Για άλλη μια εβδομάδα, ο παιδίατρος, Δρ. Μαζάνης, απαντά σε όλες τις ερωτήσεις των γονιών

Για άλλη μια εβδομάδα, ο παιδίατρος, Δρ. Μαζάνης, απαντά σε όλες τις ερωτήσεις των γονιών | tlife.gr

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, θα ήθελα να μου πείτε τι γάλα προτείνετε να πίνει κοριτσάκι 2 ετών. Το παιδί θηλάζει ακόμα 2 με 3 φορές τη μέρα, όμως παράλληλα μέχρι τώρα πίνει Δέλτα advance. Είναι κατάλληλο το φρέσκο γάλα; Σας ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καλό θα ήταν τουλάχιστον μέχρι την ηλικια των τριών ετών να πίνει το μωρό σου ένα γάλα νούμερο τρία σε σκόνη ή σε υγρή μορφή. Τα γάλατα νούμερο τρία ειναι ειδικά φτιαγμένα για αυτές τις ηλικίες. Ένας λόγος παραπάνω είναι το γεγονός οτι το θηλάζεις, άρα του δίνεις το πολύτιμο γάλα σου και γι’ αυτό θεωρώ οτι θα πρέπει να το αντικαταστήσεις με ένα γάλα κατάλληλο για την ηλικία του.

⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα κ. Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 2 ετών, γεννήθηκε 28/07/2017, 52 πόντους 3900 κιλά τώρα είναι 96 πόντους και 16 κιλά, τρώει απ’ όλα και έχει παρά πολύ ενέργεια. Τον προηγούμενο Οκτώβριο άρχισε βρεφονηπιακό σταθμό, και δεν αντιδράει καθόλου. Από την αρχή πηγαίνει με χαρά. Πριν ένα μήνα σχεδόν και μετά απο ένα χρόνο φυσικοθεραπειών άρχισε να περπατάει. Του έχω κάνει τεστ για αυτισμό και βγήκε αρνητικό. Το πρόβλημα μου και θέλω την συμβουλή σας είναι ότι στις 21/08 θα κάνει εγχείρηση κρεατάκια και στα αφτιά του γιατί έχει υγρό. Θα του κάνουν ολική νάρκωση, τι πρέπει να προσέξω μετά? Είναι ένα πολύ πρόσχαρο παιδί, μπορεί η διαδικασία αυτή να τον επηρεάσει; Να σημειώσω ότι μένω στο εξωτερικό στην Γερμανία και από το νοσοκομείο μας είπαν ότι θεώρηται εγχείρηση ρουτίνας. Το πρόβλημα με τα αφτιά το παρακολουθούμε εδώ και 6 μήνες με Ω.Ρ.Λ. ειδικό για παιδιά και βρέφη και δεν έχει φύγει γι’ αυτο μας έδωσε παραπεμπτικό και θα γίνει η επέμβαση. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και συγγνώμη για το μακροσκελείς κείμενο.

⇐ Απάντηση:
Aγάπητη φίλη κατ’ αρχάς κρατάμε το γεγονός ότι είναι απαραίτητο να γίνει η εγχείρηση για να βελτιωθεί η ακοή και η υγεία του παιδιού σου. Όσο αφορά την νάρκωση και την εγχείρηση, ναι μεν είναι αρκετά εύκολες, όμως πάντοτε υπάρχει ενα ποσοστό παρενεργειών. Επειδή με ρωτάς και θέλεις σαφή απάντηση σου λέω, λοιπόν, οτι σε οποιαδήποτε ιατρική πράξη δεν υπάρχει το 100% της ασφαλείας. Το ρίσκο είναι άλλες φορές μεγάλο και άλλες φορές μικρότερο. Καλό θα ήταν να μην κάνει κανείς καμμία εγχείρηση , όμως όταν υπάρχει ανάγκη δεν μπορείς να το αποφύγεις. Καλή επιτυχία.

⇒ Ερώτηση:
Kύριε Μαζάνη καλησπέρα. Ο γιος μου είναι 5 ετών και αρνείται να φάει οτιδήποτε δεν είναι μακαρόνια ή τηγανιτές πατάτες. Ακόμα κι αν καταφύγω σε φωνές αρνείται να φάει το φαγητό που του έχω φτιάξει. Τί μπορώ να κάω γι αυτό;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη ο κανόνας είναι ένας: αφού το παιδί σου τρώει μακαρόνια και τηγανητές πατάτες σημαίνει ότι δεν είναι ανόρεχτο. Έχει όρεξη αλλά προτιμάει να τρώει αυτά τα συγκεκριμένα που περιγράφεις. Άρα εμείς πρέπει να εκμεταλλευτούμε την πείνα του ώστε να το κάνουμε να φάει αυτά που θέλουμε. Αυτό γίνεται με τον εξής τρόπο: εξαφανίζεις τα μακαρόνια και τις πατάτες και προσφέρεις μόνο τα κλασικά τρόφιμα που θέλεις να του δώσεις. Εφόσον θα πεινάσει θα αναγκαστεί να φάει κάτι από αυτά. Εννοείται οτι θα πρέπει να αντέξεις για μερικές ώρες ή και μέρες την αντίδραση του, αλλά στο τέλος θα το πετύχεις.

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα. Η κόρη μου είναι σχεδόν 2 ετών και έχει βγάλει πολύ λίγα δοντάκια. Είναι ανησυχητικό αυτό;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν μου γράφεις πόσα είναι τα δόντια μέχρι τώρα. Πάντως σε γενικές γραμμές μέχρι την ηλικια των τριών ετών βγαίνουν όλα τα νεογιλή δόντια τα οποία ειναι είκοσι.

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κ. Μαζάνη. Με απασχολεί το γεγονός ότι η κόρη μου αν και 4 ετών, φαίνεται να μην θέλει να κάνει παρέες με άλλα παιδάκια, τόσο στον παιδικό αλλά και όταν την πάω στην παιδική χαρά. Ακόμα κι όταν έρχονται τα ξεδέρφια της στο σπίτι, εκείνη προτιμά να παίζει μόνη της με τα παιχνίδια της. Θα πρέπει μήπως αυτό να το δω με κάποιον ειδικό;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν μου δίνεις αρκετα στοιχεία για να έχω πιο πλήρη εικόνα. Όμως έστω και αυτά που περιγράφεις μου δίνουν την εντύπωση ότι θα πρέπει να το δει κάποιος ειδικος αναπτύξιολογος. Ο γιατρός θα εκτιμήσει την κατάσταση του παιδιού και θα σου δώσει οδηγίες για κάποιες εξετάσεις ή και θεραπείες.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

READ more