Σιδεράκια: Πώς μπορείς να βοηθήσεις έμπρακτα το παιδί σου;

Η σχέση ενός παιδιού με τα δόντια του “περνάει” από πολλές διακυμάνσεις. Όταν αποφασίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους στο στόμα του, είναι ένα μικρό μωρό που δεν μπορεί να το διαχειριστεί με ιδιαίτερη ευκολία. Στην αρχή, πονάει. Μόλις συνηθίσει την αλλαγή αυτή και έχει αποφύγει στη… γωνία τα περιττά σφραγίσματα, τα δοντάκια του φωνάζουν “Σιδεράκια”. Ωχ! Νέα αλλαγή. Τώρα που το παιδί σου είναι έτοιμο να απολαύσει τη θάλασσα και τον ήλιο μαζί με τους φίλους του… Πώς θα το πείσεις, λοιπόν, ότι θα είναι σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα πάνω του; 

 

Απάντησε σε κάθε του ερώτηση και πες την αλήθεια

Το ότι θα σε ρωτήσει γιατί πρέπει να φορέσει κάτι πρόσθετο μπροστά ή πίσω από τα δόντια του, είναι δεδομένο. Όταν, λοιπόν, φτάσει αυτή η στιγμή (δεν θα αργήσει και πολύ), φρόντισε να του λύσεις κάθε απορία, επιλέγοντας να του μιλήσεις ειλικρινά. Εξήγησε του πόσο καιρό θα τα έχει μαζί του, κάθε πότε πρέπει να τα βγάζει και να τα ξαναφοράει, αλλά και πόσο θα βοηθήσουν τα δόντια του να γίνουν… ολόισια.

 

Άφησε το να διαλέξει εκείνο που του αρέσει

Μπορεί να θυμάσαι από τα δικά σου παιδικά χρόνια ότι τα σιδεράκια δεν είχαν και την καλύτερη εμφάνιση, όμως, σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Ειδικά, όσον αφορά στο σχήμα και το χρώμα τους. Διέγραψε όλες αυτές τις πληροφορίες από το μυαλό σου! Πλέον, κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε και ένα απλό λαστιχάκι να μπορεί να κάνει τη δουλειά που πρέπει. Επίσης, οι ορθοδοντικοί μπορούν να τα τοποθετήσουν, έτσι ώστε να φαίνονται ελάχιστα. Αν το παιδάκι σου θέλει να τα φέρει ακόμα πιο κοντά στο χαρακτήρα του, τότε μπορεί να διαλέξει το αγαπημένο του χρώμα, για να το έχει πάντα πάνω του.

 

Στήριξε το, όταν θα πονέσει

Κάθε παιδάκι θα αισθανθεί μία μορφή πόνου, μόλις τα δόντια του “καλυφθούν” από τα σιδεράκια του. Μερικά πιο τυχερά βιώνουν την πιο ήπια μορφή του, ενώ άλλα λίγο πιο άτυχα πονάνε εντονότερα. Όλα αυτά τις πρώτες ημέρες και συνήθως μετά από κάθε ραντεβού που θα έχετε με τον ορθοδοντικό. Καλό είναι, λοιπόν, το συγκεκριμένο ραντεβού να γίνεται σε μέρες που το παιδί σου δεν έχει κάποια άλλη υποχρέωση, ούτως ώστε να επιστρέφει στο σπίτι και να ξεκουράζεται.

 

Το φαγητό…

Κάθε αρχή και δύσκολη. Η κλασική ρήση βρίσκει και εδώ την εφαρμογή της. Συνήθως, η πρώτη εβδομάδα είναι η πιο δύσκολη, αφού τα δόντια του δεν μπορούν να μασήσουν με την ίδια ευκολία αγαπημένες του τροφές. Αν ο γιατρός δεν σου δώσει μία συγκεκριμένη λίστα, απόφυγε τις τροφές που απαιτούν αρκετό μάσημα και προτίμησε μερικά τρόφιμα στην υγρή τους μορφή. Για παράδειγμα, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορείς να τα αναμείξεις σε ένα δροσερό smoothie και το ψάρι να το κάνεις… σούπα.

 

Θύμισε του συχνά την εντυπωσιακή αλλαγή που θα δει

…και πως η προσπάθεια που καταβάλλει θα φέρει με μαθηματική ακρίβεια το επιθυμητό αποτέλεσμα. Α, μην ξεχάσεις να του υπενθυμίζεις πως όσο πιο ευλαβικά ακολουθεί τις οδηγίες του οδοντίατρου, οι πιθανότητες να αποκτήσει ολόισια δόντια συντομότερα αυξάνονται. Yeah!

 

Μαζί του στο ραντεβού του με τον ορθοδοντικό

Θα βοηθήσει και το παιδί σου να χαλαρώσει και να δημιουργήσει μία πιο φιλική σχέση με το γιατρό του, αλλά και εσένα να παρατηρείς πως πάει η πρόοδος του και αν μερικές μέρες τα αφαιρεί λίγο νωρίτερα από ότι πρέπει. Oops!

Read More

And More