Η μουσική βοηθά να κάψεις περισσότερες θερμίδες. Playlist ανάλογα με τους παλμούς σου

ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΑΝΑΔΥΟΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ. ΤΟ TLIFE HEALTH & FITNESS ΒΑΖΕΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ…

Jogging; Περπάτημα; Xωρίς το ipod σου δεν γίνεται τίποτα…

Με μερικές απλές αλλά έξυπνες κινήσεις η μουσική θα αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα για το σώμα σου. Θα εναρμονιστεί με τους χτύπους της καρδιάς σου και έτσι και περισσότερο θα αντέξεις -δεν θα τα παρατήσεις στη μέση της διαδρομής- και θα απολαύσεις τη γυμναστική σου.

Σε τι βοηθάει η μουσική;
Η μουσική θα γίνει ο καλύτερος σύμμαχος στο αποδοτικό τρέξιμο και περπάτημα. Η Playlist μπορεί να είναι συγκεκριμένης διάρκειας και έτσι δεν θα χρειαστεί να κοιτάζεις συνεχώς το ρολόι, ξεφυσώντας κάθε φορά που βλέπεις πόση ώρα έχεις ακόμη μπροστά σου. Αφού απολαύσεις όλα τα κομμάτια θα ξέρεις ότι τελείωσε και η γυμναστική σου.

Σύμφωνα με τον Dr. Καραγεώργη Λέκτωρα του Πανεπιστημίου Brunel του Λονδίνου και ειδικού πάνω στη σχέση της μουσικής με τον αθλητισμό η μουσική θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα στα παρακάτω:

– Να μην αποσπάται η προσοχή σου! Όταν ξεκινάς τρέξιμο χωρίς μουσική τότε πολύ εύκολα το μυαλό σου θα ταξιδέψει σε προβλήματα, δουλειές και σκοτούρες και έτσι θα χάσεις το ρυθμό σου. Για να μην αναφερθώ στις ενοχλητικές φωνές από τα παιδάκια ή τους γνωστούς ρακετόβιους της παραλίας.

Αν συγκεντρώσεις αποτελεσματικά την προσοχή σου μέσω της μουσικής, θα έχεις καλύτερη απόδοση και πολύ πιο ανεβασμένη διάθεση. Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιούν πολλοί αθλητές όπως μαραθωνοδρόμοι και τριαθλητές για να μην χάσουν το ρυθμό τους και να αντέξουν μέχρι τέλους.

Η μουσική ρυθμίζει τα επίπεδα διέγερσής σου. Αυτό σημαίνει πως θα ανεβάσει τον ρυθμό σου αν βαριέσαι ή και θα σε καλμάρει αν είσαι αγχωμένη από προσωπικά θέματα και θα σε φέρει στα επιθυμητά όρια για να κάνεις αναζωογονητική γυμναστική. Μια καλή ιδέα θα ήταν μάλιστα να χρησιμοποιήσεις κομμάτια που είναι ανεβαστικά τόσο στο ρυθμό όσο και στο στίχο για να μπεις στο κατάλληλο mood.

Σε βοηθά να βρεις το ρυθμό σου! Η μουσική έχει ένα αξεπέραστο προσόν. Μπορεί να ταυτιστεί απόλυτα με το σώμα σου και συγκεκριμένα με τους ρυθμούς της καρδιάς σου. Αν καταφέρεις να συγχρονίσεις του παλμούς της καρδιάς σου με το ρυθμό της μουσικής, τότε θα εντυπωσιαστείς με το πόσα μπορείς να καταφέρεις.

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Για να διαλέξεις την κατάλληλη μουσική θα πρέπει πρώτα να “εξερευνήσεις” τον εαυτό σου. Να βρεις δηλαδή τους παλμούς σου, την ώρα που τρέχεις. Είναι απλό! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μετρήσεις τα βήματα που κάνεις.

Ένας πρακτικός τρόπος είναι να χρονομετρήσεις τον εαυτό σου όσο περπατάς ή τρέχεις. Σε τρία βήματα θα έχεις βρει τους παλμούς της καρδιάς σου.
1. Κάνε τρέξιμο/jogging ή περπάτημα για 15 λεπτά σε ένα ρυθμό που να μην σε πιέζει πολύ
2. Μέτρησε πόσα βήματα κάνεις το πρώτο λεπτό. Συνέχισε και μέτρησε πόσα βήματα κάνεις το 5ο, το 10ο και το 15ο λεπτό αντίστοιχα.
3. Πάρε όλα τα αποτελέσματα και βγάλε έναν μέσο όρο. Δηλαδή πρόσθεσε τα βήματα που έκανες στο 1ο, το 5ο, το 10ο και το 15ο λεπτό και διαίρεσέ τα με το 4. Αυτός είναι ο παλμός σου ανά λεπτό (ΠαΛ).

Αν πάλι μπερδεύτηκες με την μαθηματική πράξη, απλά μέτρησε τα βήματα που κάνεις σε ένα λεπτό και κράτησε στο μυαλό σου τα στοιχεία του παρακάτω πίνακα:

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ
Αν κάνεις 80 με 100 βήματα το λεπτό = Χαλαρό περπάτημα
Αν κάνεις 120 βήματα το λεπτό = Μικρής έντασης περπάτημα
Αν κάνεις 140 βήματα το λεπτό = Μέτριας έντασης περπάτημα
Αν κάνεις 150 βήματα το λεπτό = Υψηλής έντασης περπάτημα
Αν κάνεις 180 βήματα το λεπτό = Αθλητικό βάδισμα

ΤΡΕΞΙΜΟ

Αν κάνεις 150 βήματα το λεπτό = Υψηλής έντασης τρέξιμο
Αν κάνεις 160 βήματα το λεπτό = Πολύ έντονο τρέξιμο
Αν κάνεις 190 βήματα το λεπτό = Αθλητικό τρέξιμο

ΒΡΕΣ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΟΥ
Τώρα που βρήκες τον ρυθμό σου, είναι καιρός να τον εναρμονίσεις με τα τραγούδια που χτυπούν σε αυτόν. Ναι, ναι τα τραγούδια έχουν tempo που μπορεί να “αγγίξει” την καρδιά σου και να εναρμονιστεί με τους παλμούς της. Έτσι θα έχεις πάντα έναν γυμναστή που θα ακολουθεί την καρδιά σου στο δικό της ρυθμό! Πώς θα γίνει όμως η επιλογή;

Αρχικά πρέπει να αποφασίσεις με βάση τα δικά σου ακούσματα. Η μουσική που ακούς σε εμπνέει και ταιριάζει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη στη γυμναστική σου. Αφού αποφασίσεις λοιπόν πως λατρεύεις τα Pop κομμάτια για παράδειγμα, πρέπει να διαλέξεις ανάμεσά τους εκείνα με το tempo που σου ταιριάζει.

Εμείς σου παραθέτουμε κάποιες λίστες ανάλογα με το είδος μουσικής που μπορεί να σου αρέσει

Αν πάλι θέλεις να φτιάξεις μόνη σου τη λίστα για το τρέξιμο στην παραλία, δεν έχεις παρά να κάνεις κλικ εδώ. Θα βρείς έναν πίνακα στον οποίο θα σου ζητηθεί να βάλεις του Παλμούς ανά λεπτό που επιθυμείς και το είδος μουσικής που σου αρέσει. Σε μερικά λεπτά θα έχεις μια μεγάλη λίστα από κομμάτια στο ίδιο tempo.

Του Λευτέρη Σαββίδη – για tweets @lefterix28

Read More

And More