Πόσο χρονών είσαι; 20, 30, 40; Βρες τη δίαιτα που σου ταιριάζει ανάλογα με την ηλικία σου

Πήρες τη δίαιτα μια γνωστής σου και αποφάσισες να ξεκινήσεις διατροφή. Ενώ όμως εκείνη βλέπει αποτελέσματα, εσύ δεν μπορείς να πεις πως έχεις την ίδια “τύχη”. Τι μπορεί να φταίει; Μήπως το γεγονός πως κάθε ηλικία έχει τις δικές της ανάγκες;

Οι συνεργάτες διαιτολόγοι του TLIFE ετοίμασαν ένα πρόγραμμα διατροφής για κάθε δεκαετία μιας γυναίκας. Από τα 20 μέχρι τα 40+ ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και δες το σώμα σου να αντιστέκεται στο χρόνο, να παραμένει αδύνατο και σφριγηλό.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ των 20
Είναι η πιο έντονη δεκαετία της ζωής μια γυναίκας. Διήμερες εξορμήσεις, ξενύχτια και αστείρευτη ενέργεια. Φλερτ, έρωτες, απογοητεύσεις. Σπουδές, νέα καριέρα. Κουράστηκες και μόνο που τα διάβασες; Αυτό είναι και το σημείο κλειδί για τη διατροφή σου.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: “Βασικός στόχος και σκοπός της περιόδου αυτής είναι η διατήρηση των επιπέδων ενέργειας σε υψηλά επίπεδα. Η σωστή διατροφή είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό” εξηγεί η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ελίνα Ασημακοπούλου.

Κάνε κλικ εδώ για να δεις το πρόγραμμα διατροφής που θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις τη γραμμή σου.

Η Ελίνα Ασημακοπούλου σου δίνει επιπλέον συμβουλές για να τονώσεις τον οργανισμό σου και να χάσεις παράλληλα κιλά:

1.Ποικιλία στη διατροφή. Η κατανάλωση πολλών διαφορετικών τροφών επιτρέπει την πρόσληψη ευρύτερης ποικιλίας θρεπτικών συστατικών προλαμβάνοντας, έτσι, βασικές ελλείψεις που μπορεί να εμφανιστούν από περιορισμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών
2.Επιλογές γρήγορου και ‘υγιεινού’ φαγητού. Έρευνες δείχνουν πως μεγάλο ποσοστό γυναικών ηλικίας 20-25 καταφεύγει στη λύση των ταχυφαγείων λόγω έλλειψης χρόνου ή μη εξοικείωσης με τη μαγειρική. Το ιδανικό είναι η παρασκευή γευμάτων γρήγορων και απλών που δεν χρειάζονται πολύ χρόνο ή προσπάθεια. Στην εσχάτη λύση του φαγητού απ’ έξω είναι προτιμότερο να γίνουν επιλογές φαγητών που δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό, όπως ψητά, σαλάτες, μαγειρευτά.
3.Καλή υδάτωση. Το ανθρώπινο σώμα αδυνατεί να αποθηκεύσει νερό και έτσι η ελλιπής πρόσληψη υγρών μπορεί άμεσα να προκαλέσει ξηροστομία, ξηροφθαλμία, πονοκεφάλους ή ακόμα και έλλειψη συγκέντρωσης. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, ο οργανισμός μας να ενυδατώνεται επαρκώς.
4. Συστηματική άσκηση. Άσκηση 30-40 λεπτών 3-4 φορές την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας και να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τη διάθεση.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ των 30
Είσαι πιο κατασταλαγμένη στην καθημερινότητά σου. Ξέρεις τι θέλεις από τη διασκέδαση και δεν θα ακολουθήσεις την παρέα σε κάθε εξόρμηση, όπως έκανες παλιά. Γνωρίζεις καλύτερα τη διατροφή που σου ταιριάζει. Όμως, έχεις παρατηρήσει πως με πολύ λιγότερο φαγητό παίρνεις πιο εύκολα βάρος.

“Οι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν στο γυναικείο οργανισμό και συμπίπτουν με την σταδιακή μείωση οιστρογόνων έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και τη μειωμένη ελαστικότητα της επιδερμίδας” επισημαίνει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
: Σημείο κλειδί στα 30 είναι να βρεις εκείνα τα τρόφιμα που θα σου δώσουν τις απαραίτητες βιταμίνες ώστε να διατηρήσει το δέρμα σου την ελαστικότητά του. Και παράλληλα φυσικά να αποφύγεις τους πειρασμούς που θα σου προσθέσουν κιλά. Μην ξεχνάς, κάτι τέτοιο συμβαίνει πολύ πιο εύκολα τώρα που μπήκες στη νέα δεκαετία.

