Q&A: Θέλω να χάσω 5 κιλά σε ένα μήνα, γίνεται; Τι συμβαίνει και θέλω φάω ό,τι βρω μπροστά μου;

Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τα ενοχλητικά περιστατικά υπερφαγίας; Ποιες διατροφικές συμβουλές πρέπει να ακολουθήσει μια γυναίκα που μπαίνει στην κλιμακτήριο για να μην βάλει κιλά; Η ομάδα διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη απαντά σε όλες τις ερωτήσεις σας…

ΕΡΩΤΗΣΗ
Τι γνωρίζετε για το νέο χάπι αδυνατίσματος που λένε πως έχει κάνει θαρύση στο εξωτερικό και το χρησιμοποίησαν και η Mariah Carey και η Kim Kardashian και είδαν θεαματικά αποτελέσματα; Πότε θα έρθει στην Ελλάδα και πως λέγεται;
Άννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Άννα, το χάπι αυτό έχει κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο και λέγεται nuratrim. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί με τέτοιου είδους χαπάκια, γιατί ο οργανισμός «συνηθίζει» να χάνει βάρος μόνο με τη βοήθειά του και με γρήγορο ρυθμό, με αποτέλεσμα όταν το διακόψουμε, να επαναπροσληφθεί στο διπλάσιο. Έτσι λοιπόν, είναι προτιμότερο να χάνουμε βάρος με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και με βάση τις ανάγκες μας, γιατί με αυτόν τον τρόπο η απώλεια βάρους γίνεται με ασφάλεια και το αποτέλεσμα είναι πιο μόνιμο. Στην Ελλάδα δεν έχει έρθει ακόμα.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc

Ερώτηση
Γεια σας, με λενε Μαρία! Είμαι 21 ετών, 55 κιλά και με ύψος 1,64μ. Θέλω να χάσω 4-5 κιλά σε ένα μήνα, γίνεται; Να τονίσω πως έχω καλό μεταβολισμό και γυμνάζομαι! Ευχαριστώ…
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σύμφωνα με τον δείκτη μάζας σώματος (BMI = 20.5kg/m2) το βάρος σας είναι απόλυτα φυσιολογικό και η απώλεια 5 κιλών θα σας έκανε ελλιποβαρή. Ωστόσο, αν θέλετε να βελτιώσετε περαιτέρω το σωματότυπό σας και να χάσετε πόντους, δώστε έμφαση στην άσκηση και στην εφαρμογή των παρακάτω διατροφικών οδηγιών οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό και την καύση λίπους:

– Πίνετε καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες
– Καταναλώνετε αποκλειστικά τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, καστανό ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί, κράκερ σίκαλης).
– Να είστε πολύ τυπική με τη συχνότητα γευμάτων (να τρώτε ανά 3 ώρες).
– Να εντάξετε καθημερινά στη διατροφή σας ανάλατους ξηρούς καρπούς (20 αμύγδαλα ή 10 καρύδια).
– Να πίνετε 2-3 λίτρα υγρών καθημερινά (νερό, τσάι, χυμοί, ημίπαχο γάλα).

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Ερώτηση
Γεια σας! Μετά από διατροφή έφτασα τα 53 κιλά. Ήμουν 58 κιλά μετά από 2 εγκυμοσύνες. Πώς θα κάνω συντήρηση, ενώ μου έρχεται να τα φάω όλα; Έκανα 2 μήνες διατροφή σε διατροφολόγο. Ευχαριστώ πολύ!
Μάγδα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μου Μάρθα, πρώτα απ’ όλα να σε συγχαρώ για την προσπάθειά σου και την επιτυχία σου. Αυτό που πρέπει να κάνεις από εδώ και πέρα, είναι να συνεχίσεις να εφαρμόζεις όλες τις οδηγίες που έχεις μάθει μέχρι τώρα από το διαιτολόγο σου. Αυτό που μπορείς να προσθέσεις είναι μια μέρα την εβδομάδα να επιλέγεις να τρως ότι θέλεις, έτσι ώστε να μην νιώθεις πως λείπει κάτι και μετά έχεις την ανάγκη να τα φας όλα. Καλή συνέχεια.

