Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την κόρη μου που είναι τεσσάρων χρονών ακριβώς. Πριν από ένα μήνα γεννήθηκε η αδερφή της και όπως είναι φυσικό παρατηρούμε αρκετές αλλαγές στη συμπεριφορά της, ευτυχώς όχι επιθετικότητα προς το μωρό αν και το θεωρεί παιχνίδι και πολλές φορές της πατάει την κοιλιά ή της αρπάζει το χέρι λίγο βίαια για να την φιλήσει, ας πούμε. Έχει γίνει αρκετά ανήσυχη (όχι στον ύπνο της προς το παρόν) και το μεγάλο θέμα είναι όταν με βλέπει να θηλάζω το μωρό, κάτι το οποίο παίρνει αρκετή ώρα μιας και είναι πολύ μικρό ακόμα. Εκείνη την ώρα είναι ικανή να γκρεμίσει στην κυριολεξία το σπίτι και ζητάει συνέχεια κάτι. Της εξηγούμε ότι και εκείνη έτσι έτρωγε όταν ήταν μωράκι, δείχνει να το κατανοεί, αλλά μετά από δύο λεπτά τα ίδια. Μπορείτε να μας δώσετε μερικές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο θέμα, όταν κάνει αταξίες και όταν μου λέει για παράδειγμα “μαμά όλο με το μωρό ασχολείσαι και όχι μαζί μου”; Μήπως είναι απαραίτητο να πάμε σε κάποιον παιδοψυχολόγο (εμείς οι γονείς) για να μας καθοδηγήσει στη συμπεριφορά μας, γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει πάντα η υπομονή και καταλήγουμε να μαλώνουμε. Ευχαριστώ πολύ.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μην ανησυχείς. Είναι η κλασική περίπτωση συμπεριφοράς του πρώτου παιδιού, όταν ο πελαργός φέρνει ένα καινούριο μέλος στην οικογένεια. Το σίγουρο είναι ότι η κόρη σου αγαπάει το αδελφάκι της, αλλά ταυτόχρονα έχει μια μικρή ανησυχία, διότι ξαφνικά από βασίλισσα έγινε πριγκίπισσα, δηλαδή έχασε το θρόνο της. Αυτά που κάνει είναι λίγο άγαρμπα, διότι μέσα στην ανωριμότητά της προσπαθεί να δει τους καινούριους κανόνες της οικογένειας. Καταρχάς, να της δώσεις υπευθυνότητα. Δηλαδή προκάλεσέ την να κάνει δουλειές σε σχέση με το μωρό, ώστε να καταλάβει ότι το αδελφάκι της είναι ένας μικρός μπελάς και για σας και όχι σκέτη ευχαρίστηση. Για παράδειγμα, να της δίνεις τη βρώμικη πάνα του μωρού να την πετάξει στα σκουπίδια. Να της ζητάς να σου φέρνει τα ρούχα για να το ντύνετε ή να σου φέρνει την καινούρια πάνα κλπ. Γενικά να την βάλεις σε ρόλους, ώστε να καταλάβει ότι έχει σημαντικό ρόλο στην οικογένεια και σιγά σιγά θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της.

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, σε προηγούμενη ερώτησή μου σχετικά με το τρίξιμο των δοντιών της κόρης μου, η οποία είναι πέντε ετών και έχω παρατηρήσει πως το κάνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, όχι σε καθημερινή βάση, αλλά αρκετά συχνά, μου απαντήσατε μεταξύ των υπολοίπων πως υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει “σκουληκάκια”. Τι ακριβώς εννοείτε;”

Απάντηση:
Τα σκουληκάκια είναι παράσιτα του εντέρου, τα οποία δημιουργούν φαγούρα στον πρωκτό, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, δημιουργούν φούσκωμα και δυσφορία στο πεπτικό. Έτσι, πολλά παιδάκια κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ανήσυχα. Αν είναι έτσι, τότε θα πρέπει να πάρει ένα ειδικό σιρόπι για μερικές ημέρες, όπως επίσης και όσοι ζουν στο ίδιο σπίτι με το παιδί.

Ερώτηση:
“Εδώ και έξι μήνες, η κόρη μου δεν έχει σταθερό κύκλο ενώ είχε για δύο χρόνια. Και τώρα, βέβαια, έχει καθυστέρηση στην περίοδο. Τι πρέπει να κάνω;”

Απάντηση:
Καταρχάς ο κύκλος εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Πολλά κορίτσια χρειάζονται αρκετό χρόνο μέχρι να σταθεροποιήσουν τον κύκλο τους. Επίσης, επηρεάζεται από ψυχολογικούς παράγοντες, από την ένταση της γυμναστικής άσκησης που κάνουν κλπ, αλλά μερικές φορές υπάρχουν και μικρές ή σοβαρότερες παθολογικές καταστάσεις. Γι’ αυτό, αν το πρόβλημα συνεχίζεται, τότε θα ήταν καλό να την δει ένας γυναικολόγος για παιδιά και εφήβους, διότι μερικές φορές η έγκαιρη διάγνωση φέρνει και καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη καλησπέρα σας! Ήθελα να ρωτήσω για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β, το οποίο δεν έχει χορηγηθεί ακόμα. Θα χορηγηθεί στο άμεσο μέλλον ή όχι; Έχω δύο παιδιά και η παιδίατρος μου είπε ότι είναι στην κρίση μας για το εάν θα το κάνουμε ή όχι. Κάποιοι γονείς το έχουν ήδη κάνει.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι πολύ χρήσιμο για την υγεία των παιδιών και συνίσταται να ξεκινάει να γίνεται από την ηλικία των δύο μηνών. Δεν φαίνεται, όμως, να υπάρχει διάθεση να καλυφθεί ασφαλιστικά από τα κρατικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ) παρά τις πιέσεις παιδιατρικών ιατρικών συλλόγων. Προς το παρόν, λοιπόν, θα πρέπει οι γονείς να επωμισθούν το οικονομικό κόστος.

