Ξηροί καρποί στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη τους στην μέλλουσα μαμά και το μωρό

Αν αυτή την περίοδο είσαι έγκυος, τότε σίγουρα θα έχεις ήδη ψάξει τις τροφές που πρέπει να προσθέσεις στο μενού σου και εκείνες που καλό είναι να αποφύγεις. Φρούτα, λαχανικά, αλμυρά σνακ, γλυκά, ξηροί καρποί. Όλα ανήκουν σε μία από τις δύο κατηγορίες. Οι ξηροί καρποί σε εκείνες που αν προσθέσεις στο διατροφικό σου πρόγραμμα, όσο είσαι σε ενδιαφέρουσα, θα βοηθήσουν τόσο εσένα, όσο και το μωρό στην κοιλιά σου. Όμως, ποιοι από όλους είναι οι καλύτεροι; Τι σου προσφέρουν; 

Εκείνοι που πρέπει να προτιμήσεις…
Αν και οι ειδικοί αναφέρουν ότι το πρώτο κριτήριο είναι οι ξηροί καρποί που δεν έχουν αλάτι, αλλά και εκείνους, στους οποίους δεν είσαι αλλεργική, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες επιλογής. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, τα έξι είδη είναι τα εξής:

  • Αμύγδαλα, για το σίδηρο, την πρωτείνη και τη Βιταμίνη Ε.
  • Κάσιους, για τις λίγες τους θερμίδες.
  • Καρύδια, για την υψηλή περιεκτικότητα τους σε ω-3 λιπαρά.
  • Πεκάν, για την ελάχιστη ζάχαρη που περιέχουν.
  • Μακαντέμια, που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία της καρδιάς, με λίγες θερμίδες.
  • Σταφίδες, που και πλούσιες σε σίδηρο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες είναι και γλυκιά γεύση έχουν.

Τα οφέλη των ξηρών καρπών στην εγκυμοσύνη…
Και τώρα που έμαθες ποιους πρέπει να έχεις στο ράφι της κουζίνας, την επόμενη φορά που θα σε πιάσει μία μικρή λιγούρα, τι θα έλεγες να ρίξεις μία ματιά στα οφέλη των ξηρών καρπών που θα σε κάνουν να τους απολαμβάνεις χωρίς τύψεις;

Σου προσφέρουν ενέργεια, σε μία φάση της ζωής σου που την χρειάζεται. Ειδικά, αν είσαι στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης σου και δεν έχεις “βγει” σε άδεια εγκυμοσύνης, τότε τα φυσικά σάκχαρα των ξηρών καρπών – ειδικά στη σταφίδα – και η βιταμίνη Ε που βρίσκεται στους περισσότερους, τότε μην αφαιρέσεις τους καρπούς από τη λίστα με τα σνακ σου.

Προστατεύει το στόμα σου. Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που προκύπτουν, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, εντοπίζεται στην στοματική σου κοιλότητα. Το δόντια σου χάνουν την ανθεκτικότητα σου απέναντι στο κρύο νερό και τις δροσερές τροφές, ενώ τα ούλα σου ίσως εμφανίσουν μικρά σπυράκια. Άσε το ασβέστιο, αλλά και τα δύο δραστικά οξέα που βρίσκονται στους καρπούς να δώσουν τη λύση στο πρόβλημα σου. 

Μπορούν να προλάβουν την αναιμία. Πλούσιοι σε σίδηρο οι ξηροί καρποί – ιδιαίτερα οι σταφίδες – μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό σου την ποσότητα που χρειάζεται, για να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης αναιμίας. Παράλληλα, η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C βοηθάει ακόμα περισσότερο στην απορρόφηση σιδήρου. 

Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, το οποίο ταλαιπωρεί αρκετά τις εγκυμονούσες. Οι ξηροί καρποί αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και η κατανάλωσή της συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ένα πρόβλημα λιγότερο, λοιπόν.

Συμβάλλουν και στην ανάπτυξη του εμβρύου. Το μυστικό βρίσκεται στην… Βιταμίνη Α, η οποία κυριαρχεί στα αμύγδαλα και τις σταφίδες. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθάει στην ανάπτυξη και φροντίδα των ματιών ενός μωρού, ενώ το ασβέστιο συμβάλλει καθοριστικά – όπως γνωρίζεις – στην ανάπτυξη των οστών του. 

And More