Μαμά… αλλά και σύζυγος!

Καλή μαμά είναι η ευτυχισμένη μαμά. Κι ευτυχισμένη μαμά είναι εκείνη που καταφέρνει να ισορροπεί ανάμεσα στον πολλαπλό της ρόλο. Πώς όμως;

“Είναι γεγονός, πως η σημερινή Ελληνίδα με το ρόλο της ως γυναίκα, επαγγελματίας, σύντροφος, σύζυγος και μητέρα έχει αναλάβει πολλά καθήκοντα μέσα από τα οποία σαφώς ολοκληρώνεται αλλά και κουράζεται τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Πολλές φορές δυσκολεύεται να ισορροπήσει ανάμεσα στους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να φέρει εις πέρας. Άλλες φορές πάλι δίνει προτεραιότητα στον ένα ρόλο, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τους άλλους” λέει η Νίκη Ζαρκάδα, Ψυχολόγος.

Μήπως λοιπόν έχετε παραμελήσει λίγο το ρόλο της συζύγου με όλα αυτά που έχετε να κάνετε; Μήπως η σχέση είναι μια καλή πηγή που θα σας τροφοδοτεί με δύναμη, ενέργεια και χαρά ώστε να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε σε όλα τα υπόλοιπα;

Ποια λάθη κάνουμε;

Σύμφωνα με την Ψυχολόγο:
Ο γάμος, η δέσμευση και η μονιμότητα κάνει τους δύο συντρόφους να θεωρούν πως η σχέση τους είναι πλέον δεδομένη και πως δεν χρειάζεται να προσπαθούν πλέον να είναι αρεστοί στο σύντροφό τους, αφού αυτός τους έχει ήδη επιλέξει.
Έτσι, αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα τον ρόλο μας ως σεξουαλικοί σύντροφοι, εναποθέτοντας σε πρώτη και συχνά απόλυτη προτεραιότητα τους ρόλους του γονιού, του συζύγου ή ακόμα και του συνεργάτη στο οικογενειακό οικοδόμημα που έχουμε χτίσει, ενώ παράλληλα παρασυρόμαστε στη ρουτίνα που επιβάλλει η καθημερινότητά μας.
Η παραμέληση της εικόνας στο γάμο σχετίζεται άμεσα και με το πώς κυκλοφορεί το ζευγάρι στο σπίτι. Συνήθως, υπάρχουν συγκεκριμένα ρούχα, «τα ρούχα του σπιτιού». Αυτά συνήθως είναι πρόχειρα ρούχα που φορά κανείς για να κάνει δουλειές στο σπίτι, όπου δεν τον βλέπει κανείς. Τι γίνεται όμως όταν ο άλλος σύντροφος γυρίζει καθημερινά στο σπίτι από τη δουλειά και σε βλέπει έτσι; Το μήνυμα που εισπράττει κανείς σε αυτή την περίπτωση είναι διττό. Αφενός αντιλαμβάνεται ότι δεν ενδιαφέρεσαι εσύ για την εικόνα σου αλλά παράλληλα δεν ενδιαφέρεσαι να είσαι αρεστή σε εκείνον.

Πως να αναθερμάνεις τη σχέση σου;
Η Νίκη Ζαρκάδα συμβουλεύει:
-Θυμηθείτε τι κάνατε τον πρώτο καιρό της γνωριμίας σας! Στην αρχή της σχέσης, το πάθος, η αμηχανία, η έλξη φέρνουν πιο κοντά τους συντρόφους. Η οικειότητα που φέρνει ο χρόνος με το πέρασμά του, μας κάνει να μη θυμόμαστε…
-Σπάστε τη ρουτίνα της καθημερινότητας! Κάντε μία έκπληξη στον /στην σύντροφό σας, οργανώνοντας κάτι που δεν περιμένει…
-Πριν το σεξ: Μη βιάζεστε να κάνετε σεξ. Αφιερώστε χρόνο ο ένας στον άλλον με προκαταρκτικά παιχνίδια, χάδια και φιλιά που θα αυξήσουν τη διέγερσή σας.
-Μετά το σεξ: Μη βιάζεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι μετά από τη σεξουαλική επαφή. Το να περάσετε λίγο χρόνο μαζί αγκαλιασμένοι θα σας φέρει ακόμα πιο κοντά συναισθηματικά.
– Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει! Η έλλειψη φαντασίας και σκηνικού κάνει το σεξ να φαίνεται μονότονο.
– Εκφράστε ανοιχτά τα πράγματα που σας αρέσουν στο σεξ και από τα οποία παίρνετε απόλαυση.
– Βάλτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα δραστηριότητες που ικανοποιούν και τους δυο σας.
– Αφιερώστε χρόνο για τον εαυτό σας! Φροντίζω την εικόνα μου σημαίνει αγαπώ τον εαυτό μου.
-Μοιραστείτε τα προβλήματα και τις ανησυχίες σας με τον /την σύντροφό σας. Ένα πρόβλημα που μοιράζεστε είναι μισό πρόβλημα!
-Εκφράστε ανοιχτά και με ήρεμο τρόπο τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας χωρίς να κρίνετε και να χρεώνετε τον άλλον. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε ανεπιθύμητες εντάσεις!
-Αφιερώστε λίγο χρόνο για να λέτε στο σύντροφό σας τα πράγματα που σας αρέσουν πάνω του.
– Διοργανώστε ένα ταξίδι, ώστε να περάσετε λίγο χρόνο μόνοι σας, ήρεμοι και μακριά από την καθημερινότητά σας!
– Βγείτε ραντεβού με το σύντροφό σας! Θα σας δώσει την αίσθηση ότι η σχέση σας είναι ακόμα στην αρχή!

Read More