Μακεδονικό Ταχίνι: Ο διατροφικός θησαυρός της Σαρακοστής, αλλά και κάθε μέρας!

Μια από τις μεγαλύτερες περιόδους νηστείας ξεκίνησε -η νηστεία της Σαρακοστής χαρακτηρίζεται από την αποχή κατανάλωσης τροφίμων ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και τα παράγωγά τους. Ο αποκλεισμός αυτών των δύο βασικών ομάδων τροφίμων (γαλακτοκομικών και κρέατος) από το διαιτολόγιο δημιουργεί πιθανές ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Έτσι, είναι απαραίτητη η ένταξη τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, σίδηρο και πρωτεΐνη ώστε να λαμβάνουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε και να μην εξασθενείται ο οργανισμός μας.

Απαραίτητο, λοιπόν, συμπλήρωμα στη διατροφή μας την περίοδο αυτή είναι το ταχίνι. Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι, με αποτέλεσμα να διατηρεί ακέραια όλα τα ευεργετικά συστατικά του πολύτιμου αυτού σπόρου. Πλούσιο σε μαγνήσιο, ασβέστιο, πρωτεΐνες και βιταμίνες, κάλιο και ψευδάργυρο που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μαγγάνιο και σελήνιο που προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση, κερδίζει δικαίως τον τίτλο του “διατροφικού θησαυρού” και πρέπει να έχει σταθερή θέση στην καθημερινή μας διατροφή.

Σε αυτό διευκολύνει και η ευρεία εφαρμογή που έχει στη μαγειρική! Μια φέτα ψωμί με Μακεδονικό Ταχίνι και μέλι μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός δυναμωτικού πρωινού για μια μέρα γεμάτη ενέργεια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που το προσθέτουν στο γάλα ή το τσάι, ενώ όσοι επιθυμούν ένα δυναμωτικό ρόφημα για να δώσουν στον οργανισμό τους την απαραίτητη δύναμη να αντεπεξέλθει στους σκληρούς ρυθμούς της καθημερινότητας, προσθέτουν μια κουταλιά ταχίνι σε φρέσκο χυμό φρούτων. Την ίδια στιγμή, το ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για μαργαρίνη ή βούτυρο σε κέικ και μπισκότα για πιο υγιεινό αποτέλεσμα, ενώ μπορεί να προστεθεί σε σούπες, όσπρια, πίτες, ντρέσινγκ για σαλάτες και γλυκά για μια ιδιαίτερη γευστική “πινελιά”!

Το Μακεδονικό Ταχίνι ταιριάζει σε κάθε περίσταση και οι συνταγές που το περιλαμβάνουν είναι αναρίθμητες! Ας το εντάξουμε, λοιπόν, στην καθημερινότητά μας για την περίοδο της νηστείας αλλά και όλο τον χρόνο και ας επωφεληθούμε από την θρεπτική του αξία, τις πολύτιμες βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που θα θωρακίσουν τον οργανισμό μας, προσφέροντάς μας, παράλληλα, μέγιστη, γευστική απόλαυση!

Read More

And More