Της εποχής: Φρούτα και λαχανικά που δεν πρέπει να λείπουν τώρα από το μενού σου

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ένας έξυπνος -και γευστικός- τρόπος να αδυνατίσεις, να ενισχύσεις την άμυνα του οργανισμού σου, να του προσφέρεις βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία. Το ξέρεις. Γνωρίζεις, όμως, ποια θα βρεις τώρα στους πάγκους του σούπερ – μάρκετ ή του μανάβικου της γειτονιάς σου; Ποια είναι στην εποχή σου -άρα τώρα θα τα βρεις φθηνότερα και είναι πιο υγιεινό να τα τρως; Η, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Νάντια Αναγνώστη, σου έχει ετοιμάσει την πιο υγιεινή και άκρως φθινοπωρινή Shopping List. Ο λόγος στην ίδια… 

Κάθε εποχή έχει τα διατροφικά καλά της. Για να πάρετε το καλύτερο από αυτά που προσφέρει το Φθινόπωρο, επιλέξτε τις κορυφαίες επιλογές φθινοπωρινών τροφίμων που είναι ταυτόχρονα νόστιμα και υγιεινά και παρακολουθήστε την εποχικότητα των τροφίμων.

Μήλα

Αυτά τα γλυκά, τραγανά φθινοπωρινά αγαπημένα φρούτα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών και στην καθυστέρηση της γήρανσης. Μεταξύ των πιο δημοφιλών ποικιλιών μήλων (και υπάρχουν περισσότεροι από 7.500 διαφορετικοί τύποι!), τα μήλα Fuji έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φαινολικών και φλαβονοειδών, ενώ τα μήλα Cortland και Empire έχουν το χαμηλότερο. Το κυδώνι, αποτελεί στενό συγγενή του μήλου, είναι επίσης μια καλή φθινοπωρινή επιλογή που μπορεί να προστεθεί σε μαρμελάδες, ζελέδες και επιδόρπια, αν και το ωμό κυδώνι δεν είναι κατάλληλο προς κατανάλωση.

Λαχανάκια Βρυξελλών και Λάχανο

Πλούσια σε βιταμίνες Α και C, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, διαθέτουν υψηλές συγκεντρώσεις γλυκοσινολικών που καταπολεμούν τον καρκίνο (αυτά δίνουν επίσης τη ξεχωριστή γεύση τους). Μπορείτε να τα απολαύσετε ως βασικό συστατικό στη σαλάτα σας ή να δοκιμάσετε την συνταγή που θα βρείτε εδώ

Cranberries

Μεταξύ του μεγέθους ενός βατόμουρου και ενός σταφυλιού, τα cranberries έχουν την καλύτερη γεύση τους από τον Οκτώβριο έως το Νοέμβριο, αν και μόλις το 5% φτάνει στην κατηγορία των φρέσκων προϊόντων (τα άλλα 95% ξηραίνονται, κονσερβοποιούνται ή μετατρέπονται σε χυμό). Η έρευνα δείχνει ότι η συγκέντρωση των cranberries μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και ότι τα φρέσκα βακκίνια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των στοματικών ασθενειών και στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του καρκίνου.

Λωτοί

Μοιάζουν με ένα λαμπερό πορτοκαλί ροδάκινο που φέρει ένα φυλλώδες καπάκι, οι περισσότεροι εισάγονται από την Ασία, με λίγα αμερικανικά είδη σε Νοτιοανατολικές περιοχές. Αξίζει να γνωρίζετε: όταν δεν είναι ώριμο, ίσως έχει μια εξαιρετικά πικάντικη γεύση, για αυτό είναι σημαντικό να τους αφήσετε να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν από το φαγητό. Σε σύγκριση με τα μήλα, οι λωτοί μπορούν να θεωρηθούν μια ακόμα πιο υγιεινή επιλογή χάρη στις διαιτητικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα μέταλλα τους.

Ρόδι

Θεωρείται ιερό από πολλές αρχαίες θρησκείες, τα ρόδια έχουν οφέλη για την υγεία που έχουν αναγνωριστεί πρόσφατα. Ενώ μεγάλο μέρος της έρευνας δεν κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά των φρούτων μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επιπλοκών, όπως καρδιακών προσβολών. Προηγούμενες μελέτες επίσης δείχνουν ότι το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, αν και τα αποτελέσματα δεν είναι καταληκτικά.

Κολοκύθες

Οι κολοκύθες με πλούσια ιστορία και πολλά οφέλη για την υγεία κερδίζουν το δικό τους σημείο στη λίστα μας. Η κολοκύθα είναι μια από τις καλύτερες πηγές α- και β- καροτένιου, τα οποία μετατρέπονται σε ρετινόλη για την προώθηση της υγιούς όρασης και της κυτταρικής ανάπτυξης. Οι σπόροι κολοκύθας είναι επίσης μια καλή πηγή α-λινολενικού οξέος, ενός ω-3 λιπαρού οξέος που μπορεί να βοηθήσει εκείνους με καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη.

Γογγύλι

Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση γογγυλιών μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη και των πνευμόνων. Επιπλέον, το γογγύλι είναι πηγή ασβεστίου και ένα φλιτζάνι ακατέργαστο προσφέρει τρία γραμμάρια ινών. 

Γλυκοπατάτες

Αυτές οι πορτοκαλί ομορφιές έχουν την καλύτερη γεύση κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, την εποχή αιχμής τους. Είναι πλούσιες σε β-καροτένιο, οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν τις ανεπάρκειες σε βιταμίνη Α, να προωθήσουν την υγιή της όρασης και να παράγουν ρετινόλη. Οι γλυκοπατάτες είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C και όταν τρώγονται με το δέρμα τους, μια μεσαία πατάτα μπορεί να δώσει σχεδόν 4 γραμμάρια φυτικών ινών.

Read More

And More