Τρίτο τρίμηνο: Πώς να απολαύσεις τον ύπνο σου κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών

Άντεξες τις ναυτίες των πρώτων μηνών, ξεπέρασες εκείνες τις μικροενοχλήσεις και το άγχος του δεύτερου τριμήνου και επέζησες από το αδιάλειπτο debate με τους γονείς και τα πεθερικά σου για το όνομα του μωρού. Αυτό σημαίνει πως διανύεις αισίως το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σου! Τα έχεις πάει περίφημα έως τώρα και θα συνεχίσεις να θριαμβεύεις χωρίς αμφιβολία. Κάθε τρίμηνο, όμως, έχει τις δικές του απαιτήσεις και ανησυχίες, και αυτοί οι τελευταίοι μήνες χαρακτηρίζονται από μια γενικότερη δυσκολία στην… άνεση. Εννοείται πως όταν μεγαλώνει μέσα σου ένα μωρό τριών κιλών και η κοιλιά σου έχει φτάσει πλέον σε ασύλληπτα μεγέθη, η βολικότητα είναι μια αξία δυσεύρετη. Ειδικά, όμως, στην περίπτωση του ύπνου, η κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερη πρόκληση απ’ ό,τι φανταζόσουν! Πώς θα καταφέρεις, λοιπόν, να χαλαρώσεις και να απολαύσεις… όνειρα γλυκά κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης σου;

Ρίξε μια ματιά παρακάτω σε πέντε “σωτήρια” tips και προσπάθησε να βολευτείς όσο περισσότερο γίνεται στο κρεβάτι σου!

Tip #1: Βρες μια άνετη θέση
Εντάξει, είναι πιο εύκολο στην θεωρία, απ’ ό,τι στην πράξη, αλλά προκειμένου να καταφέρεις να αποκοιμηθείς, χρειάζεται να έχεις βρει προηγουμένως την κατάλληλη θέση, η οποία θα είναι άνετη και ξεκούραστη. Καταρχήν, εφοδιάσου με μαξιλάρες ή μαξιλάρια εγκυμοσύνης ή τουλάχιστον με πολλά μαξιλάρια ύπνου, τα οποία θα τοποθετήσεις στο σώμα σου για να υποστηρίξουν την στάση σου. Επιπλέον, είναι σημαντικό να κοιμάσαι στο πλάι, γιατί το βάρος της κοιλιάς σου θα καταπιέσει την σπονδυλική στήλη και την πλάτη σου, εάν ξαπλώνεις σε ύπτια θέση. Επομένως, ξάπλωσε στο πλάι, τοποθέτησε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σου για να ευθυγραμμιστούν οι γοφοί σου και άλλο ένα πίσω από την πλάτη σου για να σε κρατάει σταθερή σε αυτή την θέση.

Tip #2: Επισκέψου την τουαλέτα με… κλειστά μάτια
Ένα από τα “συμπτώματα” της εγκυμοσύνης είναι η συχνοουρία, πολύ απλά διότι χρειάζεται να ενυδατώνεις τακτικά και επαρκώς τον οργανισμό σου, καταναλώνοντας πολλά υγρά. Επομένως, οι νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα είναι απολύτως αναμενόμενες, αλλά και εντελώς αποσταθεροποιητικές σε σχέση με τον ύπνο σου. Πώς θα καταφέρεις, λοιπόν, να μην ξαγρυπνήσεις, πηγαίνοντας για πιπί; Προσπάθησε να μην ανάψεις φώτα ή και να το κάνεις με τα μάτια κλειστά. Μπορεί να σου ακούγεται χαζό, αλλά ο χαμηλός φωτισμός θα σε βοηθήσει να μην ξυπνήσεις εντελώς και έτσι να επανέλθεις εύκολα στην προηγούμενη κατάσταση ύπνου. Ένα πορτατίφ, λοιπόν, με χαμηλό φωτισμό στον διάδρομο μπορεί να είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι!

Tip #3: Καταπολέμησε τις καούρες
Άλλο ένα “σύμπτωμα” της εγκυμοσύνης που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σου είναι οι καούρες και η δυσπεψία, που αποτελούν αρκετά συχνό φαινόμενο κατά την διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Ευτυχώς, μπορείς να καταπολεμήσεις αυτά τα τσουξίματα με διάφορους τρόπους. Αρχικά, προσπάθησε να αποφύγεις καυτερά και λιπαρά γεύματα, μιας είναι κύρια αιτία εμφάνισης καούρας. Επίσης, κάτι άλλο που μπορεί να την προκαλέσει είναι η υπερβολική κατανάλωση νερού. Τέλος, μιλώντας με τον γυναικολόγο-μαιευτήρα σου θα βρεις ίσως και κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα που θα σε ανακουφίσει.

Tip #4: Χαλάρωσε με ένα ρόφημα
Πολλές μαμάδες θεωρούν το χαμομήλι ιδιαιτέρως βοηθητικό για τον νυχτερινό ύπνο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού ως βότανο έχει χαλαρωτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες. Μάλιστα, μία επιτυχημένη “συνταγή” λέει να γεμίσεις την κούπα με ζεστό νερό, να βυθίσεις δύο φακελάκια χαμομήλι, να καλύψεις το φλιτζάνι με το πιατάκι του και να το αφήσεις για 10 λεπτά να εκχυλιστεί. Αν, όμως, βλέπεις πως το χαμομήλι δεν λειτουργεί για εσένα, τότε δοκίμασε κάτι άλλο που μπορεί να θεωρείς comforting, όπως ένα ποτήρι ζεστό γάλα. Ανακάτεψέ το με λίγο μέλι και αρωμάτισέ το με κανέλα και μοσχοκάρυδο, για πιο χαλαρωτικά αποτελέσματα. Στο τέλος, ίσως το πιο βοηθητικό χαρακτηριστικό αυτών των ροφημάτων είναι η διαδικασία της κατανάλωσής τους, που σε ηρεμεί.

Tip #5: Πήγαινε για ύπνο κουρασμένη
Κατά πάσα πιθανότητα, κοιμάσαι και ξυπνάς κουρασμένη, ενώ η παραμικρή κίνηση μπορεί να σου φαίνεται τεράστιο κατόρθωμα σε αυτή την φάση. Παρ’ όλα αυτά, επειδή αυτή η κόπωση μπορεί να είναι περισσότερο συναισθηματική, παρά σωματική, μερικές χαλαρές και χαλαρωτικές ασκήσεις κατά την διάρκεια της ημέρας μπορεί να σε βοηθήσουν να πέφτεις στο κρεβάτι με περισσότερη όρεξη για ύπνο. Επιπλέον, η άσκηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ εποικοδομητική, καθώς προετοιμάζει το σώμα για το δύσκολο έργο του τοκετού! Φρόντισε, λοιπόν, να κάνεις έναν ευχάριστο περίπατο ή και yoga για εγκύους, που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις, αλλά και να αποκοιμηθείς πιο εύκολα το βράδυ.

And More