Τι είναι η ιγμορίτιδα και πώς θα την καταλάβεις: Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί!

Τι είναι η ιγμορίτιδα και πώς θα την καταλάβεις: Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί! | tlife.gr

Όσο ο καιρός αλλάζει, τότε περισσότερες είναι και οι πιθανότητες τα παιδιά να παρουσιάσουν ασθένειες, όπως τα απλά κρυολογήματα, η εποχιακή γρίπη, αλλά και οι ιώσεις. Τόσο οι θερμοκρασίες που πέφτουν, όσο και ο συγχρωτισμός των παιδιών σε κλειστούς χώρους κάνουν ακόμη πιο εύκολη της εξάπλωση μικροβίων και την εμφάνιση ασθενειών. Υπάρχει, όμως, και άλλη μία κατηγορία που έρχεται ως αποτέλεσμα των μικροβιακών νοσημάτων και εύκολα “παρεξηγείται” για κάτι άλλο. Πρόκειται για την ιγμορίτιδα και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί πώς να την αντιληφθείς, αλλά και πώς να την αντιμετωπίσεις:

Η ιγμορίτιδα είναι μια αρκετά συνηθισμένη αρρώστια, αλλά πολλές φορές διαφεύγει της προσοχής, διότι αναγνωρίζεται δύσκολα ή παραβλέπεται ή συγχέεται με κάτι άλλο, μιας και συνήθως είναι απόρροια άλλης αρρώστιας ή συνυπάρχει με κάποιες άλλες.

Όταν μιλάμε για την ιγμορίτιδα, εννοούμε πως τα ιγμόρεια φλεγμαίνουν εξαιτίας κάποιου μικροβίου. Τι είναι, όμως, τα ιγμόρεια; Πρόκειται για μικρές κοιλότητες που βρίσκονται μέσα στα κόκκαλα του προσώπου. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκονται γύρω από το μέτωπο και τη μύτη, ενώ ειδικότερα εντοπίζονται πίσω και πάνω από τα μάτια και πάνω και δίπλα από τη μύτη. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτές οι κοιλότητες επικοινωνούν μεταξύ τους και με τη μύτη και μέσα τους υπάρχει καθαρός αέρας. Λόγω, λοιπόν, της επικοινωνίας τους με τη μύτη και το στόμα, μπορεί ένα μικρόβιο πολύ εύκολα να περάσει στα ιγμόρεια, να πολλαπλασιαστεί και να τα γεμίσει πύον. Αυτό αποκαλούμε ιγμορίτιδα.
Οι αρρώστιες που μπορούν να προκαλέσουν το πύον στα ιγμόρεια είναι από ένα κοινό κρυολόγημα ή μία γρίπη έως μια κρίση αλλεργικής ρινίτιδας κ.ά.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε πως το παιδί έχει ιγμορίτιδα, όταν μετά από ένα κρυολόγημα και μπούκωμα της μύτης, αισθάνεται το κεφάλι του βαρύ, έχει βουλωμένα αυτιά, ρουθουνίζει και ροχαλίζει, έχει κιτρινοπράσινες ρινικές εκκρίσεις (μύξα) με έντονη μυρωδιά και πόνο ανάμεσα στα μάτια, σε ολόκληρο το πρόσωπο ή στο πίσω μέρος του κρανίου.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό να πονάει στο μέτωπο ή να το αισθάνεται βαρύ όταν γέρνει το κεφάλι προς τα εμπρός. Γενικά, λέμε ότι μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, σε κάθε ρινίτιδα (δηλαδή μπούκωμα της μύτης) συνυπάρχει και ιγμορίτιδα.

Πότε καλούμε τον παιδίατρο;

 • Αν τα συμπτώματα του κρυολογήματος και το μπούκωμα της μύτης συνεχίζονται για πάνω από μία βδομάδα, παρ’ όλο που βάζουμε φυσιολογικό ορό στη μύτη και δίνουμε αποσυμφορητικά σιρόπια.
 • Αν ξαναπαρουσιάζεται ένα κρυολόγημα αμέσως μετά από ένα προηγούμενο που φαινόταν να έχει θεραπευτεί.
 • Αν τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος χειροτερεύουν, με πυρετό και έντονη, πυώδη έκκριση από τη μύτη.

Τι θα κάνει παιδίατρος;

 • Θα εξετάσει το παιδί και ιδιαίτερα το στόμα, τη μύτη, τα αυτιά και τους πνεύμονες.
 • Με ένα λαστιχένιο σφυράκι θα χτυπήσει ελαφριά σε κάποια σημεία στο μέτωπο και γύρω από τη μύτη, για να διαπιστώσει εάν το παιδί πονάει σε αυτά τα σημεία.
 • Θα παρατηρήσει την υφή και το χρώμα της μύξας.
 • Αν το κρίνει απαραίτητο, θα ζητήσει να γίνει α) ακτινογραφία των ιγμορείων, β) σε σοβαρές περιπτώσεις αξονική τομογραφία των ιγμορείων, γ) καλλιέργεια της ρινικής έκκρισης

Πώς θεραπεύεται η ιγμορίτιδα;

 • Ρινοπλύσεις: το καλύτερο «φάρμακο» για την πρόληψη, αλλά και τη θεραπεία, είναι οι συχνές και καλές πλύσεις της μύτης με άφθονο φυσιολογικό ορό ή ισότονο αλατόνερο σε μορφή σπρέι.
 • Τοπική επάλειψη του εσωτερικού της μύτης με αντιβιοτικές αλοιφές ή με κορτικοστεροειδή ή με αποσυμφορητικά σε μορφή σπρέι.
 • Αντιβίωση, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ιγμορίτιδας, τουλάχιστον για 10 έως 14 μέρες.
 • Αν η ιγμορίτιδα επιμένει, τότε μπορεί να γίνει χρόνια, οπότε θα χρειαστεί συντηρητική θεραπεία, έλεγχος για εκ γενετής ανατομικές ανωμαλίες της περιοχής, αλλά και για αδενοειδής εκβλαστήσεις (κρεατάκια) τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν.

Γιατί πρέπει να θεραπευτεί η ιγμορίτιδα;
Κάθε παραμελημένη ιγμορίτιδα μπορεί να είναι αιτία επέκτασης της φλεγμονής, δηλαδή του μικροβίου, σε γειτονικές περιοχές και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, όπως μόλυνση δίπλα στο μάτι (κογχική κυτταρίτιδα), αποστήματα, μηνιγγίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία, ωτίτιδα, βαρηκοΐα κ.ά.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Φωτογραφία εξωφύλλου: Shutterstock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

READ more