Είσαι έγκυος; Πέντε βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις στον εργασιακό σου χώρο

Το τεστ βγήκε θετικό, η διαίσθησή σου επιβεβαιώθηκε και πλέον είσαι -και επίσημα- μία μέλλουσα μαμά. Η ανακοίνωση και το πάρτυ με τον σύντροφό σου έγινε, με τις πρώτες εξετάσεις και τον υπέρηχο του μωρού από τον γυναικολόγο σου να ακολουθεί. Οι εβδομάδες προχωρούν, η κοιλιά σου μεγαλώνει και κάπως σαν να έφτασε η στιγμή να το ανακοινώσεις και στον εργασιακό σου χώρο

 

 

Βήμα πρώτο: Κράτησε το μυστικό μέχρι να μπεις στον τέταρτο μήνα. Μπορεί να είναι σκληρό, αλλά, σύμφωνα με μελέτες, οι πιθανότητες αποβολής είναι ιδιαίτερα αυξημένες -σε σχέση με το υπόλοιπο χρονικό διάστημα- κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 εβδομάδων. Για αυτό, άφησε το χρόνο να περάσει, τις εβδομάδες να κυλήσουν και μην προβείς σε δημόσιες ανακοινώσεις μέχρι τότε. Μόλις η κοιλίτσα σου αρχίσει να αχνοφαίνεται και εσύ μπεις στον τέταρτο, μπορείς να ακολουθήσεις όποια οδό θέλεις: να το ανακοινώσεις πρώτα στον ιδιοκτήτη ή τον γενικό διευθυντή ή να περιμένεις μερικές εβδομάδες ακόμη, μέχρι να αισθανθείς σίγουρη και έτοιμη.

Βήμα δεύτερο: Μίλησε πρώτα στον προϊστάμενο ή στον συνεργάτη σου. Η σημασία αυτού του βήματος είναι να ενημερώσεις εκείνον τον συνάδελφο που θα αισθανθεί εντονότερη την “απώλεια” σου και ίσως χρειαστεί έναν νέο συνεργάτη για μερικούς μήνες, όσο εσύ είτε θα αξιοποιήσεις την άδεια λοχείας, είτε θα εργάζεσαι από το γεμάτο με αγάπη σπίτι σου. Ακόμα και αν πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της εταιρίας, προσπάθησε να κρατήσεις τον επαγγελματισμό σου σε άριστο επίπεδο και να κάνεις τις ανακοινώσεις σου σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς χρονοτριβές. 

Βήμα τρίτο: Ενημέρωσε τον “υπεύθυνο” της εταιρίας για οικονομικά και νομικά θέματα. Ανάλογα με την επιχείρηση, στην οποία εργάζεσαι, χρειάζεται να ενημερώσεις εκείνο το άτομο, το οποίο θα αναλάβει πρώτα να σε ενημερώσει και στη συνέχεια και να προετοιμάσει τα απαραίτητα ασφαλιστικά, νομικά και οικονομικά έγγραφα. Τα πρακτικά εκείνα χαρτιά, για τα οποία γνώση δεν έχεις πολλή, αλλά μπορεί να χρειαστείς σύντομα πολύ. Άλλωστε, είναι το ίδιο άτομα που θα σε κατατοπίσει σχετικά με τις ημέρες άδειας που δικαιούσαι, τα επιδόματα, καθώς και τις μέρες που υπάρχει η δυνατότητα να εργαστείς εξ’ αποστάσεις. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι είναι το πρώτο ραντεβού που πρέπει να προγραμματίσεις, μετά τη συνάντηση με τον εργοδότη.

Βήμα τέταρτο: Και τώρα, έφθασε η στιγμή των συναδέλφων! Αποτελεί το πιο ευχάριστο εργασιακό γκρουπ, στο οποίο θα ανακοινώσεις τα χαρμόσυνα. Μην ξεχνάς ότι και οι τοίχοι έχουν αυτιά, με αποτέλεσμα τα νέα να κυκλοφορούν πιο γρήγορα και από την… σκιά τους. Για αυτό, μην το καθυστερήσεις και πολύ. Πάρε μερικά γλυκάκια και ετοιμάσου να ακούσεις ευχές από τους συνεργάτες σου, λίγο πριν το baby boom!

Βήμα πέμπτο: Οργάνωσε τα ραντεβού και τις υποχρεώσεις σου όσο το δυνατόν συντομότερα. Κακά τα ψέματα, ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα και αρκετά σύντομα το μόνο πράγμα, με το οποίο θα θέλεις -και θα μπορείς- να ασχοληθείς θα είναι το μωράκι που θα έχεις σε λίγους μήνες στην αγκαλιά σου. Έλα σε επικοινωνία, λοιπόν, με τα άτομα που πρέπει και ετοιμάσου για την πιο ευτυχισμένη φάση της ζωής σου.

 

And More