“Έχω κάνει άπειρες προσπάθειες να αδυνατίσω αλλά πάντα ερχόμουν αντιμέτωπη με το φαινόμενο γιο – γιο!”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Χρειάζομαι βοήθεια! Ο γιος μου είναι 22 ετών και έχω τα 30 κιλά της εγκυμοσύνης ακόμα! Έχω κάνει άπειρες προσπάθειες που κατέληγαν σε γιο – γιο! Παίρνω πάρα πολλά φάρμακα!
Φωτεινή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αν και φαίνεται πως η απώλεια του βάρους είναι ένας εφικτός στόχος, η μακροπρόθεσμη διατήρησή του αποτελεί ένα δύσκολο πρόβλημα. Το φαινόμενο γιο – γιο, γνωστό και ως “ανακύκλωση” του βάρους, αφορά την απώλεια κιλών και τη σταδιακή επανάκτησή τους. Οι επαναλαμβανόμενες αυξομειώσεις του βάρους επιδρούν αρνητικά, όχι μόνο στη ψυχική διάθεση, αλλά και στην υγεία.

Η λανθασμένη επιλογή δίαιτας είναι ο πιο σημαντικός λόγος για το φαινόμενο γιο-γιο. Όταν η δίαιτα είναι στερητική και αυστηρή, τόσο γρηγορότερα θα επανακτήσουμε το βάρος που χάσαμε και ίσως και περισσότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί, ακολουθώντας μία αυστηρή δίαιτα, τα θύματα της απώλειας βάρους είναι ο μυϊκός ιστός και τα υγρά του σώματος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μία αυστηρή δίαιτα είναι και στερητική. Το στερητικό σύνδρομο που μας προκαλείται μετά το τέλος της δίαιτας, μας στρέφει στην αυξημένη κατανάλωση τροφίμων και κυρίως τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και θερμίδες, με αποτέλεσμα να ξαναπαίρνουμε το βάρος που χάσαμε.

Η συντήρηση και διατήρηση του βάρους μας δεν είναι ανέφικτη, αν αντιληφθούμε ότι το αδυνάτισμα δεν είναι η αποχή από τις μικρές απολαύσεις που μας αποφορτίζουν από το άγχος της καθημερινότητας.

Αντίθετα, η σταθεροποίηση του σωματικού μας βάρους επιτυγχάνεται, όταν εντάξουμε τις βασικές αρχές της ισορροπημένης  διατροφής στη ζωή μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Πρώτα από όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε μία δίαιτα ο ασφαλής ρυθμός απώλειας βάρους είναι 0,5-1 κιλό την εβδομάδα, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απώλεια λίπους.

Αντίθετα, οι διαρκείς εξαντλητικές δίαιτες, που στηρίζονται σε χαμηλή πρόσληψη θερμίδων μπλοκάρουν το μεταβολισμό μας, με αποτέλεσμα όταν αυξήσουμε έστω και λίγο την πρόσληψη τροφής, να επαναπροσλαμβάνουμε τα κιλά που χάσαμε.

Επιπρόσθετα, η δίαιτα που ακολουθούμε δε θα πρέπει να αποκλείει ομάδες τροφίμων. Επιλέγουμε με μέτρο τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων (λαχανικά, φρούτα, ημίπαχα γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι, πουλερικά, δημητριακά, όσπρια). Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται το στερητικό σύνδρομο. Κανένα τρόφιμο δεν παχαίνει, όταν καταναλώνεται σε σωστή ποσότητα, ποιότητα και συχνότητα.

Χρήσιμες συμβουλές για να συντηρήσουμε το βάρος μας είναι:

  • Να μην παραλείπετε γεύματα (ανά 3 ώρες το αργότερο να τρώτε) μιας και η συχνή πρόσληψη τροφής  εφοδιάζει με την απαραίτητη ενέργεια τον οργανισμό μας, ώστε  να ανταπεξέλθει στις λειτουργίες του και μας προστατεύει από τις γευστικές αμαρτίες.
  • Τρώτε  και μασάτε σιγά και αργά. Κάθε γεύμα να διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά, έτσι ώστε να επέρχεται το αίσθημα κορεσμού.
  • Μην πηγαίνετε στα σούπερ μάρκετ πεινασμένοι και να έχετε πάντα μαζί σας κατάλογο με τα τρόφιμα που χρειάζεστε.
  • Να πίνετε καθημερινά τουλάχιστον 8-10 ποτήρια υγρών (χυμούς, νερό, πράσινο τσάι).
  • Διατηρήστε ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων (πού, πότε τρώτε και κάτω από ποιες συνθήκες (π.χ. πλήξη, εκνευρισμός, άγχος).
  • Να έχετε πάντα μαζί σας σνακ που μπορούν καταναλωθούν εύκολα αναπληρώνοντας γρήγορα τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού (κράκερ, φρυγανιές, μπισκότα, μπάρες δημητριακών, αποξηραμένα φρούτα, χυμοί).
  • Όποτε έρχεστε αντιμέτωποι με ένα πολύ ελκυστικό φαγητό να καταναλώνετε ένα μικρό μέρος από αυτό χωρίς τύψεις.
  • Η φυσική δραστηριότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της απώλειας βάρους. Συγκεκριμένα, η άσκηση κατά τη διάρκεια της δίαιτας προφυλάσσει και ενδυναμώνει το μυϊκό σύστημα, αποτρέποντας τη μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού.  Οποιαδήποτε άσκηση (γυμναστήριο, περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι κ.α.) αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τονώνει τους μυς. Συνεπώς, ο συνδυασμός δίαιτας και άσκησης είναι το μυστικό για τη διατήρηση του νέου βάρους.

Καλό θα ήταν πέρα από αυτές τις διατροφικές συμβουλές να επισκεφτείτε κάποιον Κλινικό Διατροφολόγο – Διαιτολόγο, ο οποίος θα σας προσαρμόσει ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο που να καλύπτει τις ανάγκες σας.

 

*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner

 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Γεωργία Καπώλη

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More