Είσαι γονιός; Τι να προσέξεις;

Ως γονιός πρέπει να βρίσκεσαι σε συνεχή επαγρύπνηση. Η συμπεριφορά του, το σχολείο, οι φίλοι, η ανάπτυξη, η διαπαιδαγώγηση… Ποιοι είναι οι σωστοί χειρισμοί σε κάθε περίπτωση;

Τι λέει η Ψυχολόγος, Νίκη Ζαρκάδα;
Η σημασία της διαπαιδαγώγησης του παιδιού από την πλευρά των γονέων είναι καθοριστικής σημασίας για την ομαλή ανάπτυξη του. Για τον λόγο αυτό συχνά ακούμε τους γονείς να αγχώνονται για το αν ανταποκρίνονται καλά στο ρόλο τους και για το εάν είναι αρκετά καλοί γονείς για τα παιδιά τους.
Ένας γονιός πρέπει να μάθει να παρατηρεί τη συμπεριφορά του παιδιού του, έτσι ώστε να διαπιστώσει και να επέμβει εγκαίρως εάν αντιληφθεί κάποια έντονη ή ανησυχητική αλλαγή στους τρόπους ή στη συμπεριφορά του.
Αλλαγές στις συνήθειες, στον ύπνο, στα ενδιαφέροντα είναι σημαντικό να γίνονται αντιληπτές νωρίς. Για παράδειγμα, ένα παιδί αρκετά εξωστρεφές και κοινωνικό που κλείνεται στον εαυτό του και απομονώνεται θα πρέπει να απασχολήσει και να θορυβήσει τους γονείς.
Το σχολείο και οι φίλοι είναι ίσως το σημαντικότερο κεφάλαιο στη ζωή του μικρού παιδιού. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο γονιός τους φίλους του παιδιού του καθώς, σε αυτή ειδικά την ηλικία, οι παρέες έχουν τη δύναμη να ασκούν μεγάλη επιρροή.
Η επίδοση στο σχολείο είναι επίσης σημαντική. Το παιδί που παρουσιάζει μεγάλες αυξομειώσεις στην επίδοση και στη βαθμολογία χρειάζεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον και προσοχή. Οι δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού μας δείχνουν πολλά για τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα αλλά και την ψυχολογία του. Οι γονείς οφείλουν να έχουν ενεργή συμμετοχή τους στη σχολική ζωή του παιδιού και στην εκπαίδευσή του και να διατηρούν τακτική επαφή με τους δασκάλους στο σχολείο. Οι ώρες που το παιδί βλέπει τηλεόραση και τα τηλεοπτικά προγράμματα που προτιμά να παρακολουθεί πρέπει να τους απασχολούν επίσης.
Θα πρέπει επιπλέον να δίνουν μεγάλη σημασία στη σωματική – βιολογική ανάπτυξη του παιδιού και επισκεφτούν ειδικό γιατρό αν παρατηρήσουν κάτι ανησυχητικό. Η καλή και συστηματική επαφή με τον παιδίατρο κρίνεται απαραίτητη. Παράλληλα, η διατροφή είναι κατά την παιδική ηλικία πολύ σημαντική και θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών και όλα τα θρεπτικά συστατικά.
Ωστόσο, θα πρέπει και οι ίδιοι οι γονείς να προσέχουν τη συμπεριφορά τους απέναντι στο παιδί. Εντάσεις, διαπληκτισμοί και προσβολές, ενώ σε ένα βαθμό είναι λογικό να υπάρχουν, είναι θεμιτό να αποφεύγονται παρουσία του παιδιού. Οι γονείς οφείλουν να προφυλάξουν το παιδί και διασφαλίσουν την ψυχοσυναισθηματική του ισορροπία.
Είναι σημαντικό να δίνουν ξεκάθαρα μηνύματα και να έχουν από κοινού συμφωνήσει έναν κατάλληλο τρόπο διαπαιδαγώγησης και αγωγής του παιδιού. Για παράδειγμα, είναι ωφέλιμο να έχουν θέσει όρια στη συμπεριφορά του παιδιού που τηρούνται και από τους δύο. Μια τέτοια συμπεριφορά εξασφαλίζει ένα σταθερό περιβάλλον, όπου τα όρια δεν είναι συγκεχυμένα ενώ παράλληλα δείχνει τη σταθερότητα, τη συνεργασία και τη συνέπεια στη συμπεριφορά των γονέων.
Η σωστή πληροφόρηση και καθοδήγηση, η συναισθηματική σταθερότητα, η έκφραση αγάπης, η ανάλογη με το ηλικιακό στάδιο του παιδιού σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και η προώθηση της επικοινωνίας και του ανοιχτού διαλόγου ενισχύουν την ανάπτυξη μιας υγιούς σχέσης ανάμεσα στο παιδί και τους γονείς του.

And More