Ο παιδίατρος απαντά στις ερωτήσεις σας!

Το παιδί μου έχει τσίμπλες, τι να κάνω; Το μωρό μου δεν κοιμάται καθόλου, πως να το αντιμετωπίσω; Μπορώ να καπνίζω στο θηλασμό; Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης λύνει τις απορίες σας!
Ερώτηση
Έχω ένα γιο 3,5 ετών και παρατηρώ ότι η ομιλία του δεν είναι τόσο καθαρή σε σύγκριση με αυτή των συνομηλίκων του. Πολλές φορές δεν καταλαβαίνω τι μου λέει. Έχει βελτιωθεί βέβαια αρκετά από παλιότερα αλλά και πάλι δε μιλάει καθαρά. Ενώ λέξεις π.χ. ράμφος τις λέει καθαρά, τη λέξη προβοσκίδα την προφέρει ατιτίκα. Πιστεύετε ότι πρέπει να το δει κάποιος ειδικός και αν ναι μήπως αυτό του κάνει κακό ψυχολογικά;
Απάντηση
Πρέπει να κάνετε τα εξής πράγματα με τη σειρά:
1. Έλεγχος κληρονομικότητας, δηλαδή να κοιτάξετε οι γονείς ή τα αδέλφια σας εάν κάποιος από εσάς καθυστέρησε να μιλήσει.
2. Έλεγχος από παιδο – ωτορινολαρυγγολόγο για να διαπιστώσουμε εάν το παιδί ακούει καλά και από τα δύο αυτιά του. Να ξέρετε ότι παιδί που δεν ακούει καλά, δεν μπορεί να μιλήσει και καλά.
3. Καλό είναι να πάει σε παιδικό σταθμό. Το παιδί εκεί θα αναγκαστεί να μιλήσει καλύτερα για να επικοινωνήσει με τους συνομηλίκους του.
4. Εάν μετά από όλα αυτά εξακολουθεί να μην βελτιώνεται τότε πρέπει να το δει παιδο – λογοθεραπευτής.
Ερώτηση
Έχω ένα κοριτσάκι 17 ήμερων και έχει παρουσιάσει πολλές τσίμπλες πρασινωπές. Μου είπαν ότι είναι επιπεφυκίτιδα και να βάζω σταγόνες tobrex. Είναι καλύτερα, άλλα πότε θα φύγουν εντελώς;”
Απάντηση
Το μωρό σας είναι πολύ μικρό και συνήθως σε αυτή την ηλικία το σωληνάκι που μεταφέρει τα δάκρυα από έναν αδένα, που βρίσκεται δίπλα στη μύτη μέσα στη κόγχη του ματιού, καμιά φορά είναι στενό με αποτέλεσμα να μην γίνεται καλή αποχέτευση των δακρύων και έτσι να πιάνει αυτές τις τσίμπλες. Καμιά φορά μπαίνει και κανένα μικρόβιο και επιδεινώνεται η κατάσταση και κάνει οφθαλμία. Συνήθως καθαρίζουμε το μάτι του παιδιού με φυσιολογικό ορό και γάζα αποστειρωμένη και αν οι τσίμπλες κολλάνε και δεν μπορεί να ανοίξει το μάτι, θα δώσουμε κολλύρια αντιβιοτικά για λίγες μέρες μέχρι να εξουδετερώσουμε το μικρόβιο. Ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει είναι εάν αυτή η στένωση γίνει ολική και δημιουργεί κύστες χρειάζεται καθετηριασμός από παιδο – οφθαλμίατρο.
Ερώτηση
Έχω 3 παιδιά, τα 2 όμως έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Χορηγώ singulair χάπια εδώ και ένα χρόνο και σε μεγάλη έξαρση βήχα seretide, flixotade και aerolin. Τα παιδάκια είναι 3,5 και 2 ετών. Θα ήθελα να ρωτήσω, επηρεάζει η εισπνεόμενη κορτιζόνη στην ανάπτυξη; Σε ποια ηλικία φεύγει το αλλεργικό ή βρογχικό άσθμα; Θα μπορούσα πιστεύετε να χρησιμοποιήσω την ομοιοπαθητική για να μην καταφεύγω στην λύση της κορτιζόνης; Τα παιδιά παρακολουθούνται από παιδο – πνευμονολόγο.”
Απάντηση
Με την σειρά των ερωτήσεων έχουμε τα εξής:
1. Η εισπνεόμενη κορτιζόνη όπως και τα υπόλοιπα φάρμακα τα χρησιμοποιούμε σε ελάχιστες δόσεις ώστε να προσφέρουμε μόνο καλό στον οργανισμό του παιδιού. Εάν λοιπόν είναι ελεγχόμενη η δοσολογία και δεν κάνουμε υπερβολές, συνήθως δεν δημιουργείται πρόβλημα στην ανάπτυξη του παιδιού. Η κορτιζόνη χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, άρα κατά συνέπεια την χρησιμοποιούμε για λίγο χρονικό διάστημα.
2. Το αλλεργικό η βρογχικό άσθμα συνήθως περνάει μετά την ηλικία των 7 χρόνων. Μετά τα 7 χρόνια, 1 στα 10 παιδάκια εξακολουθεί να έχει βρογχικό άσθμα για όλη του την ζωή, οπότε πλέον γίνεται χρόνιο.