Ερώτηση:
“Καλημέρα, έχω ένα αγόρι 22 μηνών. Από την αρχή της γέννησής του μέχρι και σήμερα, αλλά μόνο το βράδυ, κάνουμε αποκλειστικό θηλασμό. Ο μικρός όταν ήταν δύο μηνών έπαθε ουρολοίμωξη και ανακαλύψαμε ότι έχει πεταλοειδή νεφρό. Επτά μηνών ξαναέπαθε ουρολοίμωξη και νοσηλευτήκαμε. Από τότε, όμως, δεν έχει συμβεί ξανά. Επίσης, τριών μηνών εμφάνισε αίμα στα κακά του και ανακαλύψαμε ότι είχε αλλεργία στο αγελαδινό γάλα που περνούσε μέσω της διατροφής μου από το θηλασμό. Τότε έκανα διατροφή με πλήρη αποχή από τα γαλακτοκομικά για οχτώ μήνες. Έπειτα κάναμε εισαγωγή πάλι, αλλά ο μικρός δεν εμφάνισε ποτέ ξανά αίμα. Να σημειώσω ότι από εννέα μηνών έως 18 μηνών είχε πάρει μόνο ένα κιλό. Εξετάσαμε για κοιλιοκάκη και κυστική ίνωση, αλλά βγήκαν αρνητικές. Για να μην σας κουράζω, ο μικρός ακόμη και τώρα, δύο ημέρες της εβδομάδας τρώει πολύ και τις υπόλοιπες πέντε δεν τρώει καθόλου. Τώρα είναι 10,200 kg και ύψος 83 cm. Βρίσκεται στην τρίτη θέση στο βάρος και στην 25η θέση στο ύψος. Γεννήθηκε 4 kg και 53 cm ύψος. Αναρωτιέμαι αν είναι ένα απλά λιγόφαγο παιδί ή πρέπει να εξετάσω άλλα πιθανά παθολογικά προβλήματα; Περιμένω με αγωνία την απάντησή σας. Ευχαριστώ.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς είναι καθησυχαστικό ότι το μωρό σου, παρ’ όλο που είναι σε χαμηλές καμπύλες, είναι σταθερά μέσα στις φυσιολογικές. Θα ήταν πιο ανησυχητικό να υπήρχαν σκαμπανεβάσματα. Όσον αφορά τις αιτίες, είναι πολλές και διάφορες. Μπορεί να είναι η ιδιοσυγκρασία του, να είναι κληρονομικό, αλλά και να υπάρχουν παθολογικές αιτίες. Μια δυσανεξία σε τροφές μπορεί να καθυστερεί την ανάπτυξη, έστω και αν δεν είναι εύκολο να την ανακαλύψεις. Επίσης, χρειάζεται έλεγχος και για θυρεοειδή, αυξητική ορμόνη, βιταμίνη D,ακτινογραφία άκρας χειρός για οστική ηλικία κλπ. Όλα αυτά εξαρτώνται από το ιστορικό και την πορεία του παιδιού. Καμιά φορά, χρειάζεται να γίνει και έλεγχος γεννητικός (DNA κλπ), μήπως και υπάρχει κάτι πιο σπάνιο.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας γιατρέ, είμαι μάνα δύο αγοριών. Ο ένας είναι έξι χρόνων και ο άλλος 15 μηνών. Ο μικρός δεν θέλει το γάλα, ούτε να το βλέπει. Πριν από περίπου ένα μήνα έπαθε ουρολοίμώξη και τα μόνα συμπτώματα που είχε ήταν οι διάρροιες και δεν έπαιρνε βάρος. Του δώσαμε Novalac AD και το Almirron FL. Ήταν τα μόνα είδη γάλακτος που είδαμε ότι έπινε με ευχαρίστηση. Όταν έγινε καλά, του δώσαμε το Almirron το πλήρες σε σκόνη. Στην αρχή το έπινε. Όταν, όμως, περνούσαν οι ημέρες, άρχισε και έπινε όλο και λιγότερο γάλα. Με αποτέλεσμα, τώρα να μην το πίνει καθόλου. Δοκιμάσαμε διαφορά είδη γάλακτος, αλλά τίποτα. Είτε αυτό ήταν σε σκόνη, είτε συμπυκνωμένο, είτε φρέσκο. Γενικά αυτή η κατάσταση έχει ξεκινήσει σιγά σιγά εδώ και κάποιους μήνες.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, φαίνεται ότι το παιδί σου έχει κάποια δυσανεξία στο γάλα και γι’ αυτό ο οργανισμός του το απωθεί. Μήπως υπάρχει και κληρονομικότητα σε αυτό; Πάντως, δεν είναι απαραίτητο να επιμένεις τόσο πολύ. Μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα με άλλα γαλακτοκομικά, όπως το γιαούρτι, το τυρί, τις κρέμες κλπ.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Read More

And More