8 καθημερινές συνήθειες που τελικά σε παχαίνουν και πρέπει να σταματήσεις

Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, εκείνο το κιλό που θες να αποχωριστείς μένει. Προσέχεις λίγο πιο πολύ τη διατροφή σου, ξεκινάς δίαιτα, σταματάς, αρχίζεις ξανά και τα περιττά κιλά, όχι μόνο δεν φεύγουν, αλλά ενδεχομένως αυξάνονται κιόλας. Πρόβλημα. Το καταλαβαίνεις. Κάτι πρέπει να αλλάξεις. Πρώτα, όμως, πρέπει να βρεις τι… τσαλαπατά την προσπάθεια σου να αδυνατίσεις. Τι φταίει; Έχεις σκεφτεί ότι το πρόβλημα μπορεί να κρύβεται στην καθημερινότητα σου; Σε εκείνες τις συνήθειες που νομίζεις ότι δεν θα χαλάσουν την γραμμή σου, αλλά τελικά το καταφέρνουν και με το παραπάνω; Ποιες είναι; Διάβασε παρακάτω και μετά πες μου αν σε κάποια από αυτές -ελπίζω να είναι μία- βλέπεις τον εαυτό σου!

Ψαλίδι στο πρωινό
Και βρώμη, και δημητριακά και φρούτα και καφές. Έ, όχι, αυτό πάει πολύ! Stop, προτού περάσεις από την σκέψη στην πράξη, φέρε στο φως από το πίσω μέρος του μυαλού σου την πληροφορία ότι η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται. Από τη μία, χρειάζεσαι ενέργεια για να κάνεις τις υποχρεώσεις σου γρήγορα και αποτελεσματικά και από την άλλη είναι πρωί κάτι που σημαίνει ότι μπροστά σου ο μεταβολισμός έχει πολλές ώρες για να εξαφανίσει ακόμα και την τελευταία θερμίδα. 

Δεν έχεις μέτρο στο… light
Ναι, όλοι μας πιστεύουμε πως όταν κάτι λέει “light” στην ετικέτα του, μπορούμε να το απολαύσουμε χωρίς τύψεις και… όρια, όμως, η πικρή πραγματικότητα έρχεται να μας διαψεύσει και εδώ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα light προϊόντα αντικαθιστούν τα πλήρη σε λιπαρά, αλλά για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε η ποσότητα θα πρέπει να είναι η ίδια. Μην παγιδεύεσαι λοιπόν! Η ένδειξη light δεν σου δίνει την ελευθερία να παρεκτραπείς, απλά σε βοηθάει να μην γεμίσεις με λιπαρά την κοιλίτσα σου και τελικά να μην αδυνατίσεις.

Σαν πολύ δε βιάζεσαι;
Μπορεί να είμαστε σε καραντίνα περίπου 4 μήνες, όμως, εσύ εξακολουθείς να τρως το φαγητό σε ταχύτητα φωτός. Δηλαδή, κάνεις κάτι που και σου προκαλεί αυτό το ενοχλητικό φούσκωμα και σε παχαίνει. Δεν χρειάζεται να βιάζεσαι. Σιγά – σιγά. Έτσι, ο εγκέφαλος σου χορταίνει με μικρότερη ποσότητα φαγητού και εσύ το απολαμβάνεις περισσότερο.

Πόσα smoothies την ημέρα;
Ναι, είναι γεμάτα από βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία. Μπορεί, όμως, και από ζάχαρη. Ειδικά, αν προσθέτεις ένα μικρό κουταλάκι τη φορά – γιατί τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων δεν σου φτάνουν – και τα απολαμβάνεις δύο με τρεις φορές την ημέρα, τότε το μέτρο χάνεται και μαζί του συμπαρασύρει και την προσπάθεια σου να ρίξεις τον αριθμό στη ζυγαριά.

Μήπως το πιάτο σου είναι πολύ μεγάλο;
Και για να μην φαίνεται άδειο το γεμίζεις όλο με φαγητό. Για να μη -φυσικά- καταλήξει ένα μέρος του στον κάδο απορριμμάτων, αποφασίζεις να το καταναλώσεις εξ’ ολοκλήρου. Τι θα έλεγες, λοιπόν, να αφήσεις – έστω το διάστημα που κάνεις δίαιτα – τα μεγάλα πιάτα στο ντουλάπι και τα μικρά να γίνουν οι πρωταγωνιστές στο τραπέζι σου. Θα φας λιγότερο και θα χορτάσεις. Αποδεδειγμένο.

Δεν κοιμάσαι όσο πρέπει
Πολλές φορές δεν σε πιάνει ο ύπνος -από υπερένταση, από άγχος ή ακόμα και από συνήθεια. Το χειρότερο δε, είναι που μένεις άγρυπνη επειδή θέλεις να δεις σειρές και ταινίες. Hello, καραντίνα! Πρέπει να ξέρεις πως η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τις ορμόνες της όρεξης. Την λεπτίνη και την γκρελίνη δηλαδή. Και ως αποτέλεσμα νιώθεις ότι πεινάς. Την συνέχεια την γνωρίζεις. Γιατί, όταν σε κατακλύζει το αίσθημα της μεταμεσονύκτιας λιγούρας, οι θερμίδες και τα κιλά πάνε περίπατο.

Οθόνη και αλκοόλ
Τώρα που το σαλόνι έγινε η έξοδος μας και η τηλεόραση ο κινηματογράφος, πίνεις ένα ή δύο ποτηράκια για να διώξεις το άγχος, να εξατμίσεις την κακή ψυχολογία και να χαλαρώσεις. Αρχικά, προτίμησε το κρασί, γιατί προσφέρει αρκετά αντιοξειδωτικά στον οργανισμό. Επίσης, καλό είναι να περιοριστείς σε 3-4 ποτά την εβδομάδα, δείχνοντας την απαραίτητη προσοχή και πειθαρχία στον στόχο σου.

Παραλείπεις το νερό
Αν και το μεγαλύτερο μέρος του εικοσιτετράωρου είσαι στο σπίτι, ξεχνάς να ενυδατώσεις εσωτερικά τον οργανισμό σου. Λάθος. Το νερό είναι ίσως ο μεγαλύτερος σύμμαχος του μεταβολισμού και άρα του αδυνατίσματος. Έχε ένα μπουκαλάκι μαζί σου, σαν προέκταση του χεριού σου, ώστε κάθε φορά που γυρνάς από δωμάτιο σε δωμάτιο να πίνεις την απαραίτητη ποσότητα. 

 

 

Read More

And More