Ριζότο γαρίδας με σαμπάνια

1 Ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Είναι λίγο μπελαλίδικο αλλά το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει. Μην την πιεις τη σαμπάνια… κάνε την ριζότο!

Συστατικά

  • Υλικά για το ριζότο: 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 ποτήρια νερό
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 1 μπουκάλι σαμπάνιας
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, Λευκό πιπέρι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 330 γρ. ρύζι για ριζότο (επιλέξτε, αυστηρά, μεταξύ Arborio ή Carnaroli)
  • 1 κρεμμύδι
  • 12 μεγάλες γαρίδες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Υλικά για τον ζωμό των γαρίδων: 1 ποτηράκι brandy
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • 1 κρεμμύδι
  • Το κέλυφος από τις γαρίδες

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Καθάρισε τις γαρίδες αφαιρώντας το κεφάλι και το κέλυφος. Κράτησε τα για να ετοιμάσεις το ζωμό
  • Κράτησε τις καθαρισμένες γαρίδες στην άκρη (καλύτερα σκεπασμένες στο ψυγείο) και ξεκίνησε να ετοιμάζεις το ζωμό
  • Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ρίξε 3 κ.σ ελαιόλαδο και άφησε να ζεσταθεί. Πρόσθεσε τα κελύφη να τσιγαριστούν
  • Συμπλήρωσε με το ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο και αφού μαραθεί ρίξε το μπράντυ και άφησε το μείγμα να αποβάλει το αλκοόλ
  • Στη συνέχεια πρόσθεσε και ένα ποτήρι από την σαμπάνια, αφήνοντας και πάλι μερικα λεπτά στο ζωμό να φύγει το αλκοόλ
  • Συμπλήρωσε με ένα ποτήρι ζεστό νερό και άφησε τον ζωμό να βράσει για δέκα λέπτά σε χαμηλή φωτιά
  • Φίλτραρε το ζωμό από τα κελύφη και κράτησέ τον στην άκρη σε ζεστό μέρος
  • Βάλε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό σκεύος τα 2/3 από το βούτυρο να λιώσει μαζί με κ.σ ελαιόλαδο και τσιγάρισε το δεύτερο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Συμπλήρωσε το ρύζι σόταρε λίγα λεπτά ανακατεύοντας και μετά από μερικά λεπτά πρόσθεσε λίγη, λίγη τη σαμπάνια
  • Άφησε το αλκοόλ να εξατμιστεί και πρόσθεσε λίγο, λίγο τον ζωμό γαρίδας. Θα πρέπει να καταβρέχεις κουταλιά, κουταλιά το ρύζι μέχρι να εξατμιστεί και να βράσει το ρύζι
  • Ψήσε τις γαρίδες σου σε ελαιόλαδο αρωματισμένο με το σκόρδο να ασπρίσουν
  • Αλάτισε το ρύζι και συμπλήρωσε τον μαϊντανό φρέσκο και σέρβιρε με τις γαρίδες

Tip


Read More

And More