3. Έχει αποδειχθεί ότι τουλάχιστον όσον αφορά τα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος και ιδιαίτερα αλλεργικής βρογχίτιδας μπορεί η ομοιοπαθητική να βοηθήσει. Και η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί φάρμακα έστω και αν αυτά δεν είναι τόσο βαριά όσο αυτά που χρησιμοποιεί η κλασική ιατρική. Το καλύτερο απ’ όλα είναι να παίρνει το παιδί φάρμακα προληπτικά τα οποία είναι αθώα, όπως το singulair και να αλλάξετε τρόπο διαβίωσης και να αποφεύγεται αυτά τα οποία επιδεινώνουν την κατάσταση των παιδιών όπως: το κάπνισμα στον χώρο που βρίσκονται τα παιδιά, οι κλειστοί χώροι, παρουσία αλλεργιογόνων στον χώρο που ζουν τα παιδιά όπως: χαλιά, σκόνες, λουλούδια, μάλλινα και υφασμάτινα παιχνίδια κλπ.
Ερώτηση
Είμαι μητέρα ενός μωρού 19 μηνών και έχει τροφική αλλεργία και δεν έχει όρεξη πολύ για φαγητό. Έχει στασιμότητα βάρους, στασιμότητα ύψους και στασιμότητα περιμέτρου κεφαλής (8.900,78 πόντους,44εκ). Η διατροφή της είναι αποκλειστικά neocate κοτόπουλο, πατάτα, ρύζι και μοσχάρι, ρύζι, πατάτα και καθόλου φρούτα και ζυμαρικά. Είχε κάνει κορτιζονοθεραπεία πέρσι το Δεκέμβριο. Σε πόσο καιρό φεύγει από τον οργανισμο και πόσο καιρό μένει μέσα.; Δεν λέει ούτε μαμά, μπαμπά. Ανησυχώ. Έχετε κάποιο παιδο – αλλεργιολόγο να μου συστήσετε;”
Απάντηση
Με τα στοιχεία που μου δίνετε δεν μου αναφέρετε αν το παιδάκι σας έχει ελεγχθεί για σύνδρομο δυσαπορρόφησης ή κοιλιοκάκη. Τα στοιχεία που έχουμε βάρους, ύψους είναι πραγματικά σε χαμηλά επίπεδα. Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι να δει το παιδί σας ειδικός παιδο – γαστρεντερολόγος για να δούμε μήπως έχει κάποιο σύνδρομο δυσαπορρόφησης. Πολύ καλό παιδο – γαστρεντερολόγο αλλά και αν χρειαστεί παιδο – αλλεργιολόγο έχει το “Ιασώ Παίδων”.
Ερώτηση
Έχω ένα κοριτσάκι 2 χρονών και από την ημέρα που γεννήθηκε μέχρι και τώρα δεν κοιμάται σχεδόν καθόλου ή όταν κοιμάται είναι πάρα πολύ ανήσυχη και ξυπνά ανά μιάμιση ώρα και κλαίει. Έχουμε δοκιμάσει να την παίρνουμε και στο κρεβάτι μας αλλά δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Επίσης κατά την διάρκεια της ημέρας είναι ζήτημα αν θα κοιμηθεί μια ώρα. Να σημειώσω ότι έχει βγάλει πλέον τα δοντάκια της και πηγαίνει και παιδικό σταθμό.”
Απάντηση
Απ’ ότι μας γράφετε είναι υπερβολικό ένα παιδί επί 2 χρόνια να ξυπνάει κάθε μιάμιση ώρα να κλαίει και να μην κοιμάται καθόλου. Παρόλα αυτά εάν είναι έτσι τα πράγματα πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε κάποιες εξετάσεις για να διαπιστώσουμε ότι το παιδί δεν έχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα. Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν: γενικές αίματος και για αναιμία, καλλιέργειες ούρων, ορμονολογικές εξετάσεις και παιδο – νευρολογικές. Με λίγα λόγια πρέπει να αποκλείσουμε μέσα από εξετάσεις παθολογικό υπόστρωμα και μετά να το αποδώσουμε σε ψυχολογικούς παράγοντες που μπορεί πραγματικά να υφίσταται.
Ερώτηση
Ποια η γνώμη σας για το κάπνισμα στον θηλασμό;”
Απάντηση
Μέσα στον καπνό του τσιγάρου υπάρχουν περίπου 4.000 γνωστές χημικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές οι οποίες είναι πολύ επικίνδυνες διότι είναι και καρκινογόνες, περνούν μέσα από το γάλα στο παιδί. Κατά συνέπεια το παιδί γίνεται παθητικός καπνιστής χωρίς να καπνίζει με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό. Σε όσες εργασίες έχουν γίνει αποδεικνύεται ότι όταν η μητέρα θηλάζει η νικοτίνη ανευρίσκεται στα ούρα του παιδιού. Εύλογο λοιπόν είναι να καταλάβετε ότι το κάπνισμα αντενδείκνυται πλήρως και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά την διάρκεια του θηλασμού και να βρίσκεται και το παιδί σε περιβάλλον που υπάρχουν άτομα που καπνίζουν.

Read More

And More