Πλάνο εγκυμοσύνης: τι πρέπει να ξέρει κάθε γυναίκα;

Η σύγχρονη γυναίκα ενδιαφέρεται πρωτίστως για την μόρφωσή της, την επαγγελματική της επιτυχία και καταξίωση και μετά το να βρεθεί ένας σύντροφος με τον οποίο θα μπορέσει να ζήσει τον έρωτα, που είναι και το αλατοπίπερο της ζωής και να δημιουργήσει οικογένεια.

Οι απαιτήσεις της εποχής που τη θέλουν να γίνεται επιτυχημένη επαγγελματίας τη γεμίζουν με άγχος. Αισθάνεται ότι για να πετύχει επαγγελματικά θα απαιτηθούν προσωπικές θυσίες. Η απόφαση λοιπόν για την απόκτηση ενός παιδιού έρχεται πολύ συχνά σε δεύτερη μοίρα. Όταν τελικά μια γυναίκα παίρνει την απόφαση να γίνει μητέρα συχνά συναντά δυσκολίες που συνήθως έχουν να κάνουν με τη γονιμότητά της.

Τι πρέπει να ξέρει, λοιπόν, κάθε γυναίκα και τι πρέπει να κάνει ώστε να μην βρεθεί προ εκπλήξεων όταν πιστέψει ότι έχει έρθει και για εκείνη η ώρα για να φέρει στον κόσμο ένα παιδί;

1. Όσο μεγαλώνει η γυναίκα το δυναμικό των ωοθηκών (οι εφεδρείες σε ωάρια) φθίνει ραγδαία. Οι γυναίκες γεννιούνται με 300.000 ωάρια στις ωοθήκες των και κάθε μήνα μαζί με το κυρίαρχο ωοθυλάκιο οδηγούνται σε ατρησία εκατοντάδες άλλα. Συνολικά θα βιώσει περίπου 300 φυσιολογικούς κύκλους στην αναπαραγωγική της ηλικία.
2. Η γονιμότητα από 25-30% ανά μήνα στην ηλικία 25-34, φθίνει σε ποσοστά κάτω του 10% μετά την ηλικία των 39.
3. Η συχνότητα εμφάνισης χρωμοσωμιακών ανωμαλιών στα ωάρια αυξάνεται εντυπωσιακά μετά την ηλικία των 35. Η συχνότητα για σύνδρομο Down στην ηλικία των 40 είναι 1:40 και μόλις 2 χρόνια αργότερα είναι 1:20
4. Ο συστηματικός έλεγχος της γυναίκας με τεστ Παπανικολάου, γυναικολογικό κολπικό υπερηχογράφημα, εξέταση μαστών είναι απαραίτητες εξετάσεις που δίνουν και μια αδρή εικόνα για το γεννητικό σύστημα της γυναίκας
5. Ορμονικός έλεγχος γονιμότητας είναι απαραίτητος στις γυναίκες άνω των 35. Συγκεκριμένα ο έλεγχος της FSH-LH-E2-PRL (Προλακτίνη)- Antimullerian hormone και ο έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας βοηθούν και μας δίνουν επιπρόσθετες πληροφορίες για το status γονιμότητας της γυναίκας .
6. Αν τέλος υπάρχει ήδη και ο σύντροφος και η σκέψη για τεκνοποίηση είναι προ των πυλών απαραίτητη κρίνεται η σαλπιγγογραφία για τον έλεγχο βατότητας των σαλπίγγων και αντίστοιχα ο έλεγχος σπέρματος του συντρόφου.
7. Ο ΒΜΙ (Δείκτης Μάζας Σώματος ) είναι πολύ σημαντικός και άρρηκτα δεμένος με τη γονιμότητα. ΒΜΙ μικρότερος του 19 και μεγαλύτερος του 30 είναι συνυφασμένος με υπογονιμότητα.

Αυτές είναι κάποιες απλές κινήσεις στρατηγικής σημασίας, που δίνουν όμως στην γυναίκα ένα πλάνο του τι πρέπει να έχει στο μυαλό της , τι πρέπει να προσέχει και τι πρέπει να κάνει ώστε να μην βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Με την πολύτιμη συνεργασία του Παναγιώτη Καραντζή, MD DRCOG PhD, Fertility Specialist, MITERA IVF UNIT

And More