O παιδίατρος λύνει τις απορίες σας!

O παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης κάθε εβδομάδα απαντάει στα email σας και σας λύνει όλες τις απορίες -τηρώντας πάντα σειρά προταιρεότητας!

Ερώτηση

Το μωρό μου είναι 14 μηνών και ενώ κοιμόταν όλο το βράδυ, έχει μια εβδομάδα που α) όταν το πάω στη κούνια το βράδυ κλαίει και β) ξυπνάει το βράδυ και δεν κοιμάται μετά. Τι να κάνω;”
Απάντηση
Είναι η κλασική περίπτωση του μωρού που ξυπνάει το βράδυ για να δει την μαμά του. Σε αυτή την ηλικία σε πολλά μωρά δεν αντέχουν πολλές ώρες να μην βλέπουν την μαμά τους και έτσι ξυπνάνε και μέσα στο βράδυ. Επιπλέον επειδή είναι μια ηλικία που λίγο πολύ η οδοντοφυΐα είναι έντονη και το βράδυ πονάει το παιδί, κάνει πιο ελαφρύ ύπνο, ξυπνάει αισθάνεται την ενόχληση και θέλει να δει την μαμά του να το παρηγορήσει.
Εκείνο που θα κάνετε, είναι διακριτικά να το φροντίζετε, να έχετε χαμηλό φωτισμό, να μην κάνετε φασαρία και σιγά σιγά θα μάθει πάλι να κοιμάται.
Ερώτηση
Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το κοριτσάκι μου που είναι 3 ετών θα πάει σχολείο. Είναι απαραίτητο να κάνει το εμβόλιo mantoux; Το σχολείο δεν το ζητάει και οι απόψεις των παιδιάτρων είναι πολλές. Ποια είναι η συμβουλή σας; Ευχαριστώ Μαρίνα Αρβανίτη.”
Απάντηση
Καταρχήν το mantoux δεν είναι εμβόλιο, αλλά ένα τεστ. Το τεστ αυτό μας δείχνει εάν μέσα στο παιδί έχει μπει το μικρόβιο της φυματίωσης γιατί από την στιγμή που το μικρόβιο μπει μέσα στον οργανισμό μας, η φυματίωση μπορεί να εμφανιστεί μετά από 6 μήνες έως 1 χρόνο. Άρα το τεστ αυτό είναι εντελώς ακίνδυνο, μπορούμε να το κάνουμε πολλές φορές τον χρόνο, επομένως καλό είναι τουλάχιστον 1 φορά τον χρόνο να γίνεται για να είμαστε καλυμμένοι ότι το παιδί μας δεν έχει πάρει το μικρόβιο της φυματίωσης.
Ερώτηση
Γιατρέ καλησπέρα. Έχω ένα αγοράκι 6 μηνών. Πότε θα μπορώ να το βάλω σε στράτα; Έχω ακούσει ότι έχει απαγορευτεί διότι μπορεί να στραβώσουν τα ποδαράκια ή ιδιαίτερα στα αγοράκια μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στους όρχεις. Ισχύουν αυτά ή όχι;”
Απάντηση
Έχετε ακούσει πολύ καλά. Η στράτα εδώ και αρκετά χρόνια απαγορεύεται να την χρησιμοποιούμε στα παιδάκια, διότι:
1.Συμβαίνουν πάρα πολλά ατυχήματα.
2.Το παιδί δεν μαθαίνει με την στράτα να περπατάει, απλώς τσουλάει την στράτα.
3.Μπορούν να δημιουργηθούν διάφορα ορθοπεδικά προβλήματα.
Ερώτηση
Το μωρό μου είναι 3 μηνών και τρώει 4 φορές την ημέρα από 210 γρ. Είναι φυσιολογικό;”
Απάντηση
Η ποσότητα που τρώει το μωρό σας σε γενικές γραμμές είναι απόλυτα φυσιολογική. Σημασία όμως δεν έχει πόση ποσότητα τρώει ένα παιδί, αλλά πως εξελίσσεται το βάρος του και σε δεύτερη φάση και το ύψος του. Άρα λοιπόν εάν το βάρος του είναι καλό, δεν πρέπει να σας απασχολεί καθόλου η ποσότητα που τρώει.
Ερώτηση
Γιατρέ γεια σας. Ο γιος μου είναι 23 μηνών και αφού έχει κάνει κανονικά τα εμβόλια για την ηπατίτιδα β’ δεν παρουσιάζει αντισώματα. Να περιμένουμε μήπως παρουσιάσει αργότερα ή να ξανακάνουμε μια ή δυο δόσεις;”
Απάντηση
Δεν μου γράφετε πόσες δόσεις του εμβολίου ηπατίτιδας β’ έχετε κάνει. Κανονικά θα έπρεπε να είχατε κάνει μέχρι τώρα 3 δόσεις. Εάν έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και δεν παρουσιάζει αντισώματα, σημαίνει ότι κάτι έγινε και δεν κατάφερε ο οργανισμός να τα αναπτύξει ή δεν ήταν αποτελεσματικά τα εμβόλια από το εργοστάσιο. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά να επαναλάβουμε τον εμβολιασμό ξανά από την αρχή.

Ερώτηση

Γεια σας γιατρέ. Όταν γεννήθηκε ο γιος μου, από αμέλεια δεν κάναμε τις εξετάσεις για τα μεταβολικά νοσήματα. Κάποια στιγμή το συζήτησα με το γιατρό μου και μου είπε ότι σ’ αυτή τη περίπτωση, αφού ήταν περίπου 6 μηνών, δεν χρειάζεται να τις κάνω. Τώρα είναι 23 μηνών περίπου και είναι υγιείς. Ποια είναι η γνώμη σας; Να τις κάνω ακόμη και τώρα ή όντως δεν χρειάζεται και να είμαι ήσυχη; Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Οι εξετάσεις για τα μεταβολικά νοσήματα είναι κάτι καινούριο που γίνεται τα τελευταία χρόνια σχεδόν σε όλα τα μαιευτήρια. Είναι ένας τρόπος για να ανακαλύψουμε εγκαίρως σοβαρά μεταβολικά νοσήματα. Από την στιγμή που το δικό σας το παιδί μέχρι τώρα αναπτύσσεται εντελώς φυσιολογικά και δεν υπάρχει υποψία για καμία νόσο, θα μπορούσατε και να αποφύγετε να γίνουν αυτές οι εξετάσεις.
Θα σας συμβούλευα ενδεχομένως στο μέλλον όταν θα χρειαστεί το παιδί να κάνει εξετάσεις για κάποιο άλλο λόγο, για παράδειγμα επειδή έκανε πυρετό ή έχει ουρολοίμωξη, με το ίδιο αίμα και την ίδια αιμοληψία που θα γίνει, θα μπορέσετε να ζητήσετε να γίνει και ο μεταβολικός έλεγχος.

Read More

And More