Κάνε κλικ εδώ για να δεις το μενού που θα σε βοηθήσει να επανέλθεις στο φυσιολογικό σου βάρος και να παραμείνει το δέρμα σου πιο λαμπερό από ποτέ.

Ακολούθησε αυτό το μενού σε συνδυασμό με τις παρακάτω συμβουλές της Γεωργίας Καπώλη για επίπεδη κοιλιά και αύξηση του μεταβολισμού:

1. Μικρά & συχνά γεύματα
: Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών, έχουμε σταθεροποίηση των επιπέδων ινσουλίνης και γλυκόζης του αίματος, έλεγχο του αισθήματος πείνας και κορεσμού και τέλος συνεχή ενεργοποίηση του μεταβολισμού και μειωμένη αποθήκευση λίπους.
2. Αποφύγετε να τρώτε αργά το βράδυ: Ο οργανισμός μας το βράδυ μειώνει τις καύσεις του, έτσι τρώγοντας μία φορά το βράδυ δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά με αποτέλεσμα να μην μεταβολίζει την τροφή και να την αποθηκεύει ως λίπος.
3. Υψηλή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνες (κρέας, κοτόπουλο, αυγό), τα οποία ενισχύουν τη μυϊκή μάζα, η οποία με τα σειρά της τονώνει το μεταβολισμό.
4. Καταναλώνετε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά: Τα ημίπαχα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι) περιέχουν θρεπτικά συστατικά που «συνεργάζονται» με το ασβέστιο στο μηχανισμό της λιπόλυσης. Έτσι ο οργανισμός σου θα καίει το λίπος εύκολα.
5. Άφθονα φρούτα & λαχανικά (τουλάχιστον 5-7 μερίδες): το πλούσιο περιεχόμενό τους σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες ενισχύουν το μεταβολισμό και μειώνουν την αποθήκευση λίπους.
6. Καταναλώνετε καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι: αυξάνει τις καύσεις του μεταβολισμού και μειώνει το σωματικό λίπος. Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού (2-3 ποτήρια) αυξάνει τις καύσεις κατά 3-4%.
7. Ενισχύστε τη γεύση του φαγητού σας με καρυκεύματα και μπαχαρικά, τα οποία αυξάνουν το μεταβολισμό: αυτό οφείλεται στο ότι 20 λεπτά μετά την κατανάλωση των μπαχαρικών αυξάνεται η παραγωγή θερμότητας του σώματος, γεγονός που αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού.
8.Συστηματική αερόβια άσκηση (30 λεπτά κάθε μέρα, περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο): τονώνει τη μυϊκή μάζα και το μεταβολισμό, ενώ ταυτόχρονα συντηρεί τα επίπεδα ασβεστίου σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ των 40+
Όλες εκείνες οι αλλαγές στο σώμα που έβλεπες στα 30 σου να ξεκινούν, τώρα είναι πιο έντονες από ποτέ. Η ελαστικότητα του δέρματος μειώνεται, εμφανίζονται οι πρώτες ρυτίδες και ο μεταβολισμός έχει ρίξει τους ρυθμούς του.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
: “Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής για τη μείωση των παραπάνω συμπτωμάτων και τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα” εξηγεί η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου.

Κάνε κλικ εδώ για να κατεβάσεις το πρόγραμμα διατροφής που θα σε βοηθήσει στον σκοπό σου.

Παράλληλα με το μενού, ακολούθησε τις συμβουλές της Αθηνάς Ρούντου προκειμένου να προλάβεις τας σημάδια του χρόνου και τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης:

1.Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, το φολικό οξύ και η βιταμίνη D, περιορίζουν την κατάθλιψη. Πηγές αυτών αποτελούν οι λιναρόσποροι, αναποφλοίωτοι σπόροι, πράσινα λαχανικά, χυμός πορτοκάλι, λιπαρά ψάρια και εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και η μαλακή μαργαρίνη.
2.Η βιταμίνη Ε αποτρέπει την εμφάνιση οιδήματος στο στήθος. Πηγές αποτελούν τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, τα φυτικά έλαια, η μαλακή μαργαρίνη και οι λιναρόσποροι.
3.Το σίδηρο είναι απαραίτητο στην εμμηνόπαυση και βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στα όσπρια, στο σπανάκι και στα δημητριακά.
4.Το ασβέστιο μειώνει τις εξάψεις και βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στους ξηρούς καρπούς, στα πράσινη φυλλώδη λαχανικά και σε λιπαρά ψάρια.

Τέλος 20 λεπτά άσκηση ημερησίως είναι πολύ σημαντική σε αυτή τη περίπτωση.

Read More

And More