Τεστ εγκυμοσύνης: Πότε μπορεί το αποτέλεσμα να είναι λάθος;

Η πρώτη κίνηση κάθε γυναίκας που υποψιάζεται πως μπορεί να έχει μείνει έγκυος είναι να προμηθευτεί από το φαρμακείο ένα τεστ εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η εγκυρότητα των τεστ του εμπορίου υπολογίζεται πως φτάνει στο 99%, που σημαίνει πως πάντα υπάρχει ένα (έστω και μικρό) περιθώριο σφάλματος. Ποιοι είναι, όμως, οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, ώστε να το τεστ εγκυμοσύνης να δώσει ψευδές αποτέλεσμα;

Πώς λειτουργεί ένα τεστ εγκυμοσύνης
Το τεστ εγκυμοσύνης λειτουργεί ανιχνεύοντας την παρουσία της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) στα ούρα. Αυτή είναι η ορμόνη της εγκυμοσύνης και βρίσκεται τόσο στα ούρα, όσο και στο αίμα.

Τεστ εγκυμοσύνης: Πιθανές αιτίες για ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα

1. Γραμμές εξάτμισης
Όταν κάνετε ένα “σπιτικό” τεστ εγκυμοσύνης με ούρα, είναι σημαντικό να ακολουθείτε πλήρως τις οδηγίες της συσκευασίας που ποικίλουν ανάλογα με την κάθε εταιρεία.

Εάν το τεστ εγκυμοσύνης διαβαστεί μετά την παρέλευση του συνιστώμενου χρόνου, μπορεί να προκύψει κάτι που “μοιάζει με θετικό αποτέλεσμα”. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό δεν είναι θετικό τεστ εγκυμοσύνης, αλλά μια γραμμή εξάτμισης που απομένει από τα ούρα μετά από το συνιστώμενο χρόνο για την ανάγνωση του αποτελέσματος.

2. Προηγούμενη αποβολή ή άμβλωση
Αν το τεστ γίνει λίγο μετά από έκτρωση ή αποβολή, υπάρχει πιθανότητα να δώσει ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.

3. Μοριακή εγκυμοσύνη (molar pregnancy)
Μοριακή εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που προκαλεί την ανάπτυξη όγκου της μήτρας. Μια μοριακή εγκυμοσύνη προκαλείται από γενετικές ανωμαλίες κατά τη σύλληψη και έχει ως αποτέλεσμα μια μη φυσιολογική κύηση.

4. Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε ψευδώς θετικό αποτέλεσμα ενός τεστ εγκυμοσύνης. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν εκείνα με hCG ως ενεργό συστατικό, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της στειρότητας. Μια γυναίκα που παίρνει φάρμακα για τη θεραπεία της στειρότητας είναι καλύτερα να κάνει το τεστ εγκυμοσύνης στον γιατρό της και όχι στο σπίτι.

Τα περισσότερα φάρμακα, πάντως, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, δεν επηρεάζουν τα αποτελέσματα των τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι.

5. Διάφορες παθήσεις
Ορισμένες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της hCG της γυναίκας, ακόμη και όταν δεν είναι έγκυος. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Διαταραχές που επηρεάζουν τον αδένα της υπόφυσης και τα επίπεδα των ορμονών. Συμβαίνει συχνότερα σε γυναίκες με εμμηνόπαυση
  • Κυτταρικές τροφοβλαστικές ασθένειες, οι οποίες προκαλούν όγκους στα κύτταρα που κανονικά αποτελούν τον πλακούντα
  • Καρκίνος της ωοθήκης, της ουροδόχου κύστης, του νεφρού, του ήπατος, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού και του στομάχου
  • Νεφρική νόσος, ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Πηγή: iatropedia.gr

And More