Τι δεν πρέπει να κάνεις στη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης;

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όλα αλλάζουν. Το σώμα σου (πρώτο και εμφανές σε όλους), το πνεύμα σου, οι συνήθειες σου, ο τρόπος που ζεις, η καθημερινότητα σου, οι προτεραιότητες. Ναι, αν υπάρχει ένα ουσιαστικό που να μπορεί να σταθεί δίπλα στην έννοια της εγκυμοσύνης αυτό είναι σίγουρα η αλλαγή. Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει. Η σελίδα, στο προσωπικό σου (και ζωντανό) παραμύθι αλλάζει. Είναι ένα λευκό χαρτί, μία tabula rasa, που θα τη γεμίσουν τα χρώματα και τα συναισθήματα του μωρού σου. Και τα δικά σου (φυσικά). Αυτό σου αρκεί. Και σε κάνει να χαμογελάς.

 

Πριν, όμως, σχηματιστεί στα χείλη σου… το χαμόγελο, να είσαι έτοιμη να βιώσεις μία κατάσταση άγχους. Η ένταση της θα καθοριστεί από το χαρακτήρα σου. Επειδή, σε καθετί που κάνουμε σε αυτή τη ζωή, υπάρχουν τα dos και τα don’ts, τι θα έλεγες να σου εκμυστηρευτώ μερικά πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης;(Ξεκαθαρίζω τη θέση μου: είναι αυτά που αποκαλύπτουν στην κουβέντα οι αγαπημένες μας μαμάδες)

 

– Να μην μένεις καθιστή ή όρθια για μεγάλα διαστήματα. Ειδικά όσο οι εβδομάδες προχωρούν και ο ερχομός πλησιάζει. Τι μπορείς να πάθεις; Πρήξιμο στους αστραγάλους και στις φλέβες. Η λύση; Να κάνεις συχνές εναλλαγές από τη στάση, στην οποία κάθεσαι.

– Μην κάθεσαι μπροστά σε ζεστά σώματα. Για την ακρίβεια, μην κολλάς. Ναι, κάνει κρύο και είναι η πιο ευχάριστη στιγμή της ημέρας με τον καιρό που έχει έξω, αλλά η απότομη καυτή θερμότητα δε σε βοηθά. Ούτε και το νερό που τσουρουφλίζει. Όλα χλιαρά, λοιπόν!

– Απέφυγε το Junk – Food. Μπορεί η εγκυμοσύνη να είναι η καλύτερη αφορμή για φαγητό χωρίς τύψεις, αλλά δε θέλω να ξεχνάς ότι η υγιεινή διατροφή είναι σύμμαχος της ανάπτυξης του μωρού σου. Και της δικής σου.

– Προσπάθησε να μη φοράς συχνά ψηλά τακούνια. Καθώς μεγαλώνει η κοιλιά σου, το κέντρο βάρους σου θα αλλάξει. Έτσι, μπορεί να αποκτήσεις λίγη αστάθεια στα πόδια και μερικά (ενοχλητικά) πρηξίματα. Ευτυχώς, η φετινή τάση είναι… sneakers all the way (και all – day).

– Πριν πάρεις ένα φάρμακο, ρώτα το γιατρό σου. Δε θες παρενέργειες στη ζωή σου.

– Μείωσε λίγο την ποσότητα του καφέ. Εντάξει, είπαμε να ανοίξει το μάτι, αλλά δε νομίζω ότι για αυτό χρειάζεται να καταναλώσεις όλη την κούπα στη καθισιά σου. H καφείνη διασχίζει τον πλακούντα και μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού σου.

– Προσπάθησε να κοιμάσαι νωρίτερα. Όχι απο τις εννιά, αλλά όχι και να περιμένεις να τελειώσει η τελευταία ταινία στην τηλεόραση (σ.σ. τρεις το πρωί).

– Τέλος, μην παραμελείς τους πόνους σου. Αν το ένστικτο σου, σε προτρέπει να επισκεφτείς το γυναικολόγο σου (ακόμα και για αστείο λόγο), απλά κάν’το.

 

 

And More