Pregnancy alarm: Πέντε πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης που πρέπει να προσέξεις

Αν ανήκεις και εσύ σε εκείνη την παγκόσμια κατηγορία γυναικών που από από την πρώτη ώρα καθυστέρησης της περιόδου τους, τρέχουν στο φαρμακείο να εφοδιαστούν τεστ εγκυμοσύνης, τότε… καλωσόρισες στο group! Διότι, το πιο πιθανό είναι πως με την παραμικρή υποψία εγκυμοσύνης θα πανικοβληθείς (όπως εκατομμύρια άλλες γυναίκες), παρά το γεγονός πως εφαρμόζεις κάθε πιθανή μέθοδο αντισύλληψης (όπως τα υπόλοιπα εκατομμύρια γυναικών)! Αν από την άλλη, βρίσκεσαι σε μια περίοδο της ζωής σου, κατά την οποία προσπαθείς να μείνεις έγκυος, τότε είναι βέβαιο πως πριν καλά-καλά διαπιστώσεις ένα δευτερόλεπτο καθυστέρησης, θα έχεις διακτινιστεί στον φαρμακοποιό σου ψάχνοντας το πιο έγκυρο στικ εγκυμοσύνης. Παρ’ όλα αυτά, τα σημάδια που μαρτυρούν μια εγκυμοσύνη είναι πολύ περισσότερα από μια καθυστερημένη περίοδο, η οποία άλλωστε μπορεί να αποδειχτεί και false alarm και να πρόκειται για μια μικρή διαταραχή στον κύκλο σου. Πάντως, ενώ κάθε γυναίκα μπορεί να εμφανίσει διαφορετικά “συμπτώματα” βάσει των συγκεκριμένων οργανικών συνθηκών που επικρατούν στο σώμα της, ωστόσο υπάρχουν κάποιες κοινές συνιστώσες που προδίδουν την εγκυμοσύνη!

Ποιες είναι αυτές; Κράτησε την ψυχραιμία σου και ρίξε μια ματιά παρακάτω στα πέντε πρώιμα σημάδια μιας εγκυμοσύνης

#1 Η διαταραχή του εμμηνορροϊκού κύκλου
Ok, ακόμη κι αν συχνά αποδεικνύεται ένα κοινό false alarm, ωστόσο η καθυστέρηση της περιόδου είναι η πρώτη και πιο συνηθισμένη ένδειξη μιας εγκυμοσύνης. Επομένως, στην περίπτωση που εντοπίσεις μεγάλη καθυστέρηση, τότε καλό είναι να ξεκινήσεις με ένα (ή και 10) τεστ εγκυμοσύνης και εφόσον βγει θετικό να ακολουθήσει σύντομα η επίσκεψη στον γυναικολόγο σου. Άλλωστε, το πρώτο ραντεβού στον γιατρό προγραμματίζεται ανάμεσα στην έκτη και όγδοη εβδομάδα κύησης. Εάν, όμως, εμφανίσεις ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως έντονο πόνο ή και αιμορραγία, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να επισπεύσεις το ραντεβού στον γυναικολόγο. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που αντιμετωπίζεις κάποιο ιατρικό ζήτημα -ανεξάρτητα από την εγκυμοσύνη-, οπότε και θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

#2 Η ευαισθησία στους μαστούς
Όπως επισημαίνουν οι γυναικολόγοι, οι ευαίσθητοι, πρησμένοι και με πόνο μαστοί είναι ένα ακόμη πρώιμο “σύμπτωμα” της εγκυμοσύνης. Βέβαια, ενδέχεται να βιώνεις ήδη πρήξιμο και ευαισθησία στο στήθος σου σε κάθε περίοδο, αφού πρόκειται για ένα συνηθισμένο σημάδι σε πολλές γυναίκες. Παρ’ όλα αυτά, εάν νιώσεις πως η αίσθηση είναι πιο έντονη από την κανονική που γνωρίζεις, τότε υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να πρόκειται για μια κύηση!

#3 Το αίσθημα κόπωσης
Εντάξει, η κούραση είναι καθημερινό φαινόμενο με τόση δουλειά που ρίχνεις. Εάν, όμως, νιώσεις ότι βρίσκεσαι στα πρόθυρα της υπερκόπωσης και δεν ευθύνονται τα 12ωρα που περνάς στο γραφείο, αλλά αντιθέτως αισθάνεσαι ανεξήγητη κόπωση, τότε ίσως πρέπει να σκεφτείς το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης. Μάλιστα, αυτό το σημάδι μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και πριν την καθυστέρηση της περιόδου!

#4 Οι ναυτίες
Η εγκυμοσύνη φέρνει πολλές (άπειρες) αλλαγές στο σώμα και τον οργανισμό της γυναίκας. Μία από τις πρώτες είναι και αυτή που συμβαίνει στις ορμόνες. Το αποτέλεσμα αυτών των ορμονικών εναλλαγών είναι η πρόκληση ναυτίας ή και τάσης προς εμετό. Αυτή είναι και η γνωστή πρωινή ναυτία, η οποία εμφανίζεται μεταξύ των πέντε και έξι εβδομάδων μετά την σύλληψη. Ωστόσο, ο τίτλος “πρωινή” δεν σημαίνει πως η ναυτία “χτυπάει” αποκλειστικά κατά τις πρωινές ώρες, αφού μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα ώρα και στιγμή της ημέρας.

#5 Η αποστροφή σε συγκεκριμένα φαγητά
Κάποιες γυναίκες αισθάνονται αποστροφή σε συγκεκριμένα φαγητά ή ευαισθησία σε ορισμένες μυρωδιές. Και αυτό, λοιπόν, μπορεί να είναι “οιωνός” μιας εγκυμοσύνης που μόλις ξεκίνησε. Γι’ αυτό, εάν ξαφνικά νιώθεις αηδιασμένη από ένα φαγητό που συνήθως λαχταράς να δοκιμάσεις, τότε ίσως το τεστ εγκυμοσύνης να είναι το επόμενο βήμα που θα μπορούσες να κάνεις.

And More