Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Τα οφέλη που προσφέρει ένα ζωάκι σε ένα μικρό παιδί

Δεν υπάρχει παιδάκι που να μην αγαπά τα ζωάκια. Σκυλάκια, γατάκια, ψάρια, χελώνες, πουλάκια, καναρίνια και ό,τι μπορείς να φανταστείς θα δημιουργήσει στα μάτια του παιδιού σου ένα μικρό παράδεισο από ζώα. Ένας αληθινός παράδεισος γεμάτος από ψυχούλες, οι οποίες μας (σου) μοιάζουν πολύ. Σήμερα, λοιπόν, είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Με αφορμή την εορτή αυτή, μήπως ήρθε η στιγμή να πάρεις στο παιδάκι σου το κατοικίδιο που τόσο συχνά σου ζητά το τελευταίο διάστημα;

Ξέρω ότι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι οι υποχρεώσεις που φέρνει στο προσκήνιο ένας νέος τετράποδος φίλος. Και, μεταξύ μας, δεν έχει άδικο. Γιατί, ναι μεν το παιδάκι σου θέλει να αποκτήσει στην αγκαλιά του ένα μικρό ζωάκι, αλλά και εσύ δεν μπορείς να αναλάβεις αποκλειστικά τη φροντίδα του. Επομένως, χρειάζεται να του εξηγήσεις αρχικά ότι αγάπη σημαίνει φροντίδα και ενδιαφέρον. Να φροντίζει να το πηγαίνει βόλτα, να είναι πάντα καθαρό, να του φέρνει τροφή. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να του ξεκαθαρίσεις από την αρχή ότι οι συγκεκριμένες δουλειές είναι δικές του υποχρεώσεις. Δε σε προτρέπω να μη το βοηθήσεις τις πρώτες μέρες, όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι πρώτες μέρες να γίνουν μέρες, μήνες, χρόνια. Γιατί, ουδέν μονιμότερο από εκείνο που ξεκινά ως προσωρινό.

Εάν, όμως, σκέφτεσαι να πάρεις ή να υιοθετήσεις ένα ζωάκι, καλό είναι να ξέρεις ότι έτσι θα χαρίσεις στο μικρό σου φίλο, τα παρακάτω οφέλη:

– To παιχνίδι μαζί του είναι μία μορφή μάθησης. Μάλιστα, έρευνες έδειξαν ότι αποτελεί το καλύτερο μάθημα μετά το σχολείο. Και όχι τυχαία.

– Είναι η καλύτερη αφορμή για σωματική άσκηση. Αν ψάχνεις τρόπο να το ξεκολλήσεις από την οθόνη του υπολογιστή, μία βόλτα με το σκυλάκι ή το γατάκι του είναι η καλύτερη και πιο δημιουργική λύση.

– Μαθαίνει τι σημαίνει υπευθυνότητα και ευθύνη. Άσε, που αποκτά και οργανωτικές ικανότητες. Και, εμπιστεύσου με, θα του είναι πολύ χρήσιμες στο μέλλον.

– Καλλιεργεί την ενσυναίσθηση. Αν ψάξεις την έννοια στο λεξικό, θα βρεις ότι η ενσυναίσθηση ορίζεται ως η ικανότητα του ανθρώπου να αντιλαμβάνεται και να καταλαβαίνει πώς νιώθει ο άλλος. Θα μάθει να υπολογίζει τα συναισθήματα των άλλων. Να μη νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του. Με τη σειρά της, η ενσυναίσθηση του μαθαίνει κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς και να σέβεται τις ανάγκες του άλλου.

– Αποκτά καλύτερη επαφή με τη φύση και αναπτύσσει οικολογική συνείδηση. Αργά ή γρήγορα, θα χρειαστεί να το πάει βόλτα στο πάρκο (ή στο δάσος, αν είσαι τυχερή) της περιοχής. Έτσι, θα γνωρίσει γρηγορότερα το περιβάλλον και θα μάθει να το σέβεται. Να το προστατεύει.

– Βρίσκει ένα φίλο, αν είναι μοναχοπαίδι. Γιατί, πόση μοναξιά να αντέξει και αυτό μετά το σχολείο; Ειδικά, στην περίπτωση που εσύ και ο μπαμπάς εργάζεστε μέχρι το βράδυ και λείπετε από το σπίτι.

Εάν σκέφτεσαι να χαρίσεις στο παιδί σου αυτό το δώρο ζωής, τότε έχε υπόψιν τα προαναφερθέντα. Να είσαι σίγουρη ότι η ζωή του θα αλλάξει εντελώς. Θα αποκτήσει νόημα και θα τη “λούσει” η αγάπη.

Read More

And More