Εγκυμοσύνη και Σακχαρώδης διαβήτης: Ήξερες ότι μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία στο παιδί σου μελλοντικά;

Η εγκυμοσύνη είναι μία από τις πιο ευχάριστες και ταυτόχρονα δύσκολες στιγμές στη ζωή μίας μέλλουσας μαμάς. Από τη μία, ανυπομονείς να περάσουν οι εννέα μήνες και να φέρεις στον κόσμο αυτό το μωρό σου. Από την άλλη, έχεις άγχος και μπορεί να εμφανιστούν μερικά προβλήματα υγείας. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης. Ο Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, Κωνσταντίνος Σύλλας, γράφει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη συγκεκριμένη πάθηση και σου υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να αμελείς το ραντεβού με το γυναικολόγο σου.

Αν σε ταλαιπωρεί κάτι γυναικολογικό ή θέλεις να ενημερωθείς σωστά για κάτι που σε απασχολεί κάνε “κλικ” εδώ.

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης;
Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται για πρώτη φορά στην κύηση σε γυναίκες που δεν έχουν ιστορικό διαβήτη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο πλακούντας παράγει ορμόνες που βοηθούν στην ανάπτυξη του εμβρύου. Οι ορμόνες αυτές δυσκολεύουν τη δράση της ινσουλίνης της μητέρας, προκαλώντας την λεγόμενη αντίσταση στην ινσουλίνη (δηλαδή η ινσουλίνη δεν μπορεί να ρυθμίσει το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα). Στις γυναίκες με διαβήτη κύησης, το πάγκρεας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτές τις αυξημένες ανάγκες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Πόσο συχνά εμφανίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης;
Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης. 4% – 8% των εγκύων θα εμφανίσουν διαβήτη κύησης.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης είναι:

  • Ηλικία άνω των 35 ετών
  • Φυλή (εμφανίζεται συχνότερα σε Λατίνους και Αφροαμερικάνους)
  • Υπέρβαρο πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Προηγούμενη γέννηση μωρού με αυξημένο βάρος ≥4 Kg
  • Ιστορικό προ-διαβήτη ή οικογενειακού διαβήτη, ή εμφάνιση διαβήτη σε προηγούμενη κύηση
  • Ιστορικό ανεξήγητου εμβρυϊκού θανάτου
  • Υπερβολική αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη
  • Πολύδυμη κύηση

Πώς γίνεται η διάγνωση κατά τη διάρκεια της κύησης και ποια είναι τα συμπτώματα;

  • 1η επίσκεψη: ελέγχουμε το σάκχαρο νηστείας μόλις επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη. Αν είναι φυσιολογικό, ο επόμενος έλεγχος γίνεται μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας.
  • 24η έως 28η εβδομάδα: το τεστ με το οποίο γίνεται η διάγνωση λέγεται «καμπύλη σακχάρου». Η πρώτη μέτρηση γίνεται με την έγκυο νηστική. Μετά χορηγούνται 75 γραμμάρια γλυκόζης και γίνονται ακόμα δύο μετρήσεις σε μία και σε δύο ώρες.
  • Τα συμπτώματα από την αύξηση του σακχάρου είναι: αυξημένη δίψα, συχνοουρία, μεγάλη κόπωση, αλλαγή στην όραση, συχνές ουρολοιμώξεις ή κολπίτιδες.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο διαβήτης στην εγκυμοσύνη;
Το αυξημένο σάκχαρο στις γυναίκες με διαβήτη κυήσεως μπορεί να επηρεάσει και τη μητέρα αλλά και το μωρό.

Οι πιο σημαντικές επιπτώσεις στο μωρό είναι:

  • Μεγάλη αύξηση του βάρους του. Η αυξημένη γλυκόζη οδηγεί στην αυξημένη πρόσληψη βάρους και εναπόθεση λίπους στο έμβρυο (μακροσωμικό νεογνό, με βάρος >4 κιλά στον τοκετό). Τα μεγάλα έμβρυα έχουν αυξημένο κίνδυνο για τραυματισμό και ασφυξία κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού.
  • Υπογλυκαιμία αμέσως μετά τη γέννηση.
  • Ίκτερος και αναπνευστική δυσχέρεια.
  • Αυξημένη συχνότητα εμβρυϊκού θανάτου.
  • Αυξημένος κίνδυνος για παιδική και εφηβική παχυσαρκία και ανάπτυξη διαβήτη στην ενήλικο ζωή.

