάτες” μυρωδιές δεν έχουν θέση στο χώρο που μένει μία μαμά σε ενδιαφέρουσα. Γιατί, η ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με τις ορμόνες που εκκρίνει ο οργανισμός σε αυτή τη φάση, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε αποπνικτική. 

And More