Δωρεάν εξέταση για τον ιο του AIDS

Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας υπάρχουν Κέντρα Αναφοράς AIDS, στα οποία μπορείς να απευθυνθείς για να κάνεις το τεστ. Κάνε κλικ εδώ για δεις τη λίστα με τα νοσοκομεία που παρέχουν την συγκεκριμένη εξέταση δωρεάν.

Τι πρέπει να κάνεις;
Σύμφωνα με το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων “Ανδρέας Συγγρός” η διαδικασία δεν είναι καθόλου περίπλοκη. Πρέπει μόνο να κλείσεις ένα ραντεβού τηλεφωνικά. Εκτός κι αν έχει προηγηθεί εξέταση από γιατρό ο οποίος και δίνει παραπεμπτικό για άμεση εξέταση.

Πρέπει να δώσω τα στοιχεία μου;
Αν κάτι τέτοιο σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα, μπορείς να κλείσεις τηλεφωνικά το ραντεβού δίνοντας ακόμη και ψεύτικο όνομα. Ούτε στη Γραμματεία αλλά ούτε και στα ταμεία του νοσοκομείου θα σου ζητηθεί να προσκομίσεις την ταυτότητα ή το βιβλιάριο υγείας.

Πόσο θα μου κοστίσει η εξέταση;
Η εξέταση όπως είπαμε και προηγουμένως είναι εντελώς δωρεάν. Δεν έχει σημασία αν είσαι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, Έλληνας ή αλλοδαπός.

Μπορώ να συνοδεύομαι από κάποιο δικό μου άτομο;
Φυσικά, εφόσον θεωρείς ότι ένα φιλικό πρόσωπο θα σε στηρίξει και θα σε βοηθήσει μπορεί να έρθει μαζί σου.

Σε ποιες ερωτήσεις πρέπει να απαντήσω πριν κάνω το τεστ;
Θα ερωτηθείτε από την Γραμματεία του Εργαστηρίου για τα ακόλουθα:

1. Το όνομα με το οποίο κλείσατε το ραντεβού

2. Την ημερομηνία γέννησής σας

3. Την χώρα γέννησης σας

4. Την χώρα διαμονής σας

5. Το επίπεδο μόρφωσής σας

6. Αν είστε οικονομικός πρόσφυγας

7. Γιατί θέλετε να κάνετε τεστ HIV

Τι πρέπει να απαντήσω στην ερώτηση «γιατί θέλετε να κάνετε τεστ HIV;»
Θα πρέπει να είσαι όσο πιο ειλικρινής μπορείς γιατί έτσι θα βοηθήσεις το προσωπικό του εργαστηρίου να αντιληφθεί καλύτερα πως πρέπει να συμπεριφερθεί. Αν είχες κάποια σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη στο παρελθόν ή αν έκανες κοινή χρήση ενδοφλέβιων ουσιών, πες το. Κανείς δεν θα σε κοιτάξει παράξενα και κανείς δεν θα σε επιπλήξει.
Αν είχα κάποια σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη πρόσφατα, πόσο σύντομα μπορώ να κάνω το τεστ;
Αν η ύποπτη σεξουαλική επαφή συνέβη σε διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών τότε είναι καιρός να κάνεις ένα τεστ αντισωμάτων HIV. Αν κάνετε το τεστ νωρίτερα ίσως να μην πάρεις το σωστό αποτέλεσμα γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός, συνήθως παράγει ανιχνεύσιμα αντισώματα, 2 μήνες μετά από την έκθεση του στον ιό HIV.
Πότε μπορώ να πάρω το αποτέλεσμα της εξέτασης;
Σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα της αιμοληψίας.
Πως μπορώ να παραλάβω το αποτέλεσμα της εξέτασης;
Το αποτέλεσμα μπορεί να το παραλάβει μόνο ο ίδιος ο εξεταζόμενος αφού προσκομίσει στη Γραμματεία του Εργαστηρίου το χαρτί που του δόθηκε κατά την στιγμή του τεστ. Για την διασφάλιση του απορρήτου της διαδικασίας, σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα της εξέτασης δεν δίνεται τηλεφωνικά ή με φαξ.
Τι θα συμβεί αν το τεστ βγει θετικό;
Όταν μετά από 3 εργάσιμες ημέρες πάτε για να πάρετε το αποτέλεσμα του τεστ από το Εργαστήριο, θα σας ζητηθεί να επαναλάβετε το τεστ διότι σε ελάχιστες περιπτώσεις το τεστ μπορεί να βγει θετικό από άλλες ανοσολογικές αντιδράσεις όπως μετά από εμβολιασμούς γρίππης ή καταστάσεις εγκυμοσύνης ή από τη λήψη μερικών φαρμάκων. Για αυτό το λόγο, πρέπει να ακολουθήσει το τεστ επιβεβαίωσης με την μέθοδο Western Blot που διαχωρίζει τα αντισώματα HIV από όλα τα άλλα.

Μετά από 6 εργάσιμες μέρες πρέπει να καλέσεις τη Γραμματεία του Εργαστηρίου να ορισθεί ένα νέο ραντεβού με κάποιον γιατρό, όπου εκεί θα σας εξηγηθεί αναλυτικά το αποτέλεσμα του τεστ και οι επιλογές που έχετε όσον αφορά την ιατρική παρακολούθησή και την θεραπεία.

Read More

And More