Αυγά: Ένας ισχυρός σύμμαχος στην προσπάθειά σου να χάσεις κιλά

Είναι οι μέρες που τα αυγά έχουν την τιμητική τους και μια πρωταγωνιστική θέση στην καθημερινότητά μας. Είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για αυτά και να εξετάσουμε τη σημασία τους και την αξία τους στη διατροφή μας και φυσικά στην προσπάθειά σου να αδυνατίσεις. Σε αυτό το τελευταίο είναι ξεκάθαρος σύμμαχος.

Με λίγα λόγια δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα αποφεύγεις. Είναι νόστιμα, πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να τα χειριστείς έξυπνα…

ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Σύμφωνα με τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Ζωή Πορφύρη “τα αυγά είναι από τα πλέον πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα”. Πώς όμως θα σε βοηθήσουν στην προσπάθειά σου να διώξεις κιλά; Είναι απλό. Το αυγό θα σου δώσει όλα τα συστατικά που χρειάζεσαι και θα σε χορτάσει χωρίς να σου προσθέσει πολλές θερμίδες.

“Το αυγό έχει υψηλό επίπεδο κορεσμού που σημαίνει ότι έχει θέση μέσα σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Και να μην ξεχνάμε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει” προσθέτει η κ. Πορφύρη. Άλλωστε μην ξεχνάς πως επειδή έχει μέγαλη ποσότητα πρωτεΐνης μπορεί να αντικαταστήσει ένα γεύμα με κρέας, απαλάσσοντάς σε από λίπος και extra θερμίδες.

Σημείωσε ότι ένα βραστό αυγό περιέχει μόλις 77,5 θερμίδες. Τίποτα, αν αναλογιστείς πόσο σε χορταίνει…

 

ΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Πρωτεΐνες, βιταμίνες (συμπλέγματος Β, Α, Β2, D), ένζυμα, σίδηρος, φώσφορος και ασβέστιο. Όλα απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού, όλα από αυτό το μικρό στο μάτι τρόφιμο. Δεν είναι τυχαίο που σαν παιδί η μαμά σε κυνηγούσε πάντα με ένα αυγό στο χέρι!

Εκείνο που πρέπει να αποφύγεις σαφώς είναι τα τηγανιτά αυγά και να προτιμήσεις ποσέ ή βραστά που διατηρούν καλύτερα τα συστατικά τους. “Τα συστατικά του αυγού αλλάζουν ιδιότητες μετά από το ψήσιμο, το τηγάνισμα ή άλλες διαδικασίες” επισημαίνει η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ζωή Πορφύρη. Άλλωστε τα περισσότερα λαχταριστά γλυκά ή και φαγητά έχουν ως βασικό συστατικό τους το αυγό.

 

ΜΕ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;
Μπορεί από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου να ακούς πως το αυγό δεν κάνει καλό για τη χοληστερίνη, όμως κάτι τέτοιο είναι μάλλον υπερβολικό. “Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών, ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, εφόσον η συνολική μας διατροφή είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά” αναφέρει η κ. Πορφύρη.

Προσοχή: Άτομα όμως που έχουν τάση για υπερ-χοληστεριναιμία καλό είναι να αποφεύγουν τα αυγά τελείως ή αντ’ αυτού, να καταναλώνουν μόνο το ασπράδι (λεύκωμα) του αυγού.

Read More

And More