Μπήκες στο μήνα σου; Έρευνα υπόσχεται πως θα προβλέπει την ακριβή ημερομηνία τοκετού!

Αν μόλις έχεις μάθει τα χαρμόσυνα νέα, δηλαδή πως σύντομα θα φέρεις στον κόσμο το πρώτο (ή και δεύτερο ή και πολλοστό) παιδί σου, τότε σίγουρα ετοιμάζεσαι για μία από τις πιο συναρπαστικές περιόδους της ζωής σου. Φυσικά και οι προκλήσεις θα είναι πολλές και μεγάλες, σαφώς και θα έρθεις αντιμέτωπη με πολλές πρωτόγνωρες εμπειρίες, ενδεχομένως να προβληματιστείς και λίγο περισσότερο απ’ ό,τι θα περίμενες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι μια νέα εποχή για εσένα, το σώμα σου, την ψυχοσύνθεσή σου και οφείλεις να απολαύσεις όλη τη διαδικασία! Τι θα έλεγες, όμως, αν το μέλλον δεν ήταν τόσο απρόβλεπτο; Βλέπεις, μετά τον εντοπισμό της ημερομηνίας σύλληψης, ο γιατρός σου θα σε ενημερώσει για το μήνα κατά τον οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο τοκετός. Πόσο πιο σίγουρη θα ένιωθες, όμως, αν μπορούσες να υπολογίσεις την ακριβή περίοδο που θα γεννήσεις το μωρό σου; Ευτυχώς, νέα έρευνα υπόσχεται πως βρήκε την κατάλληλη μέθοδο με την οποία μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια έως και 80% την ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί ο τοκετός!

Η φοβερή ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στις αρχές του μήνα στην περιοδική έκδοση Science και αποτελεί μια επιστημονική σύμπραξη από το Πανεπιστήμιο του Stanford, της Αλαμπάμα, του Statens Serum Institute της Στοκχόλμης και άλλων ακαδημαϊκών φορέων, αλλά και μεμονωμένων επιστημόνων. Η μέθοδος λειτουργεί ως ένα είδος αιματολογικής εξέτασης και θεωρείται αυτή τη στιγμή ιδιαίτερης σημασίας, μιας και αναμένεται να βοηθήσει του μαιευτήρες να υπολογίσουν την ακριβή περίοδο του τοκετού, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια βαθιά έρευνα γύρω από τον τρόπο που το γυναικείο σώμα “επικοινωνεί” σε κυτταρικό επίπεδο με το έμβρυο που κυοφορεί.

Η έρευνα εξέτασε τους βιολογικούς δείκτες του αίματος (cell-free RNA) και συγκεκριμένα εκείνους που αποσπώνται από τον πλακούντα και το έμβρυο. Τα εν λόγω κύτταρα φέρουν γενετικές πληροφορίες σε όλο το σώμα τους. “Επειδή αυτό το RNA κυκλοφορεί στο μητρικό σώμα, μπορούμε να εντοπίσουμε συστηματικά στη μητέρα τι μπορεί να συμβαίνει στην εγκυμοσύνη της” εξηγεί η καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας του Πανεπιστημίου της Pennsylvania, Michal Elovitz, η οποίαπαρείχε πληροφορίες και αρχειακά δεδομένα στην έρευνα, ενώ είχε και την επιστημονική επιμέλειά της. “Αυτή η μελέτη -παρ’ ό,τι είναι αναγκαία η βαθύτερη έρευνα και πιστοποίησή της- προτείνει πως οι δείκτες που υποδεικνύουν την ολοκληρωμένη κυοφορία δεν είναι ίδιοι για τις γυναίκες που τελικά έχουν πρόωρο τοκετό” εξηγεί η ίδια.

Το συγκεκριμένο αιματολογικό τεστ είναι φθηνότερο από έναν υπέρηχο, αλλά εξίσου μεγάλης ακρίβειας, και με πολύ πιο ασφαλή αποτελέσματα σε σχέση με την μέθοδο υπολογισμού του τοκετού που χρησιμοποιείται τώρα, δηλαδή μετρώντας από την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου της μητέρας. “Ανακαλύψαμε πως πολλαπλά γονίδια μπορούν να προβλέψουν σε μεγάλο βαθμό ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να έχουν πρόωρο τοκετό” τονίζει ο Mads Melbye, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας. Έτσι, κατανοώντας ποιες μητέρες βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία (προωρότητας), θα βοηθήσει τους γιατρούς και τις μαίες εγκαίρως, ώστε να προετοιμάσουν τη μητέρα για τις επερχόμενες εξελίξεις στην εγκυμοσύνη της, αλλά και να βοηθήσουν το πρόωρο μωρό. “Έχω αφιερώσει πολλά χρόνια ερευνώντας και προσπαθώντας να κατανοήσω τον πρόωρο τοκετό. Και αυτή είναι η πρώτη αληθινή και σημαντική επιστημονική πρόοδος που είχαμε επί του θέματος, εδώ και πολύ καιρό” λέει ο Melbye.

And More