Τα δώρα των Χριστουγέννων: Τα old-school παιχνίδια είναι τα πιο κατάλληλα για τα μικρά σου

Τα δώρα των Χριστουγέννων: Τα old-school παιχνίδια είναι τα πιο κατάλληλα για τα μικρά σου | tlife.gr

Όταν φτάνει αυτή η στιγμή του χρόνου, δηλαδή μία ανάσα μακριά από τα Χριστούγεννα, όλοι οι γονείς, αλλά και οι θείες, οι γιαγιάδες και οι λοιποί συγγενείς βρίσκονται σε εναγώνια αναζήτηση των κατάλληλων δώρων που θα προσφέρουν στα μικρά ζιζάνια κάθε οικογένειας! Και ξέρεις πολύ καλά πως αυτή η αναζήτηση μπορεί να είναι ατελείωτη, αλλά και να μην βγεις ποτέ… νικήτρια από όλη αυτή την διαδικασία! Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι στρεφόμαστε συνήθως στα παιχνίδια, αφού τείνουν να δημιουργούν πάντοτε χαρούμενα παιδιά -σε αντίθεση με κάτι πυτζαμάκια και λογοτεχνικά βιβλία, που δεν έχουν καμία τύχη! Ποια είναι, όμως, τα κατάλληλα παιχνίδια για τα μικρά μας; Ναι, φυσικά και θα προτιμούσαν δυο-τρία tablet, ένα τελευταίας τεχνολογίας smartphone και μία πανάκριβη κονσόλα ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αλλά αλήθεια, πόσο εποικοδομητικά μπορεί να είναι όλα αυτά για τα παιδιά; Σύμφωνα με νέο ενημερωτικό δελτίο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP), τα παιχνίδια τεχνολογίας καλό θα ήταν να λείπουν από την φετινή λίστα δώρων.

Η νέα αναφορά της AAP με τον τίτλο “Επιλέγοντας Κατάλληλα Παιχνίδια για Μικρά Παιδιά στην Ψηφιακή Εποχή”, συνιστά στους γονείς να αποφεύγουν τα παιχνίδια με φωτεινές οθόνες και δυνατούς ήχους που προκαλούν υπερδιέγερση, τις ψηφιακές συσκευές και τα applications και να προτιμήσουν εναλλακτικά old-school προϊόντα, όπως τουβλάκια και κούκλες. Μάλιστα, όπως τονίζεται στο δελτίο που εξέδωσε η Ακαδημία, τα υψηλής ποιότητας παιχνίδια δεν χρειάζεται να έχουν και υψηλές τιμές, ενώ τα ιδανικά για παιδιά είναι εκείνα που βοηθούν στην ανάπτυξή τους και τα ενθαρρύνουν να συνεργάζονται και να παίζουν με άλλους. Επιπλέον, εκφράζεται η ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας γύρω από την άνοδο των παιχνιδιών τεχνολογίας, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου βοηθητικά και ταυτόχρονα μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή σχέση που χτίζεται μεταξύ των παιδιών με τους γονείς τους.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι καλύτερες επιλογές που μπορείς να κάνεις για τα δώρα των μικρών σου φέτος; Ποια είναι τα old-school παιχνίδια που θα πρέπει να προτιμήσεις;

♦ Παιχνίδια που αναπτύσσουν τις κινητικές δεξιότητες
Παραδοσιακά τουβλάκια, ξύλινοι κύβου, παζλ και τρενάκια είναι προϊόντα που βοηθούν πολύ στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν τόσο στις γλωσσικές ικανότητες, όσο και στις μαθηματικές.

♦ Παιχνίδια προσποίησης
Κούκλες, αρκουδάκια, φιγούρες αγαπημένων ηρώων, όπως ο Superman, και ζώων, όπως οι δεινόσαυροι, εξάπτουν την φαντασία των παιδιών και τα βοηθά να δημιουργήσουν και να αφηγηθούν ιστορίες, με δικές τους λέξεις και συναισθήματα. Το ίδιο ισχύει και με παιχνίδια, όπως το πλαστικό φαγητό ή τα αυτοκινητάκια, που δεν χρειάζεται να είναι σούπερ εξελιγμένα και εξεζητημένα, καθώς μπορούν στην πιο απλή εκδοχή τους να προκαλέσουν μεγάλο ενδιαφέρον και να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν την φαντασία τους και την κοινωνική συμπεριφορά τους, να εξελίξουν τον λόγο τους και τα συναισθήματά τους, αλλά και να αντιληφθούν τους συμβολισμούς.

♦ Είδη ζωγραφικής
Μπλοκ ζωγραφικής, ακουαρέλα, νερομπογιές, μαρκαδόροι, τέμπερες, κόλλες, χρυσόσκονη, ξυλομπογιές και κηρομπογιές, όλα τους έχουν την δύναμη να αναπτύξουν τόσο την φαντασία και την δημιουργικότητα των παιδιών, όσο και τις κινητικές δεξιότητές τους! Μάλιστα, όπως τονίζεται από την AAP, τα είδη ζωγραφικής είναι ένα υψηλής ποιότητας παιχνίδι, που όμως δεν είναι ακριβό. Συγκεκριμένα, ακόμη και ένα κουτί παπουτσιών με ένα στυλό θα μπορούσε να υπάγεται σε αυτή την κατηγορία.

♦ Παιχνίδια φυσικής άσκησης
Μπάλες, τρίκυκλα και καροτσάκια είναι παιχνίδια που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις φυσικές και κοινωνικές ικανότητές τους. Όταν παίζουν πάσες με μια μπάλα με την μαμά και τον μπαμπά, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να κινούν το σώμα τους και αυτή η φυσική άσκηση, πέρα από ευχάριστη, είναι και ένα πολύ χρήσιμο μάθημα.

♦ Παιχνίδια επιτραπέζια και γνώσεων
Όπως τονίζει η Ακαδημία, τα παιχνίδια με κάρτες και ταμπλό βοηθούν τα παιδιά να εξελίξουν τις γλωσσικές ικανότητές τους, με τρόπο που κανένα ηλεκτρονικό application δεν είναι σε θέση να το κάνει.

READ more