Νιώθεις μόνη σου; Έχεις σκεφτεί μήπως φταίει η σχέση σου για αυτό;

Δεν είναι τόσο απλό να κατανοήσουμε την πηγή της μοναξιάς μας, τη ρίζα της, αναφέρει η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα. Όπως και να έχει όμως χρειάζεται να εκφράσουμε στο σύντροφό μας πώς νιώθουμε, να μιλήσουμε για τα συναισθήματά μας. Χρειάζεται αυτό το μοίρασμα για να μπορέσουμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα μας. Ένας τρόπος είναι να σκεφτούμε αν σε προηγούμενες σχέσεις υπήρξαν παρόμοια συναισθήματα. Αν δηλαδή και σε άλλες σχέσεις η μοναξιά «ήταν εκεί», παρόλο που ο κάθε σύντροφος είναι διαφορετικός από τον άλλον.

Παρατηρήστε το χρονικό διάστημα που αρχίζετε και νιώθετε μοναξιά. Παράδειγμα, στο γραφείο έχουν αναφέρει κάποιοι άνθρωποι ότι μετά το πρώτο διάστημα της σχέσης – το έντονο αυτό διάστημα της σχέσης – όπου γίνεται η γνωριμία, αρχίζουν και νιώθουν μοναξιά. Μάλιστα, το βιώνουν ως μοτίβο, εφόσον συμβαίνει σχεδόν σε κάθε σχέση τους.

Αν ο σύντροφός σας περιγράψει τρόπους με τους οποίους προσπαθεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα αλλά η μοναξιά είναι αυτή που κυριαρχεί, προφανώς σχετίζεται με εσάς και όχι με εκείνον. Μιλήστε με το σύντροφό σας ώστε να δείτε πως αισθάνεται και εκείνος. Αν για παράδειγμα νιώθει και εκείνος μοναξιά, ίσως η σχέση σας είναι αυτή που την προκαλεί. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology (2009) διαπίστωσε μάλιστα ότι η μοναξιά μπορεί να είναι μεταδοτική. Προσπαθήστε να καταλάβετε αν η μοναξιά είναι παρούσα ενώ είστε μαζί, αν νιώθετε περισσότερη μοναξιά μετά τη δημιουργία της σχέσης σας, αν νιώθατε διαφορετικά σε άλλη περίοδο της σχέσης σας, κλπ.

Πώς ξεπερνάς το αίσθημα μοναξιάς σε μια σχέση;

Πρώτα από όλα, χρειάζεται να καταλάβετε τι ακριβώς νιώθετε, να αναγνωρίσετε το συναίσθημα. Στην πορεία να το περιγράψετε στο σύντροφό σας και να το μοιραστείτε μαζί του, ώστε να δείτε αν αισθάνεται και εκείνος κάτι ανάλογο, όπως προαναφέρθηκε. Φυσικά, θέλει προσοχή ο τρόπος που θα το κάνετε αυτό, ώστε να μην νιώσει ότι τον κατηγορείτε για τη δική σας μοναξιά ή ότι τον κατακρίνετε. Στη συνέχεια, ακούστε τι έχει να σας πει, τι σκέφτεται και πόσο πρόθυμος είναι και εκείνος – όπως και εσείς – να δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τα πιθανά προβλήματα στη σχέση σας.

Και αν χρειάζεστε λίγη επιπλέον βοήθεια με την επικοινωνία ή την εξεύρεση λύσεων, απευθυνθείτε σε ειδικό. Μην περιμένετε να επιδεινωθούν τα πράγματα για να το κάνετε. Εάν αισθάνεστε «κολλημένοι» σε ορισμένα ζητήματα ή δυσκολεύεστε να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά με τον σύντροφό σας, ο ειδικός θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε πρώτα το πρόβλημα και στη συνέχεια να το αντιμετωπίσετε, αυξάνοντας την εγγύτητα και μέσα από δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να επικοινωνείτε με τρόπους που εκτονώνουν αντί να κλιμακώνουν την ένταση και να ρυθμίζουν τα συναισθήματά σας πριν μιλήσετε με τον σύντροφό σας.

Read More

And More