Μαμά, Μπαμπά, πάμε σήμερα σε ένα Μουσείο;

Σάββατο σήμερα. Ο καιρός είναι ακόμα καλοκαιρινός και τι καλύτερο από το να πάτε οικογενειακά μία βόλτα στα σοκάκια της πόλης; Ξέρω, εκ των προτέρων, ότι αυτό που θα σου πω, θα φέρει αντιδράσεις στο μικρό σου φίλο, αφού ο ίδιος θα προτιμούσε να πάει στην παιδική χαρά, όμως, μήπως ήρθε η στιγμή για κάτι διαφορετικό; Αυτό που σου προτείνω είναι να πάτε σε ένα μουσείο. Έλα, τώρα, δεν είναι τόσο τρομερό και θα δεις, ότι μόλις πάτε όλοι μαζί, θα αρέσει και στο παιδί, που, στην αρχή, εξέφρασε έντονα τις αντιρρήσεις του.

Δε θα σου κρυφτώ. Και εμένα, όταν πηγαίναμε στο Δημοτικό, μου φαινόταν ολόκληρη δοκιμασία (ίσως και τιμωρία), μετά, όμως, άρχισα να εκτιμώ αυτά που μπορεί να μου προσφέρει μία επίσκεψη στο Μουσείο.

– Στα μουσεία αιωρούνται αμέτρητα ερωτηματικά. Σκέψου ότι στο μυαλό του μικρού σου περιπλανώνται αρκετά ερωτηματικά και η σκέψη του ταξιδεύει πάντοτε και παντού. Φαντάσου, λοιπόν, πόσο διασκεδαστικό θα του φανεί να δει μερικά εκθέματα και να γεμίσει με ακόμη περισσότερες απορίες, οι οποίες, όμως, έχουν απάντηση. Ενθουσιασμός, Διασκέδαση και νοητό ταξίδι με πυξίδα το άπειρο.

– Η ιστορία προκαλεί θαυμασμό. Μπορεί στην αρχή το προσωπάκι του να έχει την έκφραση “ωχ, πότε επιτέλους θα φύγουμε από εδώ, για να φάμε ένα παγωτό;”, στη συνέχεια, όμως, μία ενδιαφέρουσα και πιο διαδραστική ξενάγηση θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον. Και μπορεί να γίνει το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι της εβδομάδας που πέρασε.

– Αποκτά αισθητικό κριτήριο. Σε μία εποχή, που όλοι μοιάζουν ίδιοι, μία επίσκεψη στο μουσείο θα καλλιεργήσει την αισθητική του. Θα το κάνει να δει τον κόσμο από μία διαφορετική οπτική. Πιο καλλιεργημένη, πιο ήρεμη, πιο γαλήνια…

– Διεγείρει τη φαντασία του. Δεν είναι ανάγκη να επισκεφτείτε ένα “βαρύ” Μουσείο (όπως, για παράδειγμα, το “Πολεμικό” ή το “Ιστορικό”). Στην πόλη, υπάρχουν πολλές επιλογές με εκθέσεις αποκλειστικά για παιδιά. Αν ψάξεις λίγο καλύτερα, θα βρεις εκπληκτικές οικογενειακές εκθέσεις για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες. Φαντάσου το να περπατά δίπλα στους δεινόσαυρους ή να νιώθει πιλότος μέσα στο πιο εντυπωσιακό Πλανητάριο.

– Εμπλουτίζει το λεξιλόγιο του. Εδώ εσύ (και κάθε ενήλικας) μαθαίνει νέες λέξεις, φαντάσου ένα μικρό παιδάκι…

– Αποκτά ενδιαφέρον για την Ιστορία. Ένα Μουσείο “κουβαλάει” πάνω του την ιστορία πολλών ετών. Αν επισκεφτείτε ένα παιδικό Μουσείο, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δεις το παιδάκι σου να θέλει να διαβάσει ακόμα και την τελευταία σελίδα του βιβλίου της Ιστορίας.

Άσε τις δεύτερες σκέψεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου, πιάσε το παιδί σου από το χεράκι του, ντυθείτε και ετοιμαστείτε για μία βόλτα που θα σας μείνει αξέχαστη! Στην Αθήνα υπάρχουν άπειρα Μουσεία που ικανοποιούν κάθε ηλικία. Παράλληλα, κάθε κέντρο Πολιτισμού διαθέτει δικά του προγράμματα, ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά που επισκέπτονται πρώτη φορά ένα Μουσειακό χώρο. Έτσι, εξασφαλίζουν ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά!

Read More

And More