Νερά από φρούτα και λαχανικά: Ποια είναι όντως ευεργετικά για τον οργανισμό σου και ποια όχι

Τα τελευταία χρόνια μέχρι και τα “νερά” έχουν γίνει τρέντι. Δεν εννοούμε βέβεια, τις διάφορες εταιρείες που πουλάνε το κλασσικό Η2Ο, αλλά όλα εκείνα τα νερά από διάφορα φρούτα και λαχανικά που υπόσχονται να κάνουν θαύματα για τον οργανισμό σου. Όλο και κάποιος θα σου έχει πει ότι το τάδε “νερό”, είναι ιδανικό για αποτοξίνωση ή για μετά το γυμναστήριο. Ποια από αυτά τα μοδάτα “νερά” όμως πραγματικά αξίζουν τον ντόρο που γίνεται γύρω από το όνομά τους;

Η διατροφολόγος, Deborah Tagliareni, ερεύνησε και σου λέει σε ποια από αυτά τα “νερά” πρέπει να πεις ΝΑΙ και σε ποια ΟΧΙ…

ΝΑΙ: “Νερό” καρπουζιού

Το νερό του καρπουζιού είναι πιο δημοφιλές από ποτέ, αναδεικνύοντας το καλύτερο που έχει να προσφέρει το φρούτο αυτό το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, λυκοπένιο, βιταμίνη C και φυσικά νερό. Όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία κάνουν το καρπούζι υγιεινή επιλογή, αλλά αν δεν έχετε κοντά σας μερικές φέτες από το φρούτο, το “νερό” καρπουζιού είναι η ιδανική δεύτερη επιλογή. Έχε υπόψη σου όμως ότι έχει πολλές θερμίδες, οπότε πρόσεχε τι ποσότητες πίνεις.

ΌΧΙ: “Νερό” με λεμόνι και πιπέρι καγιέν

Η διατροφολόγος λέει, πως δεν είναι κάτι παραπάνω από μια πικάντικη λεμονάδα. Το μόνο που μπορεί να σου προσφέρει είναι λίγη παραπάνω βιταμίνη C απ’ ότι θα έπαιρνες κανονικά μέσα στην ημέρα σου.

ΟΧΙ: “Νερό¨ κάκτου

Το “νερό” αυτό είναι φτιαγμένο από τον καρπό του φραγκόσυκου, όχι απευθείας από τον ίδιο τον κάκτο. Το “νερό του κάκτου” μπορεί να υπερηφανεύεται για τα αντιοξειδωτικά του, αλλά μια γρήγορη ματιά στα θρεπτικά συστατικά του δεν δείχνει τίποτα παραπάνω από υδατάνθρακες. Παρόλο που δεν βλάπτει να δοκιμάζεις καινούρια πράγματα, αυτό που θα πιεις στην ουσία είναι απλά νερό με γεύση.

ΝΑΙ: “Νερό” Καρύδας

Αυτή είναι μακράν η αγαπημένη εναλλακτική λύση στα αθλητικά ενεργειακά ποτά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο. Το νερό καρύδας βρίσκεται στο κέντρο των νεαρών, πράσινων καρύδων. Και αυτές τις μέρες θα το βρεις αρωματισμένο με τα πάντα, από μάνγκο μέχρι σοκολάτα. Το νερό της καρύδας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μυϊκών κραμπών παρέχοντας επαρκή ενυδάτωση και κάλιο, αλλά είναι σχετικά χαμηλό σε νάτριο, το οποίο είναι ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης που χάνεται μετά από μια σκληρή προπόνηση. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να συνδυάσεις το νερό καρύδας με τρόφιμα που περιέχουν κάλιο και νάτριο, όπως η μπανάνα, το φυστικοβούτυρο ή το γιαούρτι για να βοηθήσετε στην αναπλήρωση μετά από μια βαριά προπόνηση.

ΟΧΙ: Νερό με αλόη

Το τζελ της αλόης είναι γνωστό για την κατευναστική δράση του ενάντια στα εγκαύματα, αλλά είναι δύσκολο να πει κανείς εάν το νερό με αλόη βέρα είναι όντως χρήσιμο για το σώμα σου. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το νερό της αλόης περιέχει αμινοξέα, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και αντιοξειδωτικά που θα ωφελήσουν την υγεία σου, αλλά δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό. Σε σύγκριση με άλλα μοντέρνα “νερά” στερείται ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο και το κάλιο. Είναι πάντως μια αναζωογονητική εναλλακτική λύση σε αυτό που συνήθως πίνεις.

ΟΧΙ: “Νερό” σφένδαμου

Οι εταιρείες που παράγουν “νερά” από σφένδαμο συνηθίζουν να διαφημίζουν όλα τα αντιοξειδωτικά και τα ανόργανα συστατικά που περιέχει το συγκεκριμένο νερό, αλλά στην πραγματικότητα δεν περιέχει τίποτα περισσότερο από ζάχαρη και 30% έως 50% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας μαγγανίου. Το μαγγάνιο είναι ευεργετικό στην παραγωγή κολλαγόνου, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στην υγεία των οστών. Ωστόσο, περίπου η ίδια ποσότητα μαγγανίου μπορεί να βρεθεί σε μια κούπα φράουλες. Συνολικά, το νερό από σφενδάμι, το χυμό των δέντρων σφενδάμου που συνήθως μετατρέπεται και σε σιρόπι σφενδάμου, φαίνεται πως δεν είναι κάτι περισσότερο από το νερό με ζάχαρη και από λίγη γεύση σφενδάμου. Παρόλο που μπορεί να θες να αλλάξεις το τι πίνεις κάθε μέρα, υπάρχει ελάχιστη επιστημονική υποστήριξη σε όλα τα οφέλη που λέγεται ότι έχει για την υγεία.

Read More

And More