“Είμαι έγκυος και δεν θέλω να πάρω πολλά κιλά. Τι να κάνω;”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 33 χρονών, 1,76 και 86 κιλά. Είχα φτάσει με διατροφή 81 κιλά και τα ξανάβαλα μετά από πολλούς μήνες. Τώρα είμαι έγκυος και δεν θέλω να πάρω πολλά κιλά πάλι. Στην πρώτη εγκυμοσύνη πήρα 23, έφτασα 108 και τα έχασα σε 6 μήνες. Τώρα κάνω περπάτημα και όσο μπορώ προσέχω. Αλλά είμαι στους πρώτους μήνες ακόμα.
Ευαγγελία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σε γενικές γραμμές, αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και τρώτε από όλες τις ομάδες των τροφίμων θα έχετε μια ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης σας και θα είστε σίγουρες ότι και το μωρό σας θα λαμβάνει όλα τα πολύτιμα συστατικά που έχει τόσο πολύ ανάγκη και που εξαρτάται καθαρά και μόνο από εσάς.

Τι να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη;

  • Ωμά αβγά: Αποφεύγετε να καταναλώνετε ωμά αυγά διότι υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης σαλμονέλας. Αυτό σημαίνει να αποφεύγετε και τις άγνωστης προέλευσης κρέμες ή μαγιονέζες που μπορεί να περιέχουν ωμό αυγό.
  • Ημιμαγειρεμένα κρέατα: Αποφεύγετε να τρώτε ωμά ή ημιμαγειρεμένα κρέατα ή κιμά άγνωστης προέλευσης διότι υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης τοξοπλάσμωσης. Είναι μια λοίμωξη που μπορεί να προέλθει αν φάτε ωμό ή μισοψημένο κρέας ή αν έρθετε σε επαφή με ακαθαρσίες μολυσμένης γάτας και να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο έμβρυο.
  • Μεγάλα λιπαρά ψάρια (τόνος , ξιφίας, σολομόσ): Κίνδυνος μόλυνσης από υδράργυρο ο οποίος μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και να προκαλέσει προβλήματα στο έμβρυο.
  • Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά: Αποφεύγετε το τυρί τύπου cammembert, το brie, το ροκφόρ και όλα τα μαλακά τυριά, γιατί έχουν χαμηλή ή καθόλου παστερίωση, και υπάρχει κίνδυνος για λιστέρια. Τρώτε όλα τα κίτρινα τυριά και γιαούρτια και γάλατα υψηλής παστερίωσης.
  • Ωμά ψάρια: Αποφεύγετε να τρώτε ωμά ψάρια (σούσι), οστρακοειδή και μαλάκια (π.χ. μύδια). Κίνδυνος λιστερίωσης.
  • Αλκοόλ: Αποφεύγετε το αλκοόλ. Η κατανάλωση του αλκοόλ συνδέεται με τον πρόωρο τοκετό, πνευματική καθυστέρηση, γενετικές ανωμαλίες, και ελλειποβαρή νεογέννητα.
  • Συκώτι και πατέ: Αν και έχει υψηλή συγκέντρωση σιδήρου, οι έγκυες πρέπει να το αποφεύγουν διότι έχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α , η οποία προκαλεί τερατογένεση στο έμβρυο.
  • Άπλυτα λαχανικά: Είναι σημαντικό να πλένετε καλά τα λαχανικά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό καθώς υπάρχει ο κίνδυνος τοξοπλάσμωσης. Για το λόγο αυτό στα εστιατόρια να αποφεύγετε να τρώτε ωμές σαλάτες και να προτιμάτε τις βραστές.

Ο δεκάλογος της σωστή ποιοτικής διατροφής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • Η ημερήσια διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει 5 τακτικά γεύματα τα οποία πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις ομάδες τροφίμων.
  • Συστήνονται τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων και 1 μικρό πιάτο σαλάτα καθημερινά
  • Σε εβδομαδιαία βάση προτείνεται: 1 φορά ψάρι, 1 φορά κοτόπουλο, 3 κόκκινο κρέας, 1-2 φορές όσπρια και λαδερά.
  • Να μην καταναλώνεις πολύς καφέδες – τσάι (όχι παραπάνω από 1/ημέρα) & γενικότερα να αποφεύγεις ροφήματα με καφεΐνη.
  • Η καθαριότητα και η τήρηση της σωστής υγιεινής των τροφίμων είναι απαραίτητα – καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών.
  • Αποφεύγονται τα τηγανιτά, γλυκίσματα, λιπαρά, πατατάκια.
  • Το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι θα πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένα.
  • Κρίνεται απαραίτητος ο περιορισμός της πρόσληψης νατρίου (αλάτι) ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση οιδήματος και υπέρτασης.
  • Αυξημένη πρόσληψη φυλλικού οξέος (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αρακάς, δημητριακά ολικής αλέσεως, αγγούρι), καθώς είναι πολύ σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
  • Συστήνεται η κατανάλωση 1,5 – 2 λίτρα υγρών ημερησίως για επαρκή ενυδάτωση.

 

 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Γεωργία Καπώλη

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

 

And More