Οι πιο σημαντικές επιπτώσεις για τη μητέρα είναι:

  • Δυστοκία (δύσκολος τοκετός με αυξημένη συχνότητα τραυματισμού του νεογνού και της μητέρας) ή ανάγκη για καισαρική τομή λόγω του μεγάλου μεγέθους του νεογνού.
  • Πρόωρος τοκετός.
  • Προεκλαμψία (αυξημένη αρτηριακή πίεση, οιδήματα και αύξηση της πρωτεΐνης στα ούρα).
  • Αυξημένος κίνδυνος για την ανάπτυξη διαβήτη σε μεγαλύτερη ηλικία.

Χρειάζεται διαφορετική παρακολούθηση η έγκυος με διαβήτη;
Ναι, ο έλεγχος του σακχάρου πρέπει να γίνεται τακτικά και καθημερινά. Πρέπει να ελέγχεται κάθε πρωί πριν το φαγητό και μια ώρα μετά από κάθε μεγάλο γεύμα. Τα επίπεδα του σακχάρου πρέπει να είναι: το πρωί πριν το πρωινό <95 mg/dl, μια ώρα μετά τα γεύματα <135 mg/dl. Οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις στο διαβήτη κύησης είναι το διαιτολόγιο και η άσκηση. Συνήθως αυτά είναι αρκετά για τη ρύθμιση του διαβήτη κύησης. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να ξεκινήσει θεραπεία με χάπια ή ινσουλίνη. Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης χρειάζονται στενή υπερηχογραφική παρακολούθηση της ανάπτυξης του εμβρύου. Ο αρρύθμιστος διαβήτης κύησης μπορεί να προκαλέσει μακροσωμία (υπερβολική αύξηση του βάρους του εμβρύου) και αυξημένο αμνιακό υγρό.

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται η έγκυος φαρμακευτική θεραπεία;
Μία στις πέντε γυναίκες με διαβήτη κύησης θα χρειαστεί θεραπεία με φάρμακα ή ινσουλίνη, σε συνδυασμό πάντα με υγιεινή διατροφή και άσκηση. Η ινσουλίνη είναι πολύ ασφαλής στην εγκυμοσύνη και δεν περνάει τον πλακούντα.

Φαρμακευτική θεραπεία συνήθως ενδείκνυται αν τα επίπεδα σακχάρου δεν είναι ικανοποιητικά 1-2 εβδομάδες μετά την έναρξη υγιεινής διατροφής, αν το έμβρυο είναι πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο ή αν το αμνιακό υγρό δεν είναι αυξημένο.

Πώς επηρεάζει τον τοκετό και την περίοδο μετά;
Ιδανικά το μωρό θα πρέπει να γεννηθεί μεταξύ της 38ης και της 40ης εβδομάδας κύησης, ανάλογα βέβαια με το ιστορικό και τις ιδιαιτερότητες της εγκυμοσύνης. Επίσης, ο διαβήτης κύησης από μόνος του δεν είναι λόγος για καισαρική τομή, εκτός εάν υπάρχουν άλλοι παράγοντες από τη μητέρα ή το έμβρυο.

6 με 8 εβδομάδες μετά τον τοκετό πρέπει να επαναληφθεί η καμπύλη σακχάρου (έλεγχος σακχάρου νηστείας και 2 ωρών μετά τη λήψη 75 γρ. γλυκόζης) ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν παραμένει κάποια διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης έχουν έως και 50% πιθανότητα ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στα πρώτα 5 χρόνια μετά την εγκυμοσύνη. Η αύξηση βάρους κατά 5 κιλά μετά τον τοκετό διπλασιάζει τον κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης θα βρεις εδώ.

Στοιχεία επικοινωνίας
www.syllas.gr
www.facebook.com/syllas.gr/

And More