Μήπως σε παχαίνουν οι φίλες σου; Χρησιμοποίησέ τες για να αδυνατίσεις…

Πόσες φορές δεν σε έχει παρασύρει η κολλητή σου σε ένα διατροφικό έγκλημα; Και πόσες φορές δεν την έχεις παρασύρει εσύ… Πόσες φορές κατρακυλήσατε σε διατροφικές ακολασίες που μετά μετανιώσατε;
Όταν οι φίλοι παραγγέλνουν σουβλάκια νυχτιάτικα, εσύ τι κάνεις; Ποιος άραγε έχει τον αυτοέλεγχο να συγκρατήσει τον εαυτό του όταν ο πιο κοντινός του άνθρωπος δίπλα απολαμβάνει έναν σοκολατένιο πειρασμό;

Συμπέρασμα: Οι φίλοι και οι κολλητοί μπορούν να επηρεάσουν την περιφέρεια των γλουτών σου.

Η ψυχολόγος υγείας Τατιάνα Ξένου εξηγεί πως ο κοινωνικός σου περίγυρος μπορεί να αποβεί “μοιραίος” για τη σιλουέτα σου. “Τα τελευταία χρόνια έχουν ερευνηθεί οι διατροφικές επιλογές του ατόμου και η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας σε σχέση με το κοινωνικό του δίκτυο. Τα άτομα λοιπόν, που έχουν υπέρβαρους ή παχύσαρκους στενούς φίλους ή συγγενείς, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα” αναφέρει η κα. Ξένου.

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που διήρκησε 32 ολόκληρα χρόνια όλοι μας τείνουμε να έχουμε τις ίδιες συνήθειες με τους ανθρώπους γύρω μας. Από τον τρόπο διασκέδασης, μέχρι τα ενδιαφέροντα (θέατρο, σινεμά), αλλά και τις διατροφικές μας συνήθειες.

Το ένα χέρι νίβει το άλλο…

Φυσικά και δεν εννοούμε ότι πρέπει να αλλάξεις παρέες. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να εκμεταλλευτείς την πληροφορία προς όφελός σου. Ή μάλλον προς όφελός ΣΑΣ. Το concept είναι το εξής: Το ένα χέρι νίβει το άλλο…. ή κράτα με να σε κρατώ…

Ξεκινάς δίαιτα ή σωστή διατροφή και στο παιχνίδι βάζεις και την κολλητή σου. Κάνετε συμφωνία. Η μία θα έχει τη συμπαράσταση της άλλης. Θα αντιστρέψετε τους όρους. Κι αντί να παρασύρει η μία την άλλη στην ακολασία, θα παρασύρει η μία την άλλη στο σωστό δρόμο. Θα συγκρατεί η μία την άλλη…
Την ίδια συμφωνία θα κάνετε και με το γυμναστήριο. Όταν βαριέσαι θα σε ξεσηκώνει η κολλητή. Και το αντίστροφο. Θα είστε συνεργάτες στην ευεξία.

“Τα άτομα επηρεάζονται από παρόμοιες στάσεις, συμπεριφορές και από τον βαθμό αποδοχής μιας συγκεκριμένης εικόνας σώματος (βάρος και σωματότυπος) σε σχέση με το άμεσο κοινωνικό τους δίκτυο. Έτσι, λοιπόν η επιλογή σωστών διατροφικών συνηθειών από το άμεσο κοινωνικό δίκτυο του ατόμου μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για το άτομο και να συμβάλλει σημαντικά στην υιοθέτηση ενός πιο υγειινού τρόπου ζωής” εξηγεί η ψυχολόγος υγείας Τατιάνα Ξένου.

Κοινή προσπάθεια…
Βάλε λοιπόν πρόγραμμα και παρακίνησε σε αυτό τις φίλες, τον αγαπημένο και την οικογένειά σου. Με μερικές απλές συμβουλές θα δεις γρήγορα τις συνήθειές σου να αλλάζουν:

– Πήγαινε super market παρέα με τις κολλητές σου. Μαζί θα διαλέξετε πιο έξυπνα τα τρόφιμα που θα βάλετε στην κουζίνα και η μια θα περιορίσει την άλλη στις... ατασθαλείες! Πάρε μαζί σου και την Shopping List του TLIFE για… σίγουρα αποτελέσματα.

Γράψε τον αγαπημένο σου ή την κολλητή σου στο γυμναστήριο. Τις ημέρες που θα ψάχνεις απεγνωσμένα δικαιολογία να μην γυμναστείς, εκείνη θα σε ξεσηκώνει από τον καναπέ.

– Ξεκίνησε δίαιτα μαζί με τους δικούς σου. Εκτός από τον ψυχολογικό παράγοντα, θα σου είναι πιο εύκολο να ετοιμάσεις ένα γεύμα για όλους, αντί να μαγειρεύεις άλλο μενού για εσένα και άλλο για τους υπόλοιπους.

-Κάνε το πείραμα: Πρότεινε στις συναδέλφους σου στη δουλειά να ξεκινήσετε μαζί τη χειμερινή έκδοση της δίατας ORAC. Θα εκπλαγείς από τις… “δηλώσεις συμμετοχής”

-Αν πάλι είσαι ζευγάρι ίσως πρέπει να ακολουθήσεις την δίαιτα για δύο! Κάνε κλικ εδώ για να δεις τι περιλαμβάνει η δίαιτα των ζευγαριών. Σε κάθε περίπτωση μπες στη σελίδα με τις δίαιτες και διάλεξε εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στα μέτρα σου.

– Βγείτε για φαγητό μαζί. Δεν είναι ανάγκη να κόψεις μαχαίρι τις εξόδους για φαγητό. Μπορείς πολύ απλά να κάνεις τις σωστές επιλογές στην παραγγελία. Πάρε πρωτοβουλία και οι φίλοι σου θα σε ευγνωμονούν. Κάνε κλικ εδώ για να δεις πως θα παραγγείλεις έξυπνα.

– Μαγείρεψε μόνη σου όταν καλείς τους φίλους για DVD και πίτσα. Κάνε κλικ εδώ και δες στη σελίδα των συνταγών εύκολες, γρήγορες και ελαφριές συνταγές για όλη την παρέα.

Του Λευτέρη Σαββίδη
Με την πολύτιμη συνεργασία της Ψυχολόγου Υγείας Τατιάνας Ξένου

Read More

And More