Ζαλάδες στην εγκυμοσύνη: Πώς θα τις αντιμετωπίσεις

Τα έχουμε πει. Η εγκυμοσύνη είναι μία από τις πιο ευχάριστες και ταυτόχρονα αγχώδεις περιόδους στη ζωή της μέλλουσας μαμάς. Εννέα μήνες αμέτρητης χαράς – μιας και σε λίγες εβδομάδες θα κρατάς στην αγκαλιά το μωρό σου – και άγχους – γιατί είναι η πρώτη φορά που βιώνεις μία τέτοια κατάσταση. Ναι, υπάρχουν και μικρά προβλήματα. Ένα από αυτά οι έντονες ζαλάδες, οι οποίες συνήθως κάνουν την εμφάνιση τους κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Τι μπορείς να κάνεις για να τις αντιμετωπίσεις; 

Σταμάτα και μύρισε κάτι ευχάριστο!
Η πιο δοκιμασμένη λύση. Εξού και πετυχημένη. Άσε την όσφρηση σου να μυρίσει κάτι… ωραίο. Όταν δεν θα μπορείς απλά να ανοίξεις ένα παράθυρο για να μπεις καθαρός αέρας ή να φύγεις από ένα χώρο, δοκίμασε να μυρίσεις κάτι φρέσκο. Μπορείς να έχεις μαζί σου ένα μπουκαλάκι με εκχύλισμα λεμονιού. Αυτό συμβαίνει γιατί οιστρογόνα, ορμόνη που επηρεάζει έντονα την όσφρηση, είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι αν την ξεγελάσεις, έχεις μία – όχι και τόσο προσωρινή – λύση στο πρόβλημα σου.

Ενυδατώσου
Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά το να πίνεις τουλάχιστον δέκα ποτήρια νερό την ημέρα, όταν το στομάχι σου δεν μπορεί να “κρατήσει” τίποτα, είναι ένα άθλος. Παρόλα αυτά όμως, είναι πολύ σημαντικό να πίνεις αρκετά υγρά γιατί όσο πιο αφυδατωμένη είσαι, τόσο πιο έντονες θα είναι οι ναυτίες σου. Η εγκυμοσύνη θέλει το νερό και τους χυμούς της. Για εσένα και το έμβρυο που αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται στην κοιλίτσα σου.

Πες ένα βροντερό “όχι”…
σε συγκεκριμένες τροφές. Μπορεί οι λιγούρες να σε κυριεύουν, όμως, καλό είναι να αντισταθείς σε οτιδήποτε μη στερεό. Οι στεγνές τροφές απορροφούν τα περιττά υγρά που πολλές φορές συγκεντρώνονται στο στομάχι και σε ζαλίσουν. Παράλληλα, άφησε στην άκρη τα τηγανιτά, αλλά και τις πικάντικες τροφές, όπως τις καυτερές πιπεριές. Στόχος σου είναι οι γεύσεις στο στομάχι σου να διατηρηθούν σε σταθερά επίπεδα. Έτσι, θα τα καταφέρεις.

Η καλή μέρα από το σωστό πρωινό φαίνεται
Ναι, και την περίοδο της εγκυμοσύνης! Για αυτό, αντί να το παραλείπεις, πρότεινε στο σύντροφο σου να ετοιμάσει μερικά φρούτα – που και γεύση προσφέρουν και σε χορταίνουν – και να σου τα φέρει στο κρεβάτι. Έτσι, θα αποφύγεις τις πολλές μετακινήσεις και θα πάρεις τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζεται το στομάχι σου, για να ισορροπήσει.

Περπάτα!
Μόνη ή με παρέα, το περπάτημα είναι ένας αρκετά ασφαλής τρόπος να αντιμετωπίσεις την έντονη ζαλάδα που νιώθεις και… φυσικά να γυμναστείς ταυτόχρονα.

 

And More