Να ξεκινήσει η κόρη μου μπαλέτο; 7 λόγοι να πεις “Ναι”!

Μαμά, να ξεκινήσω μαθήματα μπαλέτου;“. Μία φράση που, αν δεν έχεις ήδη ακούσει, θα την ακούσουν τα αυτάκια σου, όταν το κοριτσάκι σου γίνει τεσσάρων ή πέντε ετών. Πράγμα καθόλου παράλογο εάν σκεφτείς ότι τα ερεθίσματα του είναι γεμάτα από μπαλέτο και χορό: η πρωταγωνίστρια στην αγαπημένη της ταινία είναι prima ballerina, οι φίλες της έχουν αρχίσει τα πρώτα μαθήματα χορού (αλλά και το περπάτημα στις μύτες), εσύ η ίδια είναι πολύ πιθανόν στην ηλικία της να ήθελες να φορέσεις τις πουέντ σου.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: από ποια ηλικία μπορεί ένα κοριτσάκι να αρχίσει χορό; Οι ειδικοί θα σου απαντήσουν από την ηλικία των έξι, αφού τότε θα έχει αποκτήσει τις βασικές κινητικές του δεξιότητες. Θα περπατά χωρίς φόβο και άγχος ότι θα φάει μία (καθόλου ανώδυνη) τούμπα. Επίσης, μόλις το κεράκι στην τούρτα του λέει “έξι”, το παιδάκι θα είναι περισσότερο έτοιμο ψυχολογικά να υποβληθεί σε μία τέτοια διαδικασία. Γιατί (κακά τα ψέματα) όσο fun και να φαίνεται, είναι κάτι νέο. Και το καινούργιο σε ένα μικρό παιδί φέρνει συνήθως αγωνία και φόβο.

Όμως, τελικά, τι του προσφέρει ο χορός (γενικά) και το μπαλέτο (ειδικά);

– Αποκτά σωστή στάση σώματος. Εσύ δεν είσαι εκείνη που λες ότι καμπουριάζει; Να, λοιπόν, μία ευχάριστη λύση. Η σωστή στάση σώματος είναι σημαντικό εφόδιο για κάθε παιδί (και όχι μόνο). Απαλλάσσεσαι από πόνους στη μέση, στον αυχένα ή στην πλάτη. Παράλληλα, το παιδάκι σου θα αποκτήσει ευλυγισία και εξαιρετική ισορροπία. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα.

– Μαθαίνει να ελέγχει το σώμα του. Όσο ιατρικό ή φυσικοθεραπευτικό και αν σου ακούγεται, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα του χορού αυτού. Θα αισθάνεται σιγουριά για το σώμα. Θα το γνωρίσει καλύτερα. Θα το αγκαλιάσει. Θα το αγαπήσει. Θα γεμίσει με αυτοπεποίθηση και δύναμη.

– Δυναμώνει τη μνήμη του, αφού μαθαίνει συγκεκριμένες χορογραφίες. Η δασκάλα του δείχνει τα βήματα και εκείνο ακολουθεί. Στο πρώτο λάθος, προσπαθεί να θυμηθεί το σωστό. Όσο πιο συχνά αλλάζει η χορογραφία, τόσο εντονότερα εξασκείται η μνήμη του.

– Μαθαίνει τι σημαίνει “πειθαρχία”. Όχι, δε θα χορέψει όπως θέλει εκείνο, αλλά θα ακολουθήσει τις οδηγίες της δασκάλας του. Θα τις ακούσει, θα τις καταγράψει στο μυαλό του, θα τις αφουγκραστεί και, εν τέλει, θα τις εφαρμόσει.

– Αποκτά νέους φίλους. Σε αυτή την ηλικία, κάθε νέο μάθημα είναι μία εκπληκτική ευκαιρία για να νέους φίλους. Ένα χαμόγελο και μία πιρουέτα αρκούν για να ξεκινήσει μία νέα φιλία.

– Μαθαίνει να λειτουργεί ομαδικά. Το ξέρω ότι θες να γίνει η επόμενη Pavlova, όμως, πριν τη solo εμφάνιση, προηγείται η ομαδική. Εκεί, όλοι και όλες γίνονται ένα και συνεργάζονται αρμονικά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει “εγώ”, αλλά “εμείς”.

– Εκτονώνει τα συναισθήματα σου. Τα νιώθει. Τα εκφράζει. Χαρά ή λύπη. Όλα φαίνονται από το χορό της. Και να είσαι σίγουρη ότι το να καταπιαστεί με κάτι που της αρέσει μόνο χαμόγελα θα (σας) φέρει.

Read More

And More