H ψυχολόγος απαντά!

Το παιδί μου εκδηλώνει οργή, τι να κάνω; Ο γιος μου όταν δεν περνάει το δικό του θυμώνει, σε ποιο ειδικό να απευθυνθώ; Η μικρή μου δεν θέλει να κοιμηθεί στο κρεβάτι της, πως να το αντιμετωπίσω;
Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη βοηθάει τις ανήσυχες μανούλες…
Ερώτηση
Το παιδί μου είναι 5 ετών. Εδώ και λίγο καιρό εκδηλώνει οργή όταν δεν γίνεται αυτό που θέλει και κλαίει, χτυπιέται, βρίζει. Μας προβληματίζει πολύ εμένα και τον πατέρα του. Που μπορεί να οφείλεται και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Πηγαίνει παιδικό σταθμό.”
Απάντηση
Δεν μου γράφετε εάν υπάρχει άλλο παιδί στην οικογένεια ή αν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Οριοθετήστε το παιδί, μην ενδίδετε στην κακή συμπεριφορά και εξηγήστε του ότι θα ικανοποιείτε τις λογικές επιθυμίες του μόνο εφόσον τις εκφράζει με σωστό τρόπο. Παίξτε μαζί του παιχνίδια και εξηγείστε του πως δεν κερδίζουμε πάντα αλλά χαιρόμαστε κάθε φορά το ίδιο το παιχνίδι.
Ερώτηση
Ο γιος μου που είναι 4 ετών. Έχει πολύ οργή και θύμο όταν δεν περνάει το δικό του που τις περισσότερες φόρες αυτό που ζητάει είναι παράλογο. Έχουμε πρόβλημα και στο νηπιαγωγείο. Θα ήθελα να τον δει ένας ειδικός να μου πει τι χρειάζεται, διότι δε ξέρω σε τι γιατρό πρέπει να απευθυνθώ και ποιας ειδικότητας. Μπορείτε να με βοηθήσετε; Μπορώ να κλείσω κάποιο ραντεβού μαζί σας; Είμαι πολύ αγχωμένη θέλω να προλάβω μια κατάσταση πριν ξεφύγει τελείως και το πρόβλημα μεγαλώσει.”
Απάντηση
Θα ήταν καλύτερα να μιλήσετε με ένα παιδοψυχολόγο, δείτε την απάντηση μου στην παραπάνω ερώτηση της μανούλας που έχει το ίδιο πρόβλημα με το παιδάκι της και είμαι στην διάθεσή σας.
Ερώτηση
Το παιδί μου είναι 9 και σε ότι του πω πολλές φορές αντιδρά και θέλει να περνάει το δικό του. Τι να κάνω;
Απάντηση
Χρησιμοποιήστε την διαπραγμάτευση στη συζήτησή σας μαζί του έτσι ώστε να βρίσκετε την λύση στο ενδιάμεσο στη χρυσή τομή. Δώστε του παραπάνω από μία επιλογή, έτσι ώστε να μην νιώθει ότι περνά το δικό σας αλλά ότι έχει δική του άποψη και εντάξτε το σε κάποιο ομαδικό άθλημα ή στον προσκοπισμό.
Ερώτηση
Η μικρή μου είναι 4 χρονών και δεν θέλει να κοιμηθεί στο κρεβάτι της γιατί λέει ότι φοβάται. Βέβαια έχει μάθει να κοιμάται μαζί μας, ένα μεγάλο λάθος που κάναμε, και γενικά έχει κάποιες φοβίες με το σκοτάδι αφού δεν πάει μόνη της στα μέσα δωμάτια. Γενικά είναι ήρεμο, χαρούμενο και κοινωνικό παιδί και στον παιδικό σταθμό όλα καλά. Έχει βέβαια μαμαδίαση. Τι να κάνουμε; Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Είναι απόλυτα φυσιολογικό στο ηλικιακό στάδιο το οποίο βρίσκεται να φοβάται το σκοτάδι και να ξυπνά το βράδυ, να νιώθει μόνο και αβοήθητο και να καταφεύγει σε εσάς. Η σωστή τακτική είναι να επιστρέφει στο κρεβάτι του μαζί σας και να περιμένετε κοντά του μιλώντας και χαϊδεύοντάς το να ξανακοιμηθεί μόνο του.

Read More

And More