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc

Ερώτηση
Γεια σας. Το πρόβλημά μου είναι ότι ενώ προσπαθώ να τρώω υγιεινά και να γυμνάζομαι, κάποιες φορές με πιάνουν περιστατικά υπερφαγίας χωρίς να καταλαβαίνω τι τρώω. Αυτό μου συμβαίνει κυρίως με τα γλυκά! Πώς μπορώ να περιορίσω τη θέληση μου για γλυκό; Η βάφλα με παγωτό και σοκολάτα θεωρείται απαγορευτική;
Αντιγόνη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Αντιγόνη, για να αποφύγεις τα υπερφαγικά επεισόδια θα πρέπει να φροντίσεις να τρως μικρά τακτικά γεύματα και σωστά συνδυασμένα. Θα πρέπει να τρως πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό κάθε τρείς περίπου ώρες. Απόφυγε την κατανάλωση απλών υδατανθράκων (πχ λευκό αλεύρι, αρτοσκευάσματα, ζάχαρη) και κάνε αντικατάσταση με σύνθετους (δημητριακά, ρύζι καστανό, ζυμαρικά ολικής άλεσης ). Μην ακολουθείς ακραία διατροφικά σχήματα (δίαιτες με υποκατάστατα, πρωτεϊνικές κτλ) γιατί είναι σίγουρο ότι μετά την ολοκλήρωσή τους η επιθυμία σου για γλυκά και φαγητό θα είναι ανεξέλεγκτη. Τίποτα δεν θεωρείται απαγορευτικό στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής.

Καλές εναλλακτικές για γλυκό είναι οι ακόλουθες:
– Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
– Ζελέ light με φρέσκα φρούτα (1/ημέρα)
– Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς
– Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού
– Δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα 1,5%
– Μαύρη Σοκολάτα με ξηρούς καρπούς
– Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
– Αποξηραμένα φρούτα
– Κακάο ρόφημα αναμεμιγμένη με κρύο ή ζεστό γάλα 1,5%
– 1-2 μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής αλέσεως ή μπισκότα χωρίς ζάχαρη ή πολυδημητριακά μπισκότα
– Επιδόρπια χωρίς ζάχαρη με φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Βιργινία Παπαεμμανουήλ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc

Ερώτηση
Καλησπέρα σας! Θα ήθελα την συμβουλή σας. Είμαι γυναίκα 71 κιλά με ύψος 1,70μ. και 27 χρόνων. Θα ήθελα να χάσω 4 με 5 κιλά με σωστή όμως διατροφή… Δεν εργάζομαι και δεν γυμνάζομαι παρά μόνο με κάτι DVD στο σπίτι! Τι διατροφή θα μου προτείνατε;
Σμαρώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Σμαρώ, σύμφωνα με το ύψος σου, το βάρος βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά εφόσον επιθυμείς να χάσεις 4-5 κιλά είναι εφικτό να φτάσουμε στα ιδανικά επίπεδα. Μια πολύ εύκολη και ισορροπημένη διατροφή είναι η αντιοξειδωτική δίαιτα orac. Περιλαμβάνονται όλες οι ομάδες τροφίμων και είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά και ιδιαίτερα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και συμβάλλουν, μέσω μηχανισμών, στη μείωση λίπους. Έτσι θα χάσεις με ασφάλεια το βάρος σου και θα κερδίσεις τη βέλτιστη υγεία. Επιπλέον να καταναλώνεις καθημερινά 1-2 ποτήρια πράσινο τσάι και 1,5-2lt άφθονα υγρά (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα), να εφαρμόζεις συχνότητα γευμάτων και να λαμβάνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc


Ερώτηση
Τους τελευταίους μήνες είμαι στα ίδια κιλά, αλλά έχω πάρει πόντους από τη μέση και κάτω χωρίς να γυμνάζομαι ή κάτι τέτοιο! Πώς μπορώ να γίνω όπως πριν;
Ειρήνη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η απώλεια λίπους στην περιφέρεια βασίζεται κυρίως στην αύξηση φυσική δραστηριότητας (διάδρομος, περπάτημα, ελλειπτικό – 30 λεπτά καθημερινά και ασκήσεις για ενδυνάμωση του άνω μέρους του σώματος). Όσον αφορά στη διατροφή σας δώστε έμφαση στα ακόλουθα:
1. Εφαρμόζετε μικρά & συχνά γεύματα
2. Μην τρώτε αργά το βράδυ
3. Καταναλώνετε 3-4 φορές την εβδομάδα ψάρι, κοτόπουλο.
4. Εντάξτε συστηματικά στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο: άπαχο γάλα , γιαούρτι , μπρόκολο, λάχανο, σαρδέλες, σπόροι σουσαμιού.
5. Καθημερινά 5 μερίδες φρούτων & λαχανικών (πλούσια σε φυτικές ίνες )
6. Να πίνετε 2-3 λίτρα υγρών καθημερινά (νερό, τσάι, χυμοί, ημίπαχο γάλα).
7. Χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα και στις σαλάτες μυρωδικά και καρυκεύματα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν το μεταβολισμό.

