Goji Berry: Ένα δώρο της φύσης από την Ασία;

Θα έχεις σίγουρα ακούσει για τα θαυματουργά οφέλη του Goji Berry, αυτού του εξωτικού καρπού με καταγωγή από την μακρινή Ασία. Μάλιστα, είναι και πολλοί εκείνοι οι celebrity που έχουν μιλήσει γι’ αυτά και τα οφέλη του, με πρώτη και καλύτερη το super model από την Αυστραλία, Miranda Kerr, η οποία στο παρελθόν είχε δηλώσει πως τα καταναλώνει σχεδόν καθημερινά, με τα smoothies της. Είναι όμως, πραγματικά τόσο θαυματουργοί αυτοί οι καρποί, για την υγεία σου; Η Δήμητρα Ξενάκη, Χημικός, (M.Sc. , PHD Δομικής Χημείας Τροφίμων), σου έχει όλες τις απαντήσεις στο παρακάτω άρθρο.

Ο καρπός Goji Berry ή με άλλη του ονομασία wolfberry, προέρχεται από δύο συγγενικά φυτά, το Lycium chinense και το Lycium barbarum. Ανήκει στην οικογένεια των Solanaceae.

O μικρός αυτός καρπός με το πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα κατάγεται από την Κίνα. Στην Ασία καταναλώνεται από πολύ παλιά, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια.

Παραδοσιακά στην Κίνα υπήρχε η αντίληψη ότι ωφελεί στην μακροζωία. Ένας κινέζικος μύθος έλεγε, ότι υπήρχε κάποτε ένας βοτανολόγος ο οποίος κατανάλωνε Goji berry σε συνδυασμό με διάφορα βότανα και έζησε 252 χρόνια .

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική , to goji berry  «μπορεί να θρέψει τα νεφρά και το συκώτι», να «φροντίζει τους πνεύμονες» και να «συμπληρώνει το Yin».

Το Goji berry περιέχει: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, καροτένια, θειαμίνη,  ριβοφλαβίνη, νικοτινικό οξύ, φλαβονοειδή, βιταμίνη C και πολλά άλλα χρήσιμα συστατικά. Η αντιοξειδωτική ικανότητα του Goji berry θεωρείται πολύ υψηλή

Στις κυριότερες αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχει, περιλαμβάνονται φαινόλες, πολυσακχαρίτες, βιταμίνη C, β- καροτένιο, ζεαξανθίνη, λυκοπένιο και σελήνιο.

Τα Goji Berries πιθανώς να έχουν πολλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν έχουν αποδειχθεί οι δράσεις του καρπού αυτού, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες.

Οι ευεργετικές δράσεις που αποδίδονται στο goji berry, βασίζονται στην παραδοσιακή ιατρική της Κίνας, καθώς είναι μέρος της κινέζικης διατροφής εδώ και 200 χρόνια. Μερικές από αυτές τις δράσεις στις οποίες πιθανολογείται ότι συμβάλει, βάσει της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής είναι:

  • Προστασία του ήπατος, των νεφρών και των οργάνων της όρασης.
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Βοήθεια στην αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας.
  • Βοήθεια σε αναπνευστικές διαταραχές.
  • Επιβράδυνση των νευρολογικών διαταραχών που επέρχονται με την γήρανση.
  • Καταπολέμηση της κόπωσης και της αδυναμίας.

Οι καρποί του Goji berry, καταναλώνονται φρέσκοι κυρίως στους τόπους παραγωγής. Η αποξηραμένη μορφή τους, είναι αυτή που επικρατεί στις άλλες χώρες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με άλλους τρόπους όπως η προσθήκη σε διάφορα είδη τσαγιού, η χρήση στην δημιουργία κάποιων κρασιών, ψωμιού, σούπας, χυλών και χυμών.

Τα Goji berry γίνονται όλο και πιο γνωστά στον κόσμο και διεξάγονται νέες έρευνες, για να ανακαλύψουμε ακόμα περισσότερα γι’ αυτόν καρπό και πως μπορούμε πιθανώς να ωφεληθούμε από αυτόν.

Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό καθώς δεν συνιστάται η κατανάλωση του:

  • Κύηση και γαλουχία: Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να αποδείξουν την ασφάλεια των goji κατά την κύηση και τη γαλουχία.
  • Αλλεργία ή δυσανεξία: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από αλλεργία ή δυσανεξία σε goji.
  • Φάρμακα: Πιθανώς έχει αλληλεπίδραση, με κάποια φάρμακα . Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας.

Read More

And More