Εξαντλητικές δίατες…τι κινδύνους κρύβουν;

Είναι ωραίο να μπορείς να χάνεις κιλά σε λίγες μέρες. Όμως πρέπει να γνωρίζεις πως να χρησιμοποιείς αυτές τις δίαιτες express. Πόσες φορές δεν έχεις ακούσει για ένα πρόγραμμα που είναι στη μόδα; Χημική, δίατα Atkins κτλ. Κάθε χρόνο εμφανίζονται δεκάδες δίαιτες τέτοιου τύπου.

O Κλινικός Διατροφολόγος-Διαιτολόγος Ιωάννης Σουπιός θα σου εξηγήσει πως λειτουργούν οι “δίαιτες αποτοξίνωσης” και που πρέπει να βάζεις όρια. Είναι ωραίο ένα λεπτό σώμα, αλλά πρέπει πάνω από όλα να προστατέψεις την υγεία σου.

Τι είναι οι δίαιτες αποτοξίνωσης;

Προκειμένου να τους δώσουν “επιστημονικό” υπόβαθρο, κάποιοι αποκαλούν τις εξαντλητικές δίαιτες, αποτοξινωτικές. “Πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο «Αποτοξίνωση» διότι από μόνος του είναι ελκυστικός. Εκφράζει και χαρακτηρίζει ένα τρόπο διατροφής που αν εφαρμοστεί σχολαστικά θα οδηγήσει σε καθαρισμό του οργανισμού, σε ενίσχυση του μεταβολισμού, σε καλυτέρευση της φυσικής κατάστασης και σε απώλεια κιλών.

Η «λογική» τους βασίζεται στην θεωρία ότι το σώμα μας βρίσκεται εκτεθειμένο σε μια σειρά τοξινών οι οποίες μπαίνουν μέσα στο σώμα μας και δεν απομακρύνονται από αυτό. Είτε λόγω stress, είτε γιατί οι λειτουργίες του σώματός μας είναι διαταραγμένες και απορρυθμισμένες.”

Μύθος ή πραγματικότητα;

Μπορούν να κάνουν αυτές οι δίαιτες όσα υπόσχονται; Η αλήθεια είναι πως θα χάσεις γρήγορα κιλά. Όμως θα χάσεις κυρίως υγρά κι όχι λίπος, που είναι και το επιθυμητό. Γι’ αυτό μην θαμπώνεσαι από τα γρήγορα αποτελέσματά τους. Ο Ιωάννης Σουπιός επιμένει: “Αν κάποιο νεαρό άτομο παρασυρθεί από τα ευκαιριακά και παροδικά αποτελέσματα τους είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει σε ανορεκτική συμπεριφορά

Επιπλέον δεν είναι καλό να στερείς από τον οργανισμό σου ομάδες τροφών που τις έχει ανάγκη. “Η διατροφή με ποικιλία τροφών, εξασφαλίζει ότι ο οργανισμός θα πάρει αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες”.

Συμπέρασμα

“Το σώμα μας από μόνο του διαθέτει τους μηχανισμούς να αυτοκαθαρίζεται. Το συκώτι και τα νεφρά θα κάνουν όλη την δουλειά που πρέπει να κάνουν αρκεί όμως και εμείς με τις σωστές καθημερινές διατροφικές επιλογές να εξασφαλίζουμε την σωστή λειτουργία του σώματος”. Για αυτό ο κ. Σουπιός προτείνει:

– Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Πρέπει να είναι καθημερινή μας πρακτική και όχι να τα θυμόμαστε όταν νιώθουμε εξαντλημένοι ή κουρασμένοι.

– Ψάρι, πουλερικά και όσπρια. Θα πρέπει να βρίσκονται πιο συχνά στο τραπέζι μας.

– Τα λίπη, η ζάχαρη αλλά και τα έτοιμα φαγητά θα πρέπει να μειωθούν δραστικά
και η χρήση τους να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατόν.

– Και φυσικά να υπάρχει καθημερινά άφθονη κατανάλωση νερού.

Του Λευτέρη Σαββίδη, σε συνεργασία με τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Ιωάννη Σουπιό

Read More

And More