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc


Ερώτηση
Καλησπέρα και από εμένα! Πριν 3 χρόνια λόγω στενοχώριας άρχισα να χάνω κιλά. Όντας ψήλη (1.75μ.) και ήδη αδύνατη (56 κιλά), δεν άργησα να έχω προβλήματα. Έφτασα 46 κιλά μέσα σε λίγους μήνες. Πάλευα για πολύ καιρό να παίρνω έστω και 100 γραμμάρια και να λέω “Ουφ, Θεέ μου κάτι γίνεται”! Με τη βοήθεια διατροφολόγου και έπειτα μόνη μου, άρχισα να παίρνω κάποια κιλά τέλη του 2009.

Τώρα το 2012 σε ηλικία 21 ετών κατάφερα να φτάσω τα 60 κιλά. Παραμένω λεπτή, αλλά έχω αρχίσει να κάνω πιασίματα και να έχω κοιλίτσα. Θα ήθελα σας παρακαλώ να με συμβουλέψετε πως να συνεχίσω τη διατροφή μου ώστε να μην πάρω άλλα κιλά, αλλά ούτε να χάσω. Να τρώω δηλαδή πιο υγιεινά, γιατί μέχρι τώρα με είχαν συμβουλέψει να τρώω μόνο ό, τι μου αρέσει, ώστε να καταφέρνω να πάρω έστω κάποια κιλά. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Τζίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Τζίνα! Έχεις απόλυτο δίκιο, πως για να βάλει κάποιος κιλά πρέπει να τρώει υγιεινά και όχι μόνο λιπαρές τροφές, διότι αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε μελλοντικά προβλήματα υγείας.

Αυτό που σε συμβουλεύω είναι να ξεκινάς την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό. Για παράδειγμα μπορείς να καταναλώνεις ένα φλιτζάνι χυμό με ένα τοστ ή 1 ποτήρι γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή ψωμί/φρυγανιές σίκαλης ή ολικής με μέλι ή μαρμελάδα και μαλακή μαργαρίνη. 1 φέτα ψωμί ή 1 φλυτζάνι γάλα με δημητριακά και ένα φρούτο ή 1 κομμάτι σπιτική πίτα.
– Να συνεχίζεις την ημέρα σου με σνακ (γιαούρτι, γάλα, μπάρες δημητριακών, ανάλατοι ξηροί καρποί, φρούτα, μπισκότα με πολυδημητριακά, κράκερ σίκαλης).
– Μην διστάζεις να καταναλώσεις κάποιο γλύκισμα μία φορά την εβδομάδα.
– Προσπάθησε τα γαλακτοκομικά σου να είναι χαμηλά σε λιπαρά.
– Το εβδομαδιαίο σου διαιτολόγιο να έχει ποικιλία: Μία με δύο φορές όσπρια, δύο φορές λαχανικά, μία φορά κόκκινο κρέας, μία φορά ζυμαρικά και μία με δύο φορές θαλασσινά.
– Να πίνεις 8-10 ποτήρια υγρών καθημερινά, καθώς και 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες.
– Τέλος για να μην εμφανίζεις κοιλίτσα μπορείς να ξεκινήσεις να κάνεις κοιλιακούς.

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc


Ερώτηση
Γειά σας. Είμαι 46 χρονών, έχω ύψος 1,62μ. και βρίσκομαι στην κλιμακτήριο! Το προβλημά μου είναι οτι παίρνω κιλά εύκολα, χωρίς να τρώω περισσότερο απο ότι έτρωγα. Έχω πάρει 5 κιλά, σε 5 μήνες. Τι πρέπει να κάνω για να καταφέρω να μείνω στο βάρος μου, που είναι 75 κιλά ή αν γίνεται ακόμα καλύτερα να το μειώσω; Μήπως μπορείτε να μου προτείνετε μια δίαιτα ή οτιδήποτε;
Τασία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Λόγω της περιόδου που περνάτε, η απώλεια βάρους ίσως είναι λίγο δυσκολότερη συγκριτικά με παλαιότερα, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει. Ακολουθείστε τη νέα αντιοξειδωτική διατροφή Orac και θα πετύχετε ένα καλό επίπεδο βάρους, θα μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων της κλιμακτηρίου και θα νιώθετε καλύτερα. Αυτό που θα πρέπει στη συνέχεια να κάνετε, είναι να επισκεφτείτε διατροφολόγο εξειδικευμένο στη δίαιτα orac όπου θα προσδιορίσει με ακρίβεια τις αντιοξειδωτικές σας ανάγκες και λαμβάνοντας υπόψιν το προφίλ σας θα σας σχεδιάσει διατροφολόγιο για απώλεια λίπους.

Βιργινία Παπαεμμανουήλ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc

And More