Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!

Ερώτηση
“Γιατρέ, σας γνωρίζω από το site που δίνετε πολύ ωραίες συμβουλές άλλα και από την τηλεόραση. Έχω ένα γιο 4,5 χρόνων. Γεννήθηκε 3,450kg και 53 πόντους στην 37η εβδομάδα κύησης. Τώρα είναι 21 κιλά, 1,14. Το ερώτημά μου και ο προβληματισμός μου είναι ότι έχει μείνει στάσιμο το βάρος του. Το ύψος του όχι, παίρνει πόντους. Το βάρος όμως γιατί έχει μείνει στάσιμο; Εκτιμάτε ότι είναι λίγο; Έχω και μια κορούλα 8 μηνών, γεννήθηκε όμως την 34η εβδομάδα κύησης, 2,300 και 50 πόντους. Τώρα είναι 8,500 κιλά 73 πόντους. Τι λέτε; Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, όσον αφορά στο γιο σας θα πρέπει να «ανησυχείτε» επειδή το βάρος του βρίσκεται στην 90η θέση δηλαδή είναι πολύ βαρύς καθώς το βάρος του θα έπρεπε να είναι από 13,5 έως 20,5 κιλά με μέσο όρο τα 17 κιλά. Το ύψος του βρίσκεται και αυτό στην ανώτερη θέση. Άρα λοιπόν έχετε ένα γιο πολύ ψηλό αλλά και πολύ βαρύ. Χρειάζεται όμως προσοχή στη διατροφή του γιατί όταν κάποια στιγμή σταματήσει να ψηλώνει, αν συνεχίσει να παχαίνει θα γίνει ένα παχύσαρκο παιδί. Επίσης όσον αφορά στην κόρη σας, το ύψος της βρίσκεται στην 95η (δηλαδή είναι ψηλή) και το βάρος της στην 80η θέση (δηλαδή αρκετά βαριά). Συμπερασματικά δεν πρέπει να ανησυχείτε αλλά φροντίστε εγκαίρως για τη σωστή διατροφική εκπαίδευση των παιδιών σας αν αυτή δεν υπάρχει.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να ρωτήσω πώς μπορεί ένα παιδάκι να απαλλαγεί από το τικ ματιών. Τι γνώμη έχετε για τον βελονισμό; Ενδείκνυεται σε παιδάκι 3,5 ετών;”

Απάντηση
Τα τικς πολλές φορές μπορεί να ακολουθούν ένα άτομο για όλη του τη ζωή. Επειδή το παιδί σας είναι αρκετά μικρό θα πρέπει 1. Πρώτα να εξεταστεί από παιδοοφθαλμίατρο 2. Να διερευνηθεί κατά πόσον ένας ψυχολογικός παράγοντας που μπορεί να αυξάνει το άγχος του παιδιού να ψυχοσωματοποιεί και να το βγάζει σε τικ 3. Βεβαίως και μπορεί να κάνει βελονισμό, όμως από εξειδικευμένο γιατρό ο οποίος έχει τις ανάλογες γνώσεις και εμπειρία για εφαρμογή σε παιδιά.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, πόση υγρασία πρέπει να έχει το δωμάτιο ενός παιδιού; Είμαστε σε παραθαλάσσιο μέρος και φτάνει μέχρι και 75%κάποιες βραδιές. Ο αφυγραντήρας ενδείκνυται;”

Απάντηση
Γενικά μία υγρασία από 60 έως 70% είναι ικανοποιητική. Φυσικά και μπορείτε να χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα αλλά να ελέγχετε μη σας κατεβάσει την υγρασία κάτω από 60% .

Ερώτηση
“Το μωρό μου είναι 7 μηνών και ρουθουνίζει. Βέβαια η μυτούλα του είναι καθαρή και ο γιατρός μού λέει οι δεν είναι τίποτα. Πρέπει να κάνω κάτι; Εγώ προσπαθώ να του καθαρίζω κάθε μέρα τη μύτη με αμπούλες ειδικές. Επίσης δεν μπουσουλάει ακόμη, υπάρχει περίπτωση να μη μπουσουλήσει καθόλου;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, τα μωράκια ρουθουνίζουν πολύ συχνά και η βασική αιτία είναι ότι έχουν μια μικρή σκολίωση του ρινικού διαφράγματος(η οποία με την πάροδο του χρόνου αποκαθίσταται) και γιαυτό πολλές φορές οι βλέννες που υπάρχουν είτε από κάποια ιωσούλα είτε από την οδοντοφυΐα κλπ. Προκαλούν αυτό το ρουθούνισμα. Πρέπει να καθαρίζετε πολύ καλά τη μυτούλα ώστε και το παιδί να αναπνέει καλύτερα και να ανακουφίζεται και να μην περάσει κάποιο μικρόβιο μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας στο αυτί και προκαλέσει ωτίτιδα. Όσο αφορά το μπουσούλισμα από δω και πέρα θα περιμένετε να το κάνει αλλά υπάρχουν και αρκετά μωρά που δεν μπουσουλάνε αλλά πιάνονται και σηκώνονται.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 3 μηνών. Από όταν έκλεισε τον 1ο μήνα, άρχισε να κλαίει γοερά (σταματούσε να αναπνέει και γινόταν άκαμπτος σαν ξύλο) όλη την ημέρα, να μην κοιμάται, παρά μόνο το βράδυ, (με αποτέλεσμα να εκνευρίζεται περισσότερο και να κλαίει ακόμα πιο πολύ). Ο μόνος τρόπος για να τον ηρεμήσω ήταν να τον κρατάω αγκαλιά και να περπατάμε. Το θέμα είναι ότι τώρα, για να μπορέσει να κοιμηθεί μέσα στην ημέρα, πρέπει να υπάρχει νεκρική σιγή στο σπίτι (πράγμα αδύνατο), αλλιώς έχουμε κλάματα, αγκαλιές και περπάτημα..Εν τω μεταξύ, όταν ζορίζεται, θέλει μόνο εμένα (ούτε μπαμπά, ούτε γιαγιά, ούτε κανέναν άλλο), πράγμα που σημαίνει ότι έχω εξαντληθεί, γιατί πλέον είναι και 6,5 κιλά. Δεν μπορεί να έρθει άνθρωπος στο σπίτι, γιατί θα εκνευριστεί ο μικρός και θα κλαίει συνέχεια. Τι μπορώ να κάνω; Πώς μπορώ να κόψω το περπάτημα με τον μπέμπη αγκαλιά; Συγγνώμη για τη μακροσκελή ερώτηση”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πραγματικά είναι υπερβολική η συμπεριφορά αυτή του μωρού σου το οποίο είναι πολύ μικρό για να πούμε ότι όλα αυτά τα κάνει από πείσμα. Πρέπει κανείς να συζητήσει πολύ μαζί σου και να δει το γενικό κλίμα και συμπεριφορά που υπάρχει μέσα στο σπίτι σου για να δούμε εάν φταίει το περιβάλλον ή υπάρχει κάποιο οργανικό πρόβλημα του μωρού. Σε συμβουλεύω να το συζητήσεις πολύ σχολαστικά με τον παιδίατρο του μωρού σου μήπως χρειαστεί να κάνει εργαστηριακές εξετάσεις ή και κλινική εξέταση από παιδονευρολόγο. Βέβαια υπάρχει και μία περίπτωση επειδή αναφέρεις ότι το παιδί κοιμάται μόνο το βράδυ (πόσες ώρες κοιμάται;) μήπως χορταίνει τον ύπνο του, να μην θέλει να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και να εκνευρίζεται επειδή εσύ προσπαθείς παρά τη θέλησή του να το κοιμήσεις.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 2 χρονών και ενώ ξεκίνησε από 18 μηνών να τα κάνει στο γιογιό (ειδικά τα κακά), εδώ και 2 μήνες σταμάτησε να μας τα λέει και τα κάνει πάνω του. Αποφάσισα να μην επιμείνω γιατί είδα ότι δεν βγάζει κάπου και να τον αφήσω για το καλοκαίρι που θα είναι 2,5. Πάντα τον επιβραβεύαμε και πότε δεν τον μαλώσαμε. Είναι σωστή η απόφασή μου; Ποια είναι η άποψή σας;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, φαίνεται ότι 17 μηνών το μωρό σου είχε μια πρόωρη αναλαμπή για να ελέγξει τους σφιγκτήρες του. Συνήθως αυτό συμβαίνει έως 2,5-3 χρόνια. Επομένως μην το μαλώνεις, χαλάρωσε και σιγά σιγά το παιδί θα δεις ότι θα σταματήσει φυσιολογικά να κάνει τα κακά και τα τσίσα του.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς μπορώ να ξεχωρίσω αν το μωρό μου κάνει εμετό ή αναγωγή. Είναι 40 ημερών και αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα από 10 ημερών. Πήγαμε για υπέρηχο και βγήκε ότι έχει ήπια ΓΟΠ. Φοβάμαι κάθε φορά που τον ταΐζω. Τρώει και ξένη και δικό μου. Βγάζει το ξένο. Βοηθήστε μας, είμαστε σε απόγνωση.”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, αφού το μωράκι σου έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θα πρέπει να κάνεις υπομονή για τους πρώτους 5 περίπου μήνες της ζωής του. Ειδικά το φαινόμενο αυτό χειροτερεύει γύρω στον 3ο με 4ο μήνα. Αναγωγή λέμε όταν το γαλατάκι τρέχει από τα χείλη του ενώ εμετός είναι όταν το πετάει μακριά. Βοήθησέ το ως εξής 1. Κράτησέ το περισσότερη ώρα όρθιο για να ρευτεί 2. Σήκωσε το στρωματάκι του από τη μεριά του κεφαλιού περίπου 10-15 εκατοστά ώστε όπως λέμε να πηγαίνει το γάλα προς το στομάχι 3. Χρησιμοποίησε όταν του δίνεις ξένο γάλα κάποιο αντιαναγωγικό (AR) 4.Εάν η κατάσταση δεν βελτιώνεται χρησιμοποίησε το ειδικό σιρόπι epadoren όμως μόνο με τη συμβουλή και καθοδήγηση του παιδιάτρου σου.

Ερώτηση
“Από την πλευρά μου κι εγώ κ. Μαζάνη, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι απλό, προφανώς ,για τους περισσότερους -και για μένα μέχρι χθες- που με προβλημάτισε, με άγχωσε και με αναστάτωσε πολύ. Η μικρή μου είναι 22 μηνών (94 πόντους κ 15,500 κιλά) και στα φαγητά της, όπου ταιριάζει φυσικά, προσθέτω πάντα σταγόνες από λεμόνι. Μια μέρα είχε στα χέρια της μισό λεμόνι και το έτρωγε ευχαριστημένη!!! Βλέποντάς την ένας κύριος, μου είπε με αυστηρό ύφος να της το πάρω αμέσως από τα χέρια, λέγοντάς μου ότι απαγορεύεται δια ροπάλου το λεμόνι σκέτο στα παιδιά, γιατί τους χαλάει το αίμα. Τρόμαξα και της το πήρα αμέσως απορημένη και φοβισμένη, με αποτέλεσμα φυσικά το κλάμα της μικρής. Περιμένω την απάντησή σας, γιατί δεν ξέρω τι να κάνω από δω κα στο εξής”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη με έκανες και γέλασα! Γιατί μόνο γέλιο μπορούν να προκαλέσουν κάποιοι άνθρωποι (όπως ο κύριος) που λόγω της άγνοιάς τους λένε ό,τι θέλουν. Το μωρό σου δεν πρόκειται να πάθει απολύτως τίποτα αλλά ίσα-ίσα παίρνει πάρα πολύ βιταμίνη C διότι το λεμόνι περιέχει την περισσότερη βιταμίνη C από τα άλλα τρόφιμα.

Ερώτηση
“Έχω μια κορούλα που σε λίγες μέρες θα μπει στον έκτο. Έχουμε ήδη ξεκινήσει φρούτο, κρέμα και ρυζάλευρο και θηλάζει αποκλειστικά. Παράλληλα αποφασίσαμε να αρχίσει να κοιμάται στην κούνια της, κάτι που μάλλον την αναστάτωσε και ενώ ξυπνούσε κάθε 3ωρες για να θηλάζει τώρα ξυπνάει σχεδόν κάθε μισή ώρα. Ποιος θα ήταν ο σωστός τρόπος να τη βοηθήσουμε να κοιμάται όλο το βράδυ χωρίς να νιώθει ανασφάλεια και να μας ψάχνει;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα δεν μου γράφεις αν μέχρι τώρα το μωρό κοιμόταν μαζί σας στο κρεβάτι σας. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε δικαιολογημένα το παιδί αντιδρά με αυτόν τον τρόπο. Θα πρέπει σταδιακά να γίνει αυτός ο αποχωρισμός. Ένα καλός τρόπος είναι να πηγαίνεις εσύ στο δωμάτιό της μέχρι να κοιμηθεί και ύστερα να φεύγεις και μετά από πολλές επαναλήψεις κάποια στιγμή το παιδί θα συνηθίσει την καινούρια κατάσταση.

Ερώτηση
“Θα ήθελα τη γνώμη σας για το εμβόλιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Έχω 3 κοριτσάκια 9, 7,5 και 6,5 και δεν ξέρω τι να κάνω. Οι γνώμες διαφέρουν”.

Απάντηση
Κακώς οι γνώμες διαφέρουν. Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι απαραίτητο για όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες πάνω από 9 χρονών. Είναι ενταγμένο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού στην Ελλάδα όπως σε όλες τις πολιτισμένες χώρες και χορηγείται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι τόσο σημαντικό που στην Αμερική εδώ και 2 χρόνια άρχισαν να το κάνουν και τα αγόρια πάνω από 8 χρονών.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 5 μηνών προωράκι, γεννήθηκε στις 34 εβδομάδες. Τις τελευταίες 5 μέρες παρατήρησα ότι στο αριστερό ματάκι το κάτω βλέφαρο στην εσωτερική γωνία έχει μπει προς τα μέσα με αποτέλεσμα να φαίνεται ο βολβός σαν να έχει βγει προς τα έξω και φαίνεται μεγαλύτερο το μάτι. Είναι κάτι ανησυχητικό;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη είναι κάτι που πρέπει να το δει παιδο-οφθαλμίατρος για να διαγνώσει αν πρόκειται για κάποια απόφραξη του δακρυϊκού πόρου, κριθαράκι κλπ.

Ερώτηση
Η κόρη μου είναι 25 μηνών. Εδώ και ένα χρόνο έχει ατοπική δερματίτιδα μόνο στα μπουτάκια της από την έξω μεριά. Η δερματολόγος μάς είπε ότι θέλει μόνο καλή ενυδάτωση και με τα χρόνια θα φύγει. Δεν έχει φαγούρα. Τι μου προτείνετε εσείς;”

Απάντηση
Η ατοπική δερματίτιδα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και ο κάθε ασθενής την αντιμετωπίζει διαφορετικά. Εάν είναι τόσο μικρό το πρόβλημα όπως στο μωρό σας και πάει καλά μόνο με ενυδατική κρέμα τότε είστε τυχεροί. Αν χειροτερέψει μπορεί να χρειαστεί θεραπεία με αντισταμινικά ή κορτιζόνη ή να γίνει αλλεργιολογικός έλεγχος προκειμένου να εντοπιστεί το αλλεργιογόνο που δημιουργεί το πρόβλημα.

Read More

And More