Υπερέμεση: Έρευνα “υπόσχεται” θεραπεία για την πάθηση που ταλαιπωρεί την Kate Middleton

Μπορεί πολλές μητέρες να γνωρίζουν τον όρο, αλλά η κατάσταση της υπερβολικής ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έγινε ευρέως γνωστή μέσω της Δούκισσας του Κέιμπριτζ, Kate Middleton, η οποία αντιμετωπίζει και στην τρίτη εγκυμοσύνη της την πάθηση της υπερέμεσης! Τι είναι, όμως, η υπερέμεση κύησης; Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία οι γυναίκες που κυοφορούν αντιμετωπίζουν ναυτία σοβαρού βαθμού και εμφανίζουν πολύ συχνούς εμετούς. Μάλιστα, τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης και έχουν ως αποτέλεσμα την αφυδάτωση και την απώλεια σωματικού βάρους σε ποσοστό 5% του αρχικού. Περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από υπερέμεση κύησης και περιγράφεται ως μία από τις πιο δυσχερείς καταστάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και όμως, νέα κλινική μελέτη υπόσχεται πως πολύ σύντομα θα βρεθεί η λύση σε αυτή την επίπονη κατάσταση, που έως τώρα δεν μπορούσε με κανέναν τρόπο να αντιμετωπιστεί!

Η νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο UCLA και δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση Nature Communications υποδεικνύει πως οι ερευνητές βρίσκονται πολύ κοντά στην παρασκευή της θεραπείας για την υπερέμεση (hyperemesis gravidarum)! Ξεκινώντας από τους παράγοντες στους οποίους οφείλεται η πάθηση, η ερευνητική ομάδα απομόνωσε δύο γονίδια, τα GDF15 και IGFBP7, που θεωρούνται υπεύθυνα για την κατάσταση. Πάνω στη μελέτη αυτών, λοιπόν, στηρίζεται και η ανάπτυξη της θεραπείας που πρόκειται να κατασκευαστεί. Όπως σημειώνει και η επικεφαλής της έρευνας, Marlena Fejzo: “Ευελπιστώ πως μια μέρα θα χρησιμοποιηθεί ένα φάρμακο που επηρεάζει αυτά τα δεδομένα για να αντιμετωπίσει επιτυχώς και πιθανότατα να θεραπεύσει την υπερέμεση”, εξηγώντας πως το επόμενο βήμα είναι να καθορίσουν κατά πόσο οι μη φυσιολογικές τιμές πρωτεϊνών που οφείλονται στα δύο γονίδια μπορούν να ελεγχθούν με ασφάλεια.

Προηγούμενες έρευνες πάνω στη θεματική έχουν αποκαλύψει πως η υπερέμεση κύησης οφείλεται και σε κληρονομικούς παράγοντες, δείχνοντας πως οι κόρες και οι αδερφές γυναικών που έχουν αντιμετωπίσει την πάθηση έχουν αυξημένες πιθανότητες να την παρουσιάσουν στη ζωή τους. Αυτό, άλλωστε, είναι και το στοιχείο που καταδεικνύει τη γενετική συσχέτιση με την ασθένεια, οδηγώντας τους επιστήμονες στην αναζήτηση θεραπείας στο γενετικό υλικό!

Παρ’ ό,τι το 70-80% των εγκύων βιώνει κάποια μορφή ναυτίας, ωστόσο η υπερέμεση κύησης είναι μία εντελώς διαφορετική κατάσταση που σχετίζεται με την υπερβολική, επίμονη ναυτία, την αφυδάτωση και τον υποσιτισμό. Είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει τις εγκυμονούσες στη νοσηλεία, ενώ έχει συνδεθεί και με τη μητρική ή και βρεφική θνησιμότητα. Παρ’ όλα αυτά, έως τώρα, οι ερευνητές δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν με βεβαιότητα τα αίτια που την προκαλούν. Γι’ αυτό και η νέα μελέτη αποτελεί τόσο σημαντική προοπτική στο ζήτημα της υπερέμεσης. “Για πολύ καιρό θεωρούταν πως οι ορμόνες της εγκυμοσύνης ήταν πιο πιθανές αιτίες για την κατάσταση, αλλά η έρευνά μας δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει αυτή τη θεώρηση” εξηγεί η Marlena Fejzo.